Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Deviataci sa aj tento rok zapotili pri monitore: Ako obstáli? Veľké porovnanie s minulým rokom!

Žiaci opäť absolvovali testovanie 9. Zobraziť galériu (4)
Žiaci opäť absolvovali testovanie 9. (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Či to už nazývate veľkým záverečným testom základnej školy, testovaním 9 či monitorom, všetci žiaci tohto "strašiaka" dôverne poznajú. Vedomosti zo slovenčiny, matematiky či menšinových jazykov ich každoročne preverujú z naučeného materiálu a rok čo rok sa dozvedáme priemerné výsledky žiakov celého Slovenska. Tento rok nastalo pozitívne prekvapenie, no máme tu aj zásadný pokles úspešnosti u niektorých predmetov!

archívne video

Písomná časť maturít na Gymnáziu Hlinská (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Testovalo sa 45-tisíc žiakov

Tohtoročné Testovanie 9 podľa Národného inštitútu vzdelávania a mládeže (NIVAM) absolvovalo takmer 45-tisíc žiakov na 1 639 školách v riadnom termíne 22. a 23. marca 2023 a 330 žiakov v náhradnom termíne 4. a 5. apríla 2023.

Matematika - došlo k miernemu zlepšeniu

Test z matematiky malo pred sebou 44 831 žiakov. Testovaní žiaci dosiahli celkovú priemernú úspešnosť 55,1 %. ŽIaci tak dosiahli oproti roku 2022 mierne zlepšenie, kedy bola ich úspešnosť v matematika 53,2%. "Dievčatá riešili test s úspešnosťou 53,4 % a chlapci 56,8 %, rozdiel medzi výsledkom dievčat a chlapcov nie je vecne významný," dokladá NIVAM.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/František Iván)

Na základných školách písalo test z matematiky 40 280 žiakov (89,8 % z testovanej populácie žiakov) s priemernou úspešnosťou 53,4 %. Vo výsledkoch žiakov základných škôl z matematiky sú medzi krajmi navzájom výsledky porovnateľné, mierne vecne významne lepšie výsledky v porovnaní s priemerom základných škôl dosiahli len žiaci Bratislavského kraja s priemernou úspešnosťou 59,1 %.

Slovenský jazyk a literatúra

Test zo slovenského jazyka a literatúry písalo 42 383 žiakov na 1 506 školách. Testovaní žiaci dosiahli priemernú úspešnosť 58,7 %. Tu došlo k miernemu zhoršeniu, keďže v roku 2022 to bola úspešnosť 59,1%.

"Dievčatá dosiahli v teste úspešnosť 61,3 % a chlapci 56,1 %. Výsledok dievčat a chlapcov je porovnateľný," doplnil inštitút.

Deviataci sa aj tento
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Maďarský jazyk a Ukrajinský jazyk

Významné rozdiely však vidieť pri testoch z maďarčiny a ukrajinčiny.

Test z maďarského jazyka a literatúry písalo 2 542 žiakov na 139 školách. Testovaní žiaci dosiahli priemernú úspešnosť 60,6 %. Tu ide o výraznejší pokles úspešnosti, keďže minulý rok  to bolo až 70,7%.

Deviataci sa aj tento
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Test z ukrajinského jazyka a literatúry zas písalo na jednej základnej škole 12 žiakov s priemernou úspešnosťou 53,8 %. Aj tu došlo k poklesu oproti roku 2022, kedy bola úspešnosť 62,5%.

Je však nutné dodať, že v oboch prípadoch ide o predmety s oveľa menším počtom účastníkov, než pri slovenčine a matematike.

Viac o téme: VýsledkyZákladné školyTestovanie 9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu