Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Globálny dlh v 1. kvartáli vzrástol: Dosiahol druhú najvyššiu úroveň v histórii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Globálny dlh sa v 1. štvrťroku tohto roka zvýšil oproti záveru roka 2022 o viac než 8 biliónov USD na takmer 305 biliónov USD, čo je druhá najvyššia hodnota svetového dlhu v histórii meraní. Informuje o tom agentúra Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje Inštitútu medzinárodných financií (IIF).

Inštitút v stredu uviedol, že globálny dlh sa za prvé tri mesiace tohto roka zvýšil oproti 4. štvrťroku 2022 o 8,3 bilióna na 304,9 bilióna USD (281,56 bilióna eur). To je historicky druhá najvyššia úroveň kvartálneho dlhu vo svete. Rekord vykázal globálny dlh v 1. kvartáli 2022, v ktorom dosiahol viac než 305 biliónov USD. "Globálny dlh je v súčasnosti o 45 biliónov USD vyšší než pred nástupom pandémie nového koronavírusu a očakáva sa, že bude pokračovať vo výraznom raste," uviedol IIF vo svojej pravidelnej kvartálnej správe o vývoji svetového dlhu Global Debt Monitor.

Inštitút poukázal najmä na starnutie populácie a s tým spojené zvyšovanie nákladov na zdravotnú starostlivosť. Okrem toho vládne výdavky tlačí nahor aj vyššie geopolitické napätie, ktoré bude podľa IIF v strednodobom horizonte zvyšovať výdavky na obranu. Z pohľadu pomeru dlhu k hrubému domácemu produktu (HDP) dosiahol svetový dlh svoje maximum v roku 2021, keď predstavoval zhruba 360 % HDP. Postupne sa stabilizoval na úrovni približne 335 % HDP, čo je však stále viac než pred pandémiou nového koronavírusu.

Viac o téme: EkonomikaGlobálny trh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu