Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Za cestovné lístky si v Bratislave priplatíte: V IDS BK sa zvýšia ceny takmer o 20%

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), kde pôsobia dopravcovia Dopravný podnik Bratislava (DPB), Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od 1. júla zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent. V stredu to oznámili zástupcovia hlavného mesta i Bratislavskej integrovanej dopravy, koordinátora IDS BK.

"Vzhľadom na výpadky v príjmoch mesta pre prijaté zákony a infláciu je to nevyhnutný krok na zachovanie súčasného rozsahu a najmä kvality dopravných služieb v hlavnom meste," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. Zvýšenie cien sa podľa neho nebude týkať predplatných cestovných lístkov pre deti od šesť do 18 rokov.

Za cestovné lístky si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Dvadsať percent, o ktoré sa zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov, podľa neho predstavuje kumulovanú mieru inflácie od roku 2021, teda odkedy sa naposledy cena cestovného lístka upravovala. "V praxi to bude znamenať napríklad zvýšenie ceny polhodinového základného cestovného lístka zo súčasných 0,90 eura na 1,10 eura. Cena ročného predplatného cestovného lístka sa zvýši z doterajších 199 eur na 239 eur," priblížil bratislavský primátor.

Dali prednosť zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave

Pri tzv. päťzónovom základnom cestovnom lístku z Miloslavova je napríklad rozdiel v cene 0,40 eura. Cestujúcim odporúčajú používať elektronické formy cestovných lístkov. Dopravcovia zapojení do IDS BK tvrdia, že dali prednosť zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.

"Za súčasnej situácie nebudeme vedieť garantovať cestujúcim zachovanie kvality, ak sa nič nezmení. Rovnako tak ďalší rozvoj bratislavskej MHD v budúcnosti. Preto pristupujeme k dohode objednávateľov dopravy v Bratislavskom kraji," poznamenal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Vetrák tvrdí, že zvyšovanie cien cestovného v bratislavskej MHD nebolo nevyhnutné

Zvyšovanie cien v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Bratislave nebolo nevyhnutné. Tvrdí to poslanec Národnej rady (NR) SR za OĽANO a zároveň bratislavský komunálny politik Milan Vetrák. Financie na verejnú mestskú dopravu by hlavné mesto malo mať, podľa poslanca neobstojí ani "výhovorka" primátora Bratislavy Matúša Valla v súvislosti s rodinným balíkom.

Za cestovné lístky si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

 "Treba pripomenúť, že primátor si do rozpočtu naplánoval desať miliónov eur na výber poplatkov za parkovaciu politiku, ktoré predtým nemal k dispozícii. A ďalších desať miliónov eur a viac možno očakávať za výber pokút od Bratislavčanov za zlé parkovanie," konštatuje Vetrák. Zabúdať podľa neho netreba ani na financie, ktoré má Bratislava dostať od štátu ako kompenzáciu za dosah rodinného balíka na mestský rozpočet.

Už pred niekoľkými rokmi sa v Bratislave zrušil 15-minútový cestovný lístok

Poslanec tiež pripomína, že už pred niekoľkými rokmi sa v Bratislave zrušil 15-minútový cestovný lístok a nahradili ho drahším 30-minútovým lístkom. Mnoho Bratislavčanov to podľa neho vnímalo ako podraz. Vtedy pritom podľa poslanca ešte neexistovala ekonomická či energetická kríza ani rodinný balík. "A navyše to nevyriešilo ani problém dopravného podniku, ktorý je dlhé roky v ekonomickej strate," podotýka Vetrák s tým, že najnovšie avizované zvyšovanie cestovného je ďalšou ranou parkovacej politike v Bratislave.

Za cestovné lístky si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), kde pôsobia dopravcovia Dopravný podnik Bratislava (DPB), Arriva a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od 1. júla zvýšia ceny takmer všetkých cestovných lístkov o 20 percent. Vallo to odôvodňuje výpadkami v príjmoch mesta pre prijaté zákony a infláciu. Dopravcovia zapojení do IDS BK tvrdia, že dali "prednosť" zvýšeniu cien cestovných lístkov pred inými obmedzeniami v doprave. Tie by napríklad znamenali rušenie niektorých liniek, predlžovanie intervalov spojov, viac prestupovaní či oslabenie údržby vozidiel.

 

Viac o téme: ZvýšenieBratislavaIDS BKCestovné lístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu