Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Strana Hlas-SD vystavila Remišovej faktúru na sumu 600 miliónov eur

Veronika Remišová Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Hlas-SD v pondelok vystavila faktúru na sumu 600 miliónov eur dočasne poverenej ministerke investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronike Remišovej (Za ľudí). V pondelok o tom informovali zástupcovia strany Hlas-SD na tlačovej konferencii.

"O túto sumu podľa jej bývalého štátneho tajomníka obrala občanov Slovenska a slovenskú ekonomiku len na projektoch informatizácie, ktoré nerealizovala," uviedol poslanec Národnej rady SR a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši (nezaradený).

Strana Hlas-SD vystavila Remišovej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Na základe slov predstaviteľov Hlasu-SD, na problém reagoval bývalý štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Marek Antal. "Keď sme prišli na ministerstvo, našli sme predchodcami pripravené eurofondové projekty za 700 miliónov eur. Dnes sa realizujú na úrovni plnenia iba okolo 100 miliónov. Musia sa pritom stihnúť do konca tohto roka, ináč tie projekty prepadnú. Vravel som, že poďme tie projekty podporiť a spustiť," citoval Raši slová Antala.

Nespustenie projektov

Nespustenie pripravených projektov je podľa Rašiho veľkým manažérskym zlyhaním poverenej ministerky investícií Remišovej. "Suma 600 miliónov sa týka len projektov informatizácie, Slovensku však reálne hrozí, že príde o približne päť miliárd eur," upozornil poslanec.

"Ku koncu februára máme z končiaceho eurofondového programového obdobia nevyčerpaných 5,7 miliardy eur a keby sme ich chceli dočerpať, musíme vyčerpať 19 miliónov eur denne vrátane víkendov a sviatkov. Priemerné čerpanie v mesiacoch január a február bolo 3,5 milióna eur denne, čiže necelá jedna pätina," zdôraznil Raši.

Rekacia vedúceho MIRRI

Vedúci tlačového oddelenia MIRRI Andrej Ďuríček na obvinenia reagoval, že ministerstvo investícií má v súčasnosti neporovnateľne lepšie výsledky, ako keď bol úrad riadený stranou Hlas-SD. "Na porovnanie, pod vedením Petra Pellegriniho skrachoval jeden celý operačný program pre výskum a inovácie a prepadlo 150 miliónov eur, ktoré dnes chýbajú slovenským vedcom. Raši s Pellegrinim zbabrali utajené informačno-technologické projekty, na ktoré sa daňoví poplatníci budú musieť vyskladať sumou 50 miliónov eur a za ich vlády sme boli na poslednom mieste v čerpaní eurofondov v celej Európskej únii," uviedol.

VIDEO Veronika Remišová: Zmena štátneho tajomníka MIRRI bola štandardným manažérskym rozhodnutím

Veronika Remišová: Zmena štátneho tajomníka MIRRI bola štandardným manažérskym rozhodnutím (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Vicepremiérka Veronika Remišová je permanentne terčom urážok, klamstiev a útokov, ktoré hraničia s posadnutosťou a ďaleko prekračujú hranice politického boja," zdôraznil Ďuríček. "Ide o osobnú pomstu a nenávisť, ktorá prerástla až do takej miery, že dotyčný Rašiho asistent verejne želá ministerke smrť. Preto sa vicepremiérka Veronika Remišová rozhodla vo veci podať trestné oznámenie a oznamuje, že na útoky Richarda Rašiho a jeho poskokov už nebude viac reagovať," uviedol.

Viac o téme: FaktúraRichard RašiVeronika RemišováHlas-SDMIRRI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu