Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Traja najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky podporujú mierový plán Zelenského

Boris Kollár, Eduard Heger, Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár, Eduard Heger, Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Maarty, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Traja najvyšší ústavní činitelia SR podporujú desaťbodový mierový plán prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. V spoločnom vyhlásení pri príležitosti prvého výročia napadnutia Ukrajiny vojskami Ruskej federácie tiež uviedli, že pevne stoja na strane Ukrajiny a medzinárodného práva. Vyjadrili ľútosť, že vo vojne umierajú nevinní ľudia. Záujmom SR je podľa nich pomáhať Ukrajine tak, aby sa ubránila a vojna sa nerozšírila ďalej. Deklarujú, že je v našom národnom záujme, aby Ukrajina bola súčasťou EÚ. Zdôraznili, že Ukrajine budeme aj naďalej poskytovať politickú, diplomatickú, humanitárnu, ekonomickú, ale aj vojenskú podporu.

"Sme presvedčení, že pre bezpečnosť Ukrajiny, Slovenska a celej Európy je najdôležitejšie dosiahnutie spravodlivého a trvácneho mieru, a preto podporujeme desaťbodový mierový plán prezidenta Volodymyra Zelenského," píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Video: Premiér Heger sa vyjadruje k už rok trvajúcemu konfliktu na Ukrajine

Premiér Heger sa vyjadruje k už rok trvajúcemu konfliktu na Ukrajine (Zdroj: Úrad vlády SR)

Ukrajina musím mať právo sama rozhodovať o svojej budúcnosti

Ukrajina musí byť podľa nich opätovne zvrchovaná, nezávisle fungovať v rámci medzinárodne uznaných hraníc, byť pevne ukotvená v integračnom procese do Európskej únie a mať právo sa o svojom budúcom smerovaní rozhodovať samostatne. "Spolu s našimi partnermi v Európskej únii a spojencami v Severoatlantickej aliancii rozhodne a jednotne stojíme na strane Ukrajiny a medzinárodného práva," zdôraznili.

Najvyšší ústavní činitelia SR tiež pripomenuli, že Ruská federácia ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN brutálnou vojenskou agresiou porušila vlastné záväzky a prestala rešpektovať medzinárodné právo. Na ukrajinskom území podľa nich dnes prebieha boj medzi demokraciou a autoritárskym despotizmom. Žiadna násilná zmena hraníc a vojenskou agresiou dosiahnuté zisky nemôžu byť podľa nich medzinárodne akceptované. Deklarujú, že naďalej budú podporovať medzinárodné úsilie o stíhanie zločinu agresie, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. "Pevne stojíme za ukrajinským ľudom v jeho obrane slobody, demokracie a práva na sebaurčenie a práva rozhodovať o vlastnej budúcnosti," vyhlásili.

 

Spoločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky pri príležitosti prvého výročia napadnutia...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Friday, February 24, 2023

Poďakovali káždému, kto podal pomocnú ruku

Čaputová, Kollár a Heger poďakovali všetkým, ktorí pomáhajú Ukrajine a jej občanom. Uistili, že Slovensko nepoľaví v poskytovaní bezpečného útočiska vojnovým utečencom. Pri príležitosti prvého výročia invázie bude zároveň v piatok večer nasvietený Bratislavský hrad vo farbách ukrajinskej vlajky. S mierovým plánom prišiel ukrajinský prezident prvýkrát v novembri 2022. Plán okrem iného zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z medzinárodne uznaného územia Ukrajiny, teda aj zo štyroch oblastí okupovaných Ruskom a Krymského polostrova. Kremeľ však opakovane deklaruje, že o tomto bode odmieta diskutovať. Zelenskyj v januári navrhol Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu.

Viac o téme: Boris KollárZuzana ČaputováEduard HegerVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu