Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mysleli ste si, že vám to pomáha, ale je to presne opačne: Toto v lete počas horúčav nikdy nerobte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Expert varuje, že studené sprchy pred spaním počas horúčav môžu byť kontraproduktívne. Namiesto toho odporúča, aby ste si dopriali horúci kúpeľ. Napriek tomu, že to znie bizarne, jeho slová potvrdil aj výskum Národnej nadácie spánku.

Keď premýšľate o spôsoboch, ako sa rýchlo schladiť počas teplých letných nocí, myšlienka na horúci kúpeľ by vám pravdepodobne nikdy nenapadla. Kúpeľňový odborník Dominic Lees-Bell z Drench.co.uk však odporúča práve túto praktiku a varuje pred kontraproduktívnou studenou sprchou, ak sa chcete počas horúčav pokojne vyspať. Podľa neho môže teplý kúpeľ znížiť telesnú teplotu počas horúčav, vďaka čomu sa budete cítiť dokonale uvoľnene a pohodlne. Studené sprchy na druhej strane môžu viesť k tomu, že sa budete cítiť ešte horúcejšie ako predtým, čím sa znížia vaše šance na dobrý spánok. 

Mysleli ste si, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Odporúčame si dať horúci kúpeľ na ochladenie počas horúčav. Mnohí sa pozerajú na nákup drahých ventilátorov alebo mrazenie fliaš s horúcou vodou, ale jedným z najjednoduchších spôsobov, ako sa schladiť, je dopriať si práve kúpeľ," povedal Lees-Bell. 

Na studenú sprchu preto radšej v lete zabudnite, pretože to môže byť kontraproduktívne, keďže telo je vtedy ponorené do extrémne chladných podmienok a snaží sa regulovať teplotu jadra. "To znamená, že by ste sa v skutočnosti mohli cítiť teplejšie ako predtým, než ste sa pokúsili ochladiť. Horúcim kúpeľom dokážeme znížiť telesnú teplotu, pretože stimuluje termoregulačný systém nášho tela. To zvyšuje cirkuláciu krvi v tele a vedie k odvádzaniu telesného tepla a tým k zníženiu telesnej teploty," dodal odborník. 

Mysleli ste si, že
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Národná nadácia spánku podporuje túto neočakávanú metódu, pričom online sprievodca radí, že je lepšie sprchovať sa a kúpať sa horúcou vodou, keď je teplota v miestnosti veľmi vysoká. Internistka a odborná asistentka medicíny na Emory University Nayana Ambardekarová vo svojom článku ďalej vysvetlila, že telesná teplota človeka výrazne klesá, keď spí, čo znamená, že horúci kúpeľ môže byť v lete lepším nástrojom, než by ste si mysleli. Je to preto, že pokles telesnej teploty po kúpeli vám môže pomôcť cítiť sa ospalo a kúpeľ vám zase pomôže uvoľniť sa.

Viac o téme: HorúčavyTeplý kúpeľĽadová sprcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu