Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Priemyselné podniky môžu predkladať žiadosti na poskytnutie financií z Modernizačného fondu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATSILAVA - Priemyselné podniky môžu predkladať žiadosti na poskytnutie prostriedkov z Modernizačného fondu (MoF). Ide o schému štátnej pomoci na dekarbonizáciu priemyslu. Rozpočet fondu je 350 miliónov eur. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR spustilo výzvu koncom marca, informuje o tom na svojom webe. Výzva potrvá do konca júna.

Pomoc je zameraná na opatrenia na dekarbonizáciu a energetickú efektívnosť v priemyselných zariadeniach, ktoré nepredlžujú využívanie tuhých fosílnych palív. "To povedie k výraznému zníženiu emisií skleníkových plynov, postupnému vyraďovaniu fosílnych palív, lepšej energetickej účinnosti, ako aj spravodlivému prechodu v regiónoch závislých od uhlíka," uviedol envirorezort.

Zníženie emisií skleníkových plynov

Zámerom schémy je podľa MŽP prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov. Podporuje tak dosiahnutie národných, európskych, ako aj globálnych klimatických cieľov podľa parížskej dohody. "Pomoc v rámci schémy štátnej pomoci bude poskytnutá na dekarbonizáciu výrobných procesov a zlepšenie energetickej činnosti priemyselných podnikov, ktoré sú súčasťou európskeho systému obchodovania s emisnými kvótami," priblížilo MŽP.

Európska investičná banka v októbri 2022 potvrdila schému štátnej pomoci na dekarbonizáciu priemyslu ako prioritnú investíciu. Prvá platba na uvedenú schému bola z banky vyplatená Slovensku v objeme 350 miliónov eur v decembri 2022. Predpokladaná výška štátnej pomoci na dekarbonizáciu priemyslu na roky 2022 až 2030 je 750 miliónov eur. Modernizačný fond je podporný mechanizmus zriadený Európskou úniou v rámci európskeho systému obchodovania s emisnými kvótami.

Viac o téme: PomocŽiadosťPriemyselPodnikyDekarbonizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu