Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty siedmy (24. februára 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyjadril presvedčenie, že jeho krajina nad ruskými inváznymi silami zvíťazí. Takisto sa poďakoval všetkým bojovníkom, ktorí bránia Ukrajinu. Informuje agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 365

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 365 (Zdroj: Facebook/ Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:45 Tisícky ľudí sa v piatok zišli v nemeckej metropole Berlín na demonštrácii proti ruskému útoku na Ukrajine, uviedla agentúra DPA.

21:20 K mieru na Ukrajine vedie jediná cesta, ktorou je zastavenie útočných operácií Ruska. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer to povedal v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku, ktoré sa konalo pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine.

21:10 Lídri krajín skupiny G7 v piatok upozornili, že ak budú ostatné štáty naďalej pomáhať Rusku vyhýbať sa zavedeným sankciám, "draho za to zaplatia". TASR správu prevzala z agentúry AFP a televízie CNN. "Vyzývame všetky tretie krajiny a ďalšie zahraničné subjekty, ktoré sa snažia podkopať naše opatrenia alebo sa im vyhnúť, aby prestali materiálne podporovať ruskú vojnu, inak za to draho zaplatia," vyhlásili lídri G7 po spoločnom virtuálnom summite, ktorý sa konal pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

20:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok uviedol, že plánuje stretnutie so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. Vyhlásenie Zelenského prišlo po tom, čo Peking vyzval na naliehavé mierové rokovania s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine.

20:15 Rusko zvažuje dodanie stíhačiek pre Irán ako súčasť rozšírenej vojenskej spolupráce, v rámci ktorej Teherán posiela Moskve čoraz viac zbraní. V piatok to uviedol Biely dom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

19:40 Švajčiarsko sa v piatok opätovne ponúklo za sprostredkovateľa vo vojne Ruska proti Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry DPA. "Švajčiarsko je vždy pripravené posadiť všetkých za jeden stôl s cieľom dosiahnuť väčší rešpekt pre ľudské práva a v konečnom dôsledku mier," uviedol švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazzio Cassis na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku k prvému výročiu ruskej invázie na Ukrajinu.

19:20 Ruské ministerstvo zahraničných vecí privítalo v piatok návrhy Pekingu zamerané na ukončenie vojny na Ukrajine a zároveň potvrdilo požiadavky Moskvy vrátane uznania svojej anexie ukrajinských území. Informovali o tom agentúry DPA a AFP. "Veľmi si ceníme úprimné želanie našich čínskych priateľov prispieť k vyriešeniu konfliktu na Ukrajine mierovými prostriedkami," uviedlo ministerstvo.

19:15 Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN pri príležitosti roku od vypuknutia ruskej útočnej vojny vyhlásil, že život ľudí na Ukrajine je peklom. Vyzval súčasne na mier a zastavenie ďalšej eskalácie konfliktu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

19:05 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok oznámil, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom začali vo Varšave rokovať o výrobe streliva pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Môžem povedať len toľko, že s prezidentom Bidenom sme sa rozprávali o začiatku spoločnej vojenskej výroby, išlo by napríklad o výrobu munície," povedal Duda novinárom. Dodal, že tieto rokovania budú "s určitosťou pokračovať".

19:00 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk sa v piatok pozastavil nad vysokou cenou, ktorú ľudstvo platí za "nezmyselnú" vojnu na Ukrajine rozpútanú Ruskom a vyzval na zintenzívnenie úsilia o zaistenie spravodlivosti pre obete konfliktu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Türk uviedol, že jeho úrad eviduje najmenej 8006 mŕtvych civilistov a 13.287 zranených, hoci skutočné čísla oveľa vyššie.

18:57 Ukončenie ruskej agresie na Ukrajine požadovali v piatok večer protestujúci pred ruským veľvyslanectvom v Budapešti pri príležitosti prvého výročia začiatku vojny na Ukrajine. Živý prenos z demonštrácie vysielal server Hvg.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:25 Obyvatelia Moskvy a iných ruských miest si prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pripomenuli kladením kvetov k pamätníkom ukrajinských básnikov. Viacerých z nich však preto zadržali. V piatok to uviedla agentúra AP, informuje TASR. Ruské médiá a ľudskoprávne organizácie zaznamenali viac ako desať zatknutí, ktoré vykonala ruská polícia v rámci zásahov Kremľa proti ruskému disentu. Razie sa od začiatku invázie na Ukrajinu značne zintenzívnili.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že víťazstvo Ukrajiny je neodvratné, ak Západ dodrží svoje sľuby týkajúce sa zvýšenia finančnej a vojenskej pomoci pre Kyjev. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP. "Ak partneri dodržia všetky svoje sľuby a termíny, nevyhnutne nás čaká víťazstvo," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii pri príležitosti výročia rozpútanie ruskej ofenzívy. Ukrajina má podľa neho na to všetko potrebné – motiváciu, istotu, priateľov a diplomaciu, povedal pre stanicu CNN.

16:30 Poľsko je pripravené vycvičiť ukrajinských vojakov na stíhačkách F-16. Počas spoločnej tlačovej konferencie s prezidentom Volodymyrom Zelenským poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že jeho krajina je pripravená vycvičiť ukrajinských vojakov na lietanie na stíhačkách F-16.

16:20 Švédsko dodá Ukrajine "okolo" desať svojich tankov Leopard 2 spolu so systémami protivzdušnej obrany typu Iris-T a HAWK. Pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu to v piatok oznámili švédsky premiér Ulf Kristersson a minister obrany Pal Jonson. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:20 Spojené štáty oznámili v piatok na prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu ďalšie kolo sankcií voči Moskve. Zamerané sú na 250 osôb a firiem a boli prijaté v koordinácii so spojencami zo skupiny G7. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

15:15 Počet Ukrajincov, prechádzajúcich cez Ubľu v okrese Snina, je v súčasnosti len mierne vyšší ako pred inváziou Ruska na Ukrajinu. Pre TASR to povedal starosta Jozef Fejsák s tým, že oproti situácii spred roka je to neporovnateľné a obyvatelia už utečencov ani neregistrujú.

14:50 V celom Rusku sú masovo zadržiavaní ľudia, ktorí kladú kvety na pamiatku obetí ruskej agresie alebo stoja v protivojnových demonštráciách.

14:08 Americký Pentagón oznámil v piatok v deň prvého výročia začiatku invázie Ruska na Ukrajinu nový dlhodobý balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov. Zahŕňať bude muníciu i malé drony. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

14:00 Medzinárodná organizácia Finančný akčný výbor (FATF), ktorá bojuje proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu, v piatok oznámila, že z dôvodu agresie Moskvy voči Ukrajine pozastavila členstvo Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Kroky Ruskej federácie sú neprijateľne v rozpore so základnými princípmi FATF, ktorých cieľom je podporovať bezpečnosť a integritu globálneho finančného systému," uvádza sa v správe organizácie FATF so sídlom v Paríži.

13:45 Územnú integritu a suverenitu Ukrajiny nemožno spochybňovať. Vyhlásila to na Twitteri k výročiu vypuknutia vojny na Ukrajine maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorá zdôraznila, že vojnoví zločinci musia byť potrestaní. "My Maďari si želáme otvorenie cesty k spravodlivému mieru", konštatovala Nováková a poznamenala, že vojna trvá už rok a jej koniec nevidno.

13:35 Konečným cieľom vojny na Ukrajine je vyhnať Rusov. V deň výročia vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny to vyhlásil na Facebooku maďarský expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány.

 

1. Az Európai Unió és a legeurópaibb párt, a Demokratikus Koalíció is Ukrajna mellett áll. 2. Oroszország agresszor,...

Posted by Gyurcsány Ferenc on Friday, February 24, 2023

13:00 Výbor ministrov Rady Európy (RE) na svojom piatkovom mimoriadnom zasadnutí v Štrasburgu opätovne potvrdil potrebu silnej a jednoznačnej medzinárodnej právnej reakcie na agresiu Ruska proti Ukrajine. 

12:30 Tanky Leopard 2, ktoré Poľsko sľúbilo dodať Ukrajine, už v tejto krajine sú, povedal poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Do krajiny, ktorá presne rok čelí ruskej agresii, dnes prišiel poľský premiér Mateusz Morawiecki. Prezident Andrzej Duda k jeho návšteve povedal, že sa do Kyjeva vydal preto, aby "doviezol Leopardy".

12:24 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier spochybnil v piatok ochotu Číny stať sa sprostredkovateľom v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom po tom, čo Peking vyzval na urýchlené mierové rozhovory s cieľom ukončiť vojnu.  "Každý konštruktívny návrh, ktorý nás priblíži k spravodlivému mieru, je veľmi vítaný. Či chce globálna veľmoc Čína hrať takú konštruktívnu úlohu, je stále otázne," povedal Steinmeier pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

11:47 Ursula von der Leyenová v piatok uviedla, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa rok od spustenia vojenskej invázie na Ukrajinu "nepodarilo dosiahnuť ani jediný" cieľ. "Putinovi sa rok po začiatku brutálnej vojny nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich strategických cieľov... Namiesto vymazania Ukrajiny z mapy je konfrontovaný s národom, ktorý je dôraznejší ako kedykoľvek predtým," povedala predsedníčka EK v estónskej metropole Tallinn. 

11:46 Dánsko je otvorené myšlienke poslať Ukrajine bojové stíhačky v rámci pomoci v jej boji proti Rusku, uviedol v piatok dočasne poverený dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen.Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dánsku vysielaciu spoločnosť DR. "Nevylučujem, že v nejakom bode bude potrebné porozmýšľať o prispetí stíhačkami," uviedol Poulsen. 

11:32 Politici sa vyjadrujú k ročnému konfliktu na Ukrajine, bez jej víťazstva to nepôjde.

11:15 Severoatlantická aliancia v piatok uviedla, že vo svojej podpore Ukrajiny je "rozhodná" a že ruské snahy o zlomenie Ukrajincov zlyhávajú. Vo vyhlásení zverejnenom pri príležitosti prvého výročia začiatku invázie Ruska na Ukrajinu organizácia NATO konštatovala, že Rusko musí okamžite skončiť svoju nelegálnu vojnu, ktorá ovplyvnila svetový trh s potravinami a dodávkami energií. "Ďalej zvyšujeme politickú a praktickú pomoc Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej invázii. Našu podporu budeme udržiavať tak dlho, ako to len bude nevyhnutné, aby Ukrajina zvíťazila," uviedlo NATO vo vyhlásení.

11:06 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v piatok uviedol, že ukrajinská armáda pracuje na príprave protiofenzívy, ktorou vytlačí invázne ozbrojené sily Ruska z územia Ukrajiny. Informuje  agentúr AFP.  "Pred rokom bolo pre nás náročné získať zbrane. Dnes civilizované krajiny vidia, že ste štít Európy na východe," odkázal Reznikov ukrajinským vojakom. "Bude protiofenzíva. Usilovne pracujeme na jej príprave a zabezpečení," dodal.

10:42 Časť londýnskej ulice bola pri príležitosti prvého výročia ruského napadnutia Ukrajiny premenovaná na Kyjevskú cestu (Kyiv Road). Nová adresa bude úsekom Bayswater Road, medzi kolmo nadväzujúcimi ulicami Ossington Street a Palace Court, a nachádza sa neďaleko konzulárneho oddelenia veľvyslanectva Ruskej federácie.

10:37 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok ráno pricestoval do Kyjeva, aby si pripomenul prvé výročie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje agentúra PAP. Poľský premiér na začiatku svojej návštevy položil kyticu kvetov k Múru pamiatky padlých za Ukrajinu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu