Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vláda odobrila návrh na ratifikáciu dohody o leteckej doprave medzi EÚ a Katarom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda schválila návrh na ratifikáciu dohody medzi Európskou úniou a jej členskými štátmi a Katarským štátom. Kabinet dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera zároveň odporučil Národnej rade (NR) SR, aby vyslovila súhlas s dohodou a rozhodla, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi. Prezidentke Zuzane Čaputovej vláda odporučila po vyslovení súhlasu NR SR dohodu ratifikovať. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Dohodu vyrokovala Európska komisia na základe rozhodnutia Európskej rady. Návrh dohody podpísali zástupcovia EÚ a Kataru v októbri 2021 a súhlas s predbežným vykonávaním udelila prezidentka o mesiac neskôr s tým, že sa dohoda predbežne vykonáva od dátumu jej podpisu.

Archívne video: Heger: Na vláde sme schválili aktualizáciu plánu obnovy, má v sebe nový prvok 

Heger: Na vláde sme schválili aktualizáciu plánu obnovy, má v sebe nový prvok (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel )

Katar je jedným z najrýchlejšie rastúcich trhov mimo EÚ, kde sa počet cestujúcich zvýšil na približne šesť miliónov ročne. Takmer všetky členské štáty už udelili úplný prístup na trh na základe existujúcich dvojstranných dohôd o leteckých dopravných službách s Katarom. V týchto dohodách však chýbajú ustanovenia o základných prvkoch na zabránenie zneužívaniu liberalizovaného trhu, ako je spravodlivá hospodárska súťaž, transparentnosť alebo sociálne záležitosti. Slovensku dohoda zároveň umožní potenciálne zriadenie pravidelného leteckého spojenia, keďže v súčasnosti nemá s Katarom uzatvorenú bilaterálnu dohodu.

Viac o téme: NávrhVládaRatifikáciaKatarDohoda o leteckej doprave
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu