Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nenechajte sa dobehnúť! Sedem najčastejších mýtov o poistení, kvôli ktorým môžete skončiť s hlavou v smútku

Životné poistenie prispeje k pocitu bezpečia Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Životné poistenie prispeje k pocitu bezpečia (Zdroj: Getty Images)

Poistenie ako také je často predmetom rôznych mýtov. Často aj vo forme rád a múdrostí od priateľov a známych. Držať sa týchto „rád“ by však bolo v mnohých prípadoch skôr na škodu. Vybrali sme preto niektoré z najčastejších mýtov o poistení, ktoré je rozhodne lepšie ignorovať ako sa nimi riadiť.

Mýtus číslo 1: „Poistenie je iba pre bohatých“

Veľmi často si od rozumbradov v našom okolí môžeme vypočuť aj tento „argument“. Mnoho ľudí si myslí, že poistenie je len pre tých, ktorí majú veľa majetku na ochranu. Pravdou však je, že poistenie je dôležité pre každého, kto chce chrániť svoje financie pred neočakávanými nákladmi alebo stratami.

Dobrá poistka môže mať ďaleko väčší význam práve pre ľudí s nižšími príjmami a majetkom, ako pre tých bohatých. V mnohých prípadoch ich totiž môže ochraňovať doslova pred existenčným ohrozením, čo nie je zrovna prípad boháčov. 

Predstavte si napríklad, že niekto svoje celoživotné úspory investuje do svojho vysnívaného bývania, poistku však už nerieši. V prípade poistnej udalosti tak môže prísť aj o celý svoj majetok. Bohatší ľudia by takúto situáciu ani nemuseli na svojom životnom štandarde zásadnejšie pocítiť. 

Mýtus číslo 2: „Je kríza, treba ušetriť a zrušiť poistky“

Toto môže byť ďalšia veľká chyba, ktorej sa možno dopustiť. Je dobré svoje poistky pravidelne revidovať a aktualizovať, rušiť ich ale z dôvodu šetrenia môže mať presne opačný efekt. Napríklad pri aktuálnej vysokej inflácii totiž zostáva domácnostiam stále menej voľných prostriedkov na nečakané výdavky. V prípade akejkoľvek škodovej udalosti môže byť preto poistka o to vítanejšia.

Nenechajte sa dobehnúť! Sedem
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Potvrdzujú to aj dáta poisťovne KOOPERATIVA, podľa ktorých pred rokom a pol obyvateľom Slovenska deň pred výplatou zostávalo v priemere 15 % z predošlej výplaty, minulý rok v treťom štvrťroku to bolo už len 5 %. Podľa ekonomických analytikov si zase Slováci mohli dovoliť na konci roka 2022 pri inflácii takmer 13 % nakúpiť z priemernej mzdy o 4,5 % menej tovarov a služieb, než na začiatku roka. Za týchto podmienok dobrú poistku pri nečakaných udalostiach skutočne oceníte.

„Dobré poistenie je dôležité vždy, no najmä v ekonomicky náročných časoch a časoch rekordnej inflácie, keď pre zvyšovanie cien ľuďom ostáva čoraz menej peňazí na nečakané výdavky a nečakané životné situácie.“

hovorkyňa poisťovne KOOPERATIVA Silvia Nosková Illášová

Mýtus číslo 3: „Poistka je zbytočnosť, ak sa mi niečo stane, poisťovňa aj tak nič nevyplatí.“

Veľmi často opakovaný mýtus. Ľudia si radi vymieňajú príhody o tom, ako poisťovňa odmietla uhradiť to či ono. Samozrejme, ani v tomto prípade to nie je úplne pravda. Faktom je, že poistné zmluvy si treba pred podpisom poriadne preštudovať, často obsahujú rôzne poistné plnenia a aj výluky, na ktoré sa poistka nevzťahuje. Ak vašu poistnú udalosť poistka kryje, nie je dôvod, aby poisťovňa poistné plnenie nevyplatila.

Opäť to potvrdzujú aj prípady z nedávnej pandémie koronavírusu. Hospitalizácii totiž pribúdalo raketovým tempom a tak rástli aj výdavky poisťovní na poistné plnenia. Práve v tomto období tak aj Slováci pocítili záchrannú sieť v podobe životného poistenia oveľa viac, ako dovtedy. Len v prípade  poisťovne KOOPERATIVA to boli milióny eur.
 

„Počas pandémie sme našim klientom aj nad rámec poistných podmienok vyplatili najviac spomedzi všetkých poisťovní, rádovo viac ako 9 miliónov eur. Z hľadiska zdravotného rizika išlo v nemalej miere aj o hospitalizácie a dlhodobú práceneschopnosť, čo sa výrazne prejavilo na vyplácaní denného odškodného a pomohlo ľuďom udržať si svoj príjem.“

IV (intravenous fluid)
Zobraziť galériu (6)
IV (intravenous fluid)  (Zdroj: Getty Images)

Mýtus číslo 4: „Poistenie sa neoplatí, poisťovňa aj tak vyplatí iba zlomok skutočnej škody.“

Áno, aj to sa môže stať. Dôvod je jednoduchý a volá sa podpoistenie. Často sa objavuje najmä v prípade poistenia nehnuteľnosti alebo domácnosti. Jedným z dôvodov môže byť napríklad aj nesprávne ohodnotenie nehnuteľnosti či domácnosti. Údaje z poisťovní totiž ukazujú, že klienti majú tendenciu svoju nehnuteľnosť ohodnotiť napríklad aj o 40 % nižšie, ako je jej reálna hodnota.

Čo odporúča poisťovňa KOOPERATIVA?

Odporúčame klientom poisťovať si nielen nehnuteľnosť (stavby, múry, stavebné súčasti ako namontovaná kuchynská linka, skrine) ako také, ale aj zariadenia v nej a teda poistiť si aj domácnosť. Ďalšie pripoistenia sú vhodné podľa individuálnej potreby klienta. Viac informácií nájdete na tejto stránke.

Mýtus číslo 5: „Ja mám poistku bytu už 20 rokov, novú nepotrebujem.“

Ak máte dvadsaťročnú poistku a nič ste s ňou nerobili, môžete sa pri poistnej udalosti dočkať veľmi nepríjemného prekvapenia. A to vo forme vyplatenia iba zlomku skutočnej škody. Na vine však nie je poisťovňa, ale častokrát nepozornosť poistenca. Poistné zmluvy treba totiž po čase revidovať a aktualizovať. V období ich uzatvárania totiž reflektujú vtedajšiu realitu či už veľkosti vášho majetku alebo cien v ekonomike. A asi nikoho na Slovensku neobišli v predchádzajúcich rokoch správy o raketovom raste cien nehnuteľností či stavebných materiálov.

„Pôvodne uzatvorené podmienky v poistných zmluvách vo väčšine prípadov už nepostačujú na pokrytie reálnych nákladov na opravu. Riešením je dohodnutie si tzv. indexácie poistnej sumy v poisťovni.“

Je teda predovšetkým na každom poistencovi, aby zodpovedne myslel na finančnú istotu a rezervu aj formou dobre nastaveného poistenia, čo je súčasť finančnej gramotnosti. Vyhne sa tak nepríjemným prekvapeniam, keď pri poistnej udalosti dostane kvôli starej neaktualizovanej zmluve len zlomok skutočnej škody. Zlá a stará poistka môže byť skutočne na nič.

Aj na toto však v súčasnosti už existuje jednoduché riešenie. Poisťovne totiž poskytujú takzvanú indexáciu. Tak ako aj KOOPERATIVA vo svojom poistení Bezstarostný domov.

Čo to znamená indexácia?

- poisťovňa každý rok podľa vývoja stavebného cenového indexu upravuje poistnú sumu
- na to, aby sa tak dialo, je však potrebné dať svoj súhlas na indexáciu a aktualizovať si poistnú zmluvu
-výhodou je, že pri indexácii bude tento prepočet prebiehať automaticky, čiže netreba nič držať v hlave a zmluva bude vždy aktuálna
- úprava poistného o pár eur znamená vo výsledku rozdiel tisícov eur, ktoré budú klientovi vyplatené zo škody

Mýtus číslo 6: „Ja mám dom poistený, nemám sa čoho báť.“

Toto nie je ani tak mýtus, ako časté nedorozumenie, s ktorým sa medzi ľuďmi môžete stretnúť. Často si totiž neuvedomujú rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a domácnosti. A často sú potom prekvapení, keď im napriek poisteniu nehnuteľnosti poisťovňa odmietne preplatiť ukradnutý bicykel. Alebo v horšom prípade, pri poistení domácnosti ani zďaleka nepokryje všetky škody, ktoré zostanú po dome vyhorenom do tla.

Preto nikdy nie je na škodu si zopakovať, čo je čo: Poistenie nehnuteľnosti poskytuje náhradu škody na majetku, ktorý ostane na svojom mieste, keď byt alebo dom pomyselne prevrátime dole strechou a vysypeme časti, ktoré nie sú pevne zakotvené či zabudované. Napríklad krb, sanita, okná, dvere, vstavané skrine sú kryté poistením nehnuteľnosti. Všetko, čo sa „vysype“ z domu, či bytu je zariadenie, ktoré sa poisťuje pod názvom „domácnosť“ t. j. oblečenie, nábytok stôl, stoličky a podobne.

Ako je to v poisťovni KOOPERATIVA?

V našej poisťovni sú poistením nehnuteľnosti kryté riziká pre budovy, stavby vo vlastníctve poisteného. Takýmito nehnuteľnosťami môžu byť rodinné domy, byty v panelových alebo murovaných bytových domoch, chaty a rekreačné domy, budova vo výstavbe, mobilný dom, garáže alebo hospodárske budovy, tiež iné vedľajšie stavby, ktoré sú stavebnou súčasťou rodinného domu ako bazén, hospodárska budova, fotovoltaická elektráreň či sauna.
 

Poistením domácnosti sú kryté riziká pre zariadenie poistenej domácnosti a hnuteľné veci, ktoré slúžia na prevádzku domácnosti alebo uspokojovanie potrieb členov domácnosti.


Týmito vecami môže byť:

a) súbor vlastných hnuteľných vecí:

            • bežné veci – napr. nábytok, koberce, odevy, obuv, potraviny,

            • elektronické a optické prístroje,

            • cennosti a veci zvláštnej hodnoty,

            • elektromotory v domácich elektrospotrebičoch,

            • športové potreby (bicykle, lyže a pod.), detské kočíky, invalidné vozíky,

            • iné vozidlá bez EČV, autosúčiastky,

            • stavebný materiál, stavebné mechanizmy a náradie,

            • veci umiestnené na voľnom priestranstve,

            • nezabudované spotrebiče vrátane sporáku, práčky, umývačky riadu,

b) cudzie veci,

c) stavebné súčasti,

d) domáce a hospodárske zvieratá

Môže to znieť komplikovane, ale dá sa to pritom vybaviť všetko jednoducho v jednej poistnej zmluve. Ak chcete vedieť viac, kliknite sem.

Mýtus číslo 7: „Ja poistku nepotrebujem, mne sa nemá čo stať.“

Áno, aj takéto rady môžeme často počuť zo svojho okolia. Faktom však je, že poistky sú určené presne na nepríjemné udalosti, ktoré nevieme predvídať a v mnohých prípadoch ani nijako ovplyvniť. Nikto tak nemôže vopred vedieť, čo sa mu postaví do cesty.

Pre ilustráciu sme vybrali zopár najčastejších škodových udalostí v rámci nehnuteľností a domácností. Mnohé z nich, ak nie všetky, skutočne ťažko predvídať.

Najčastejšie škody v rámci nehnuteľnosti a domácnosti

Podľa údajov poisťovne KOOPERATIVA patrí medzi najčastejšie hlásené škody vlastníkmi bytov na Slovensku zatečenie podláh a stropov z vodovodných zariadení, práčky, umývačky či vytopenie od susedov.

Častou poistnou udalosťou v bytoch býva aj vytopenie susedov zapríčinené zo strany klienta, čo kryje poistenie zodpovednosti za škodu na majetku. Problém doma vzniká aj kvôli skratom elektromotorov v spotrebičoch, ktoré sa nezriedka končia požiarom.

Ak hovoríme o klientoch, ktorí majú poistený vlastný dom, rizík je, pochopiteľne, omnoho viac. Tie súvisia najmä s nepriaznivým počasím a živelnými pohromami.

Medzi najčastejšie poistné udalosti na rodinných domoch patria zaplavené pivnice a obytné priestory, búrlivým vetrom a búrkami poškodené strechy ale aj vybavenie záhrad – altánky, záhradné domčeky či bazény.

Dobrá rada nad zlato?

Toto porekadlo jednoznačne platí. Ako sme uviedli aj v predchádzajúcich prípadoch, je však potrebné vedieť rozlíšiť, čo je skutočne dobrá rada a čo iba „zaručený tip od rozumbradu“. A to aj v prípade poistenia nehnuteľnosti a domácnosti. Ak sa chcete spomenutých mýtov vyvarovať, existuje jednoduché riešenie.

Poisťovňa KOOPERATIVA totiž ponúka poistenie Bezstarostný domov, v ktorom si viete poistiť celý majetok jednoducho v jednej zmluve s automatickou indexáciou pre zachovanie aktuálnej hodnoty majetku a aj užitočnými službami vrátane zámočníka, inštalatéra či elektrikára. Aktuálne ho navyše môžete získať s 10-percentnou zľavou tri roky po sebe pre každého. Viac informácií nájdete na tejto stránke: poistenie Bezstarostný domov od poisťovne KOOPERATIVA.

Poistenie neradno podceňovať.
Zobraziť galériu (6)
Poistenie neradno podceňovať.  (Zdroj: Getty Images)

poistenie Bezstarostný domov od poisťovne KOOPERATIVA.

Nenechajte sa dobehnúť! Sedem

Advertoriál pripravený v spolupráci s poisťovňou KOOPERATIVA.

 

Viac o téme: KooperativaŽivotné poistenieNativMýty o životnom poistení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu