Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Za sanáciu gudrónových jám v Nemeckej bude zodpovedné Ministerstvo životného prostredia SR

Ján Budaj
Ján Budaj (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude zodpovedné za sanáciu gudrónových jám v areáli bývalej rafinérie Petrochema Dubová v obci Nemecká. Vláda v stredu schválila, že envirorezort sa stane povinnou osobou.

Zdroje financovania sanácie envirozáťaže budú zabezpečené z európskych fondov a Environmentálneho fondu. Prioritne bude MŽP čerpať finančné zdroje z európskych fondov v rámci Programu Slovensko - 2021 - 2027 v závislosti od disponibilných zdrojov. "Výška finančných nákladov, ktoré budú vynaložené na realizáciu sanácie environmentálnej záťaže, bude závisieť od rozsahu znečistenia a výberu sanačných metód v lokalite," skonštatoval envirorezort v materiáli.

Archívne video: Poslanci opätovne schválili vetovanú novelu k diaľniciam

Poslanci opätovne schválili vetovanú novelu k diaľniciam (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Prijatie uznesenia vlády Slovenskej republiky o určení príslušného ministerstva je jednou z podmienok oprávnenosti žiadateľa o nenávratný finančný príspevok pre plánované výzvy v rámci Programu Slovensko," priblížilo ministerstvo.

Alokácia z tohto programu na riešenie envirozáťaží predstavuje sumu viac ako 239,1 milióna eur z Kohézneho fondu, čo tvorí 85 percent zdrojov Európskej únie na environmentálne záťaže. Štát sa má podieľať spolufinancovaním zo štátneho rozpočtu vo výške 15 percent, čo predstavuje sumu vyše 42,1 milióna eur.

Viac o téme: SanáciaVládaGudrónové jamy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu