Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministerstvo vnútra neuvažuje o novele umožňujúcej zrušiť strany pre nespĺňanie podmienok

Roman Mikulec Zobraziť galériu (3)
Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR neuvažuje o takej zmene zákona, ktorá by umožnila zrušenie politickej strany v prípade nespĺňania niektorej z povinností plynúcich stranám zo zákona. Rezort zdôraznil, že za nespĺňanie podmienok hrozí stranám pokuta a parlamentným subjektom sa pozastaví vyplácanie príspevku na ich činnosť. V uplynulom období rezort neeviduje výrazný nárast ani pokles počtu strán a podmienky na ich založenie považuje za dostatočne prísne. Uviedla to hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Považujeme ex offo zrušenie politickej strany z dôvodu, že niektorý z jej orgánov nemá dostatočný počet členov, za neprimeraný zásah do práva združovať sa," zdôraznila hovorkyňa. Vysvetlila, že zákon o politických stranách ustanovuje minimálny počet členov jednotlivých orgánov strán. "Ak niektorý z orgánov nemá zákonom ustanovený minimálny počet členov, politická strana nemôže rozhodovať o otázkach, ktoré patria do právomoci tohto orgánu, keďže vzhľadom na nedostatočný počet členov orgánu politickej strany nie je tento orgán uznášaniaschopný," priblížila. Podľa rezortu to však neznamená, že strana nemôže fungovať a vyvíjať svoju činnosť.

Archívne video: Tlač nových tabuliek s evidenčným číslom vozidla je v plnom prúde

Tlač nových tabuliek s evidenčným číslom vozidla je v plnom prúde (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo vnútra SR)

Hovorkyňa podotkla, že osobitným prípadom sú politické strany zvolené do Národnej rady (NR) SR. Tým sa v prípade nedostatočného počtu členov výkonného orgánu pozastaví vyplácanie príspevku na činnosť. Strany, ktoré nesplnia podmienku minimálneho počtu členov najvyššieho orgánu alebo členov strany ustanoveného volebným zákonom, sa nemôžu zúčastniť na voľbách do NR SR ani do Európskeho parlamentu.

Rezort zapisuje podľa slov hovorkyne politické strany do likvidácie aj ex offo. "A to na základe oznámenia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o tom, že politická strana nepredložila svoju výročnú správu (alebo neodstránila nedostatky vo výročnej správe) v dvoch bezprostredne po sebe nasledujúcich účtovných obdobiach," vysvetlila s tým, že porušenie ostatných povinností plynúcich stranám zo zákona je sankcionované pokutou.

Na vznik strany je potrebných aspoň 10-tisíc podpisov

Čo sa týka podmienok vzniku strán, ani tu rezort neuvažuje o zmene. Pripomenul, že podmienky sa sprísnili 1. júna 2005. Po novelizácii je potrebné na vznik strany vyzbierať aspoň 10.000 podpisov občanov, do novelizácie stačilo 1000. "Prax ukázala, že túto podmienku nie je jednoduché splniť, pričom mnohé prípravné výbory zber podpisov ukončili bez toho, aby podali návrh na registráciu politickej strany," poznamenala Eliášová. Dodala, že v súčasnosti je zaregistrovaných vyše 50 politických strán a hnutí, pričom v likvidácii ich je viac ako 100.

Strany sa zhodli, že na prípadnú zmenu systému politických strán treba diskusiu

Strana Za ľudí považuje aktuálnu legislatívu za pomerne prísne nastavenú. "Jasne definuje podmienky vzniku strán, kladie dôraz na transparentnosť fungovania strán a umožňuje udeliť vysoké sankcie politickým stranám v prípade jej porušovania," uviedla s tým, že nie je priaznivcom takýchto zmien a diskusie o nich vo volebnom roku. Podotkla, že volebné zákony by sa mali meniť tak, aby sa minimalizovali podozrenia zo snahy ich autorov optimalizovať pravidlá v prospech vlastného volebného výsledku. Podľa strany by malo byť samozrejmosťou, aby "preukázateľné nesplnenie zákonných podmienok politických strán pre ich existenciu vytváralo predpoklad na ich výmaz z registra politických strán".

Ministerstvo vnútra neuvažuje o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ak politické strany nespĺňajú podmienky, mala by tu byť zákonná možnosť ich zrušiť. Čo sa týka samotnej právnej úpravy, malo by to prejsť nejakým konsenzom, aby to nebolo v budúcnosti zneužívané na politické účely," uviedlo hnutie Sme rodina.

"Akékoľvek legislatívne zmeny v tejto oblasti môžu prísť až po predčasných voľbách," reagoval mimoparlamentný Hlas-SD. Hovorí o potrebe zásadnej zmeny v slovenskej politike. Tvrdí, že miesto skutočných politických strán máme aktuálne "schránkové firmy, sekty a spolky kamarátov".

Ministerstvo vnútra neuvažuje o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Možnosť združovať sa a vyvíjať činnosť v politickej strane považuje mimoparlamentná strana Demokrati za jedno zo základných občianskych práv garantovaných ústavou a medzinárodnými dokumentmi. "O konkrétnych podmienkach registrácie strany, napríklad z pohľadu počtu členov, pripúšťame diskusiu. Sme však presvedčení, že možnosť zrušiť stranu pre nesplnenie podmienok nesmie byť daná výkonnej moci, napríklad Ministerstvu vnútra SR. Takéto právo posudzovať splnenie alebo nesplnenie zákonných podmienok konkrétnou politickou stranou, a teda možnosť zrušiť politickú stranu, možno zveriť výhradne nezávislej súdnej moci," zdôraznila. Rovnako podčiarkla potrebu diskusie pri obdobných návrhoch.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraDiskusiaNovela zákonaRoman MikulecZrušenie stranyNesplnenie podmienok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu