Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Novú vládu čaká poriadna výzva: Expert prezradil, čo by mala po 30. septembri urobiť ako prvé, prídu nevyhnutné škrty!

Ďurana prezradil, čo by mala nová vláda urobiť. Zobraziť galériu (2)
Ďurana prezradil, čo by mala nová vláda urobiť. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, archív R.Ď.)

BRATISLAVA - Už teraz sa dá povedať, že predčasné parlamentné voľby v septembri 2023 prinesú personálnu zmenu. O tom aká veľká zmena to bude, sa dozvieme až po volebnej noci, no už dnes sa dá zamýšľať nad tým, akým smerom sa nový kabinet vydá a čo by mal urobiť. Presne tieto otázky sme položili analytikovi Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovanovi Ďuranovi. Ten už teraz avizuje, že vláda, ak sa chce vysporiadať s deficitom, bude musieť pristúpiť ku škrtom.

archívne video

Smer-SD predstavil ďalšiu časť dokumentu o zásadách konania strany po septembrových parlamentných voľbách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vedeli by ste popísať približne 4-5 krokov, ktoré by podľa vás z ekonomického hľadiska mala urobiť po nástupe v októbri nová vláda?

Prioritu musí mať škrtanie výdavkov, čo je jediná cesta k zníženiu deficitu, ktorá nespomalí budúci ekonomický rast. Škrtať sa musí naprieč politikami, plošné výdavky zmeniť na adresné (dávky rodinnej politiky, obedy zadarmo) Zrušiť reguláciu cien energií pre domácností - je to nákladný nástroj, ktorý obmedzuje úspory domácností. Nezvyšovať dane, tento krok má tendenciu oslabovať ekonomický rast a znižovať životný štandard občanov. Zásadne zvýšiť rýchlosť regulačných orgánov, ktoré dnes brzdia investičnú a bytovú výstavbu. Zjednodušiť regulácie, vyhádzať nadmerné regulácie. Nie je možné, aby investor čakal niekoľko rokov na posúdenie investičného zámeru.

Je šanca akosi nadviazať na rozbehnutý plán obnovy, poprípade ho doplniť?

Plán obnovy je dohodnutý, podpísaný, akékoľvek zmeny sú závislé na ochote a ústretovosti Európskej komisie. Samozrejme, otázkou je, ako využiť zdroje, ktoré nebudú využité v Rázsochách.

Novú vládu čaká poriadna
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív R.Ď.)

Do akej miery bude dôležité pre vládu znížiť štátny deficit? (V tomto prípade bude situáciu zrejme ovplyvňovať aj stále prebiehajúci konflikt na Ukrajine)

Samotný konflikt ovplyvňuje verejné financie len nepriamo, prostredníctvom cien plynu. Ale kompenzácie cien energií môžu zhruba len za polovicu deficitu, navyše ukazuje sa, že tieto výdavky budú nakoniec nižšie. Za deficit môže nezodpovedné nafukovanie verejných výdavkov, zvyšovanie počtu verejných zamestnancov. Takto vzniknutý deficit je možné a potrebné eliminovať. Slovenské verejné financie v súčasnej podobe nie sú dlhodobo udržateľné. Riešením vysokého deficitu by mal začínať každý volebný program. Občania sú "oklamaní" politikmi, neuvedomujú si jeho výšku. V rozpočte bol schválený tak vysoký deficit, že by sme museli zaplatiť takmer dvojnásobnú DPH, ako dnes platíme, aby sme deficit vyrovnali a zabrzdili rast dlhu.

Čo by ste osobne ako prvé urobili z ekonomického hľadiska vy? Čomu hierarchicky prikladáte najväčšiu dôležitosť?

1) audit adresnosti. Tam kde je možné a zmysluplné testovať príjem a majetok poberateľov, tam ho testovať. to platí aj pre reguláciu cien energií
2) audit efektivity výkonov - na prvom mieste musí byť audit efektivity výkonov - znižovanie počtu zamestnancov sa musí začať zrušením úloh, ktoré dnes vykonávajú a sú nepotrebné
3) Racionálne plánovanie emisných cieľov. Zelený údel (green deal) bude v nasledujúcich rokoch významne zasahovať  do rozhodovania vlády. Znižovanie emisií by sa malo riadiť požiadavkou, ako najlacnejšie zabezpečíme zníženie veľkého množstva emisií.
4) Podporovať nové domáce a zahraničné investície skrátením schvaľovacieho konania

Viac o téme: VládaEkonómINESSPrvé krokyRadovan Ďurana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu