Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Moldavsko poprelo tvrdenia Ruska, že sa Ukrajina chystá vpadnúť do Podnesterska

Moldavská prezidentka Maia Sanduová
Moldavská prezidentka Maia Sanduová (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Bandic)

KIŠIŇOV - Moldavsko poprelo vo štvrtok tvrdenia ruského ministerstva obrany, že Ukrajina plánuje vtrhnúť do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

Ruské štátne agentúry TASS a RIA Novosti vo štvrtok citovali ruský rezort obrany, podľa ktorého Ukrajina plánuje napadnúť Podnestersko. Ako zámienku pritom využije údajný útok ruských vojsk z územia Podnesterska na Ukrajinu. Rusko má totiž v tomto odštiepeneckom regióne svojich vojakov oficiálne označovaných ako mierotvorcov.

Moldavská vláda poprela tvrdenia Ruska

Moldavská vláda však uviedla, že informácie ruského ministerstva nepotvrdzuje a vyzvala a na pokoj. "Vyzývame na pokoj a na prijímanie informácii z oficiálnych a spoľahlivých zdrojov," uviedla moldavská vláda na sociálnej sieti Telegram. "Naše inštitúcie spolupracujú so zahraničnými partnermi a v prípade hrozby pre našu krajinu bude verejnosť rýchlo informovaná," dodal Kišiňov.

"Naše inštitúcie majú naplánovanú odpoveď na celé spektrum hrozieb... Samozrejme, máme obmedzené prostriedky, avšak nie sme v tom sami," uviedol pre Reuters moldavský minister zahraničných vecí. Moldavská prezident Maia Sanduová, ktorá je za to, aby Moldavsko vstúpilo do Európskej únie, obvinila prednedávnom Moskvu, že plánuje prevrat s cieľom zvrhnúť vládu v Moldavsku.

Podnestersko, v ktorom žijú prevažne rusky hovoriaci obyvatelia, sa odtrhlo od Moldavska v roku 1990. Moldavsko bolo vtedy ešte sovietskou republikou a po rozpade Sovietskeho zväzu z roku 1991 vypukla zakrátko vojna medzi proruskými separatistami z Podnesterska a moldavskou vládou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prednedávnom varoval, že je "očividné", že Rusko sa po invázii na Ukrajinu nezastaví a že rozmýšľa nad spôsobmi, ako Moldavsko "zadusiť".

Viac o téme: VojnaRuskoUkrajinaMoldavskoPodnestersko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu