Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovská panika a strach na Slovensku! Šíri sa správa o rádioaktivite: Nenechajte sa nachytať, všetko je to KLAMSTVO

Slováci podľahli ďalšiemu výmyslu: Neexistujúci rádioaktívny mrak vyvoláva zbytočné vášne! Zobraziť galériu (6)
Slováci podľahli ďalšiemu výmyslu: Neexistujúci rádioaktívny mrak vyvoláva zbytočné vášne! (Zdroj: YouTube/ Hindustan Time, Getty Images)

BRATISLAVA – Do redakcie sa nám ozvali desiatky ľudí, ktorí sú vystrašení z hrozby prichádzajúcej z východu. V hlavnej role úraduje nebezpečná radiácia. Informácia sa rýchlosťou blesku šíri po sociálnych sieťach a nad niektorými výmyslami by ste len krútili očami. Ľudová internetová tvorba si však v posledných dňoch nekladie medze a naprieč webovými skupinami sa ako vírus šíri nový a nebezpečný hoax. Dajte si pozor, aby ste jednoduchým no premysleným a nebezpečným výmyslom nepodľahli aj vy. Ani zďaleka by ste neboli medzi prvými. Na celú situáciu sa pozreli praví odborníci.

archívne video

ÚVZ: V súčasnej dobe nie sú v Slovenskej republike namerané zvýšené hodnoty radiácie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Internetom sa začal šíriť ďalší výmysel a jeho tvorcovia sa pri jeho tvorbe zas a znova sústredili na najzákladanejší ľudský pud- strach. Podľa závratnej teórie mali Rusi ešte 13. mája zaútočiť na muničný sklad na Ukrajine v Chmeľnyckej oblasti. Dôsledkom mala byť explózia údajných hlavíc s ochudobneným uránom, a tak sa mal naprieč celou Európou (a najmä Slovenskom) šíriť front radiačného mračna, ktorý môže vážne ohroziť zdravie našich obyvateľov. Pripadá vám to desivé?  Práve vyvolanie strachu bolo hlavným cieľom tvorcov ľahko prehliadnuteľného klamstva.

Obrovská panika a strach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Dnes hoax, zajtra pravda? V tomto prípade nie!

Na celú situáciu už v stredu (17. 5.) reagoval aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informovali, že v súvislosti s touto situáciu obdržali už niekoľko podnetov od znepokojených občanov. Situácia sa preto odborníci pozreli na zub. „Na stránke SHMÚ sú k dispozícii on-line výstupy z našich monitorovacích staníc po celom území republiky. Na žiadnej z nich sme za posledný mesiac nezaznamenali hodnoty, ktoré by prevyšovali prírodné pozadie. Jediné drobné zvýšenia dávkového príkonu súvisia so zrážkovou činnosťou a možno ich vidieť na grafoch. Tieto epizódy nemajú umelý pôvod,“ odpovedali vystrašeným občanom.

 

Radiačná situácia na Slovensku V súvislosti s udalosťami v oblasti ukrajinského mesta Chmelnickij sme dostali viacero...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Wednesday, May 17, 2023

Okolnosti súvisiace s údajnou nebezpečnou radiáciou sa stali živnou pôdou pre ostrieľaných konšpirátorov na Slovensku a v Česku. Poliaci celej situácii veľkú pozornosť nevenovali, a to aj napriek tomu, že podľa teórie by už dnes mali prví z obyvateľov južného Poľska pociťovať príznaky choroby z ožiarenia.

Obrovská panika a strach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Rádioaktívny mrak rozrušil aj mamičky, ktoré zo strachu o svoje dieťa podobným nezmyslom podľahnú veľmi ľahko. „Chystám sa s malo von a otec sa ma pýta: ‚Kam ideš?‘ Tak mu hovorím, že von. ‚No ale malú nechávaš dúfam doma. Nesmiete ísť von, ona je maličká, veď je radiácia.‘ Radšej som mu na to nič nepovedala,“ opísala situáciu doma jedna z nich.

„Na Facebooku máme mamičky skupinu, kde spolu komunikujeme a riešime rôzne záležitosti a po novom máme aj komunitný chat, keďže FB pomenil pravidlá a v ňom sa objavili správy viacerých mamičiek, že im vyvolávajú rodinní príslušníci aby nešli s deťmi von, lebo sa na nás rúti radiačný prach a vytvárajú úplnú paniku. Pritom si myslím, že keby sa niečo dialo, bolo by toho plné médiá. Jednoducho, nemáme brať deti von, ani my nemáme ísť, že to tu bude tri dni. Keby to bola jedna, ale je ich už veľa  a začína sa medzi mamami šíri panika,“ pridala sa druhá mamička.

Obrovská panika a strach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Na situáciu sa pozreli odborníci: Nezaznamenali sme žiadne odchýlky!

Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) je situácia na území Slovenskej republiky aktuálne štandardná. „Neboli zaznamenané žiadne odchýlky od bežne meraných hodnôt dávkových príkonov žiarenia gama. Na akékoľvek zmeny a prítomnosť umelých rádionuklidov v ovzduší sme pripravení promptne reagovať,“ reagoval na celú situáciu úrad.

Obrovská panika a strach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Zverejnené informácie vyvrátili celú teóriu v základoch, nebezpečie nehrozilo ani v predošlých dňoch. „Rovnako ani v priebehu predchádzajúcich dní neboli na našom území, ani v iných krajinách Európy zaznamenané odchýlky od štandardne meraných hodnôt. V uvedenom období neboli zaznamenané žiadne významnejšie odchýlky od dlhodobo sledovaných hodnôt dávkových príkonov gama žiarenia meraných na území Slovenskej republiky,“ dodali.

Obrovská panika a strach
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Dezinformáciám sa vyhýba aj Poľsko...

Na otázky týkajúce sa šírenia bludov reagovala aj poľská Národná agentúra pre atómovú energiu. Hoaxy, ktoré sa šíria internetom vyvracajú v plnom rozsahu. „Poľské orgány zdôrazňujú, že prechodne zvýšené hodnoty prirodzeného radiačného pozadia nie sú ničím nezvyčajným a vyskytujú sa pravidelne, napr. počas zrážok. Cez európsky kontinent vrátane Poľska aktuálne prechádza atmosférický front, ktorý prináša aj výdatné zrážky. Práve tie podľa poľských odborníkov spôsobili „skoky“ v grafoch, na ktoré sa odvolávajú dezinformátori,“ priblížil ÚVZ.

 

⚠️ Opäť sa šíria dezinformácie o radiačnej situácii, hodnoty na Slovensku a v Poľsku sú v norme Radiačná situácia na...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, May 18, 2023

Zdravíme dezinformátorov, k pozdravu sa pripája aj polícia

K aktuálnej situácii sa vyjadrila už aj Polícia Slovenskej republiky.  Informujú o tom, že radiačné stanice na Slovensku a na Ukrajine nezaznamenali žiadne významne zvýšené hodnoty. Dodávajú tiež, že všetky dáta sú transparentné a pravdivosť týchto informácií si môže verejnosť odsledovať aj na tejto stránke.

 

MIMORIADNE: NA SLOVENSKU PREBIEHA INFORMAČNÁ OPERÁCIA RUSKEJ FEDERÁCIE, ASISTUJTE JEJ AJ 🇷🇺 AMBASÁDA, NA DIANIE REAGUJE...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Thursday, May 18, 2023

 

Viac o téme: RuskoUkrajinaKlamstvoRadiáciaHoaxRadiačný mrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu