Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

REFERENDUM Prvé reakcie: Smer ďakuje občanom, Naď posiela výsmešný odkaz! Prezidentka hovorí o potrebe zmeny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (18)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Výsledky referenda sú dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie. Hnutie OĽANO to uviedlo v reakcii na výsledky sobotňajšieho referenda.

"Slovensko má nádej, že politika nenávisti, zloby, rozvratu a rozkrádania, ktorú v súčasnosti reprezentujú strany Smer-SD, Hlas-SD a Republika, nebude úspešná ani v blízkej budúcnosti," doplnilo hnutie.

 

ĽUDIA VYSLOVILI JASNÉ NIE NÁVRATU MAFIE ☝️ Nízka účasť na Ficovom referende, za ktoré kampaňoval od roku 2020 je...

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Saturday, January 21, 2023

VIDEO REFERENDUM Štátna volebná komisia oznámila oficiálne výsledky hlasovania

REFERENDUM Štátna volebná komisia oznámila oficiálne výsledky hlasovania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

FICOVA BLAMÁŽ STÁLA SLOVENSKÝCH OBČANOV TAKMER 11 MILIÓNOV EUR 👎Tri roky trvajúca kampaň, ktorej výsledkom je účasť 27...

Posted by OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti on Saturday, January 21, 2023

Matovič opäť zaútočil na médiá

Na sociálnej sieti sa k výsledkom referenda vyjadril aj líder OĽaNO Igor Matovič. "Dňom volieb Fico s Pelerínou pochopili, že 25% pre blázna Matoviča znamená, že už ich nikto nebude kryť pred nezávislým vyšetrovaním ich zločinov … že skončila doba, keď po voľbách sa akosi zabudne na predvolebné sľuby. Len preto okamžite spustili permanentnú štvavú kampaň voči mne, OĽANO a vláde. 1000 dní len huckali, štvali, klamali, vyhrážali sa a manipulovali s ľuďmi, ktorí sú im ochotní stále akosi uveriť aj najväčšie bludy," napísal Matovič. Pritom opäť zaútočil na médiá, ktoré podľa nehopomáhali v kampani opozičným politikom. 

 

Dňom volieb Fico s Pelerínou pochopili, že 25% pre blázna Matoviča znamená, že už ich nikto nebude kryť pred nezávislým...

Posted by Igor Matovic on Sunday, January 22, 2023

Smer ďakuje občanom

Účasť na sobotňajšom (21. 1.) referende naznačuje, že pri najbližších parlamentných voľbách dôjde k zmene vlády. Vyhlásil to líder Smeru-SD Robert Fico. Výsledok referenda považuje za ohromujúci. Dodal, že strana zaň preberá plnú zodpovednosť. "Napriek tomu, že to bolo mediálne a zo strany koalície a prezidentky najignorovanejšie referendum v histórii Slovenska, včera došlo k referendovým urnám 1,2 milióna voličov, ktorí do referenda prišli s jasnou víziou. Vedeli, že chcú predčasné parlamentné voľby, vedeli, že chcú zmenu," uviedol Fico.

REFERENDUM Prvé reakcie: Smer
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podotkol, že ak ľudia prídu k ďalším parlamentným voľbám minimálne v takomto počte, zmena je garantovaná. Poďakoval všetkým stranám, ktoré pomohli referendum uskutočniť, tiež všetkým, ktorí sa na ňom zúčastnili. Kritizuje neúčasť troch najvyšších ústavných činiteľov. "Je neuveriteľné, že pri takejto forme demokracie traja najvyšší ústavní činitelia odignorovali účasť," povedal. Tvrdí, že ak by sa k tomu postavili inak, "mohol sa problém vyriešiť už včera".

REFERENDUM Vyjadrenie strany Smer k výsledkom hlasovania (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Remišovej postoj k výsledku

Neúspešné referendum je ponižujúci debakel Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na výsledky sobotného referenda. Podotkla, že referendum bolo od začiatku zbytočnou kampaňou Fica a Pellegriniho.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (18)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Referendum je nástroj priamej demokracie na prejavenie vôle ľudu v celospoločenských otázkach závažného významu. Nie je to nástroj predvolebnej kampane nepoctivých politikov, ktorí vždy, keď prehrajú riadne voľby, neváhajú ošklbať ľudí v referende o desať miliónov eur...Pellegrini aj Fico za tieto vyhodené peniaze nesú zodpovednosť," skonštatovala Remišová.

 

NEÚSPEŠNÉ REFERENDUM JE PONIŽUJÚCI DEBAKEL R. FICA A P. PELLEGRINIHO Od začiatku bolo jasné, že referendum bude iba...

Posted by Veronika Remišová on Saturday, January 21, 2023

Predčasné voľby ako šanca pre populistov a zlodejov

Prípadné predčasné voľby sú podľa nej šancou hlavne pre populistov a zlodejov, pričom Slovensko potrebuje pokoj, rozvahu a rozumné riešenia problémov. "Celosvetová  inflačná aj energetická kríza pomaly končí a lepšiu životnú úroveň a prosperitu neprinesú ďalšie sociálne dávky, čo je recept populistov, ale iba lepšia ekonomika, lepšie školstvo a lepšie služby štátu," dodala.

Hlas-SD rešpektuje výsledok referenda

Mimoparlamentná strana Hlas-SD rešpektuje výsledok referenda, zmena ústavy však podľa nej musí byť pre parlament prioritou aj po ňom. Vyzýva predovšetkým strany SaS a hnutie Sme rodina, aby presadili júnový termín predčasných volieb. Informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. "Je neprijateľné, aby odvolaná vláda bez akéhokoľvek mandátu a bez mnohých kompetencií viedla Slovensko desať mesiacov, teda takmer pätinu celého volebného obdobia," skonštatoval líder strany Peter Pellegrini.

REFERENDUM Prvé reakcie: Smer
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Sklamaní sú z najvyšších ústavných činiteľov

Hlas-SD odmieta interpretácie, podľa ktorých je neúspešné referendum vyjadrením podpory súčasnej vláde či koalícii. "Vláda má naďalej historicky najvyššiu nedôveru v očiach občanov a dve tretiny z nich si želajú predčasné voľby čím skôr. Vyzývam preto koaličných poslancov, aby toto želanie vypočuli. Slovensko potrebuje predčasné voľby čím skôr, aby dostalo nádej do budúcnosti a novú, kompetentnú a zodpovednú vládu, ktorá ho vyvedie z krízy," uviedol Pellegrini.

VIDEO Referendum 2023 Vyjadrenie Petra Pellegriniho po hlasovaní

Referendum 2023 Vyjadrenie Petra Pellegriniho po hlasovaní (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Strana je sklamaná z prístupu troch najvyšších ústavných činiteľov, ktorí sa na referende nezúčastnili a nevyzvali ľudí na účasť. "Je to nezodpovedný hazard so slovenskou demokraciou a pohŕdanie vlastnými občanmi," poznamenal Pellegrini.

SaS výsledky rešpektuje, no vníma vôľu vyše milióna voličov

SaS rešpektuje neplatné výsledky sobotného referenda, no uvedomuje si vôľu vyše milióna voličov, ktorí si želajú umožnenie skrátenia volebného obdobia. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák. "Včerajšie referendum bolo najzbytočnejšie v histórii Slovenska, čo sa potvrdilo aj na účasti. Napriek tomu, že Robert Fico viedol kampaň za referendum manipulatívne a nechutne útočil na pani prezidentku, nesmieme podceňovať názor viac ako milióna voličov. Bohužiaľ, všetci tí, ktorí prišli včera k urnám, nastavili zrkadlo vládnutiu, ktoré bolo premrhanou príležitosťou navždy odstaviť Roberta Fica," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

REFERENDUM Prvé reakcie: Smer
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Strana odmieta dehonestáciu tých, ktorí k urnám prišli. "Šírenie nenávisti voči tým, ktorí si prajú zmenu, znamená opätovné rozdeľovanie našej spoločnosti. Vyvarujme sa toho," doplnil podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Šimečka kritizuje reakciu hnutia OĽANO

Nespokojnosť množstva ľudí, ktorí hlasovali v sobotňajšom referende, nemožno podceňovať. V reakcii na výsledky referenda to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Informoval o tom riaditeľ komunikačného oddelenia strany Radovan Choleva.

 

Referenda som sa podobne ako väčšina nezúčastnil. No nespokojnosť množstva ľudí nemožno podceňovať. Je absurdné, že...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Sunday, January 22, 2023

Šimečka tiež skritizoval reakciu hnutia OĽANO, podľa ktorého sú výsledky referenda dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie. "Je absurdné, že konkrétny občiansky postoj - odmietnutie drahej a neúprimnej kampane Roberta Fica - sa snaží Igor Matovič a OĽANO prekrútiť a ukradnúť si ho ako podporu ich dočasne poverenej vlády, ktorej bola vyslovená nedôvera," uviedol predseda PS.

Prezidentka vidí nevyhnutnosť v prijatí zmeny ústavy o predčasných voľbách

Prezidentka SR Zuzana Čaputová napriek neplatnosti sobotného referenda považuje vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu za nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

REFERENDUM Prvé reakcie: Smer
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Rešpektujem výsledky referenda o zmene ústavy a postoj občanov, ktorý tým vyjadrili. Jednak tých, ktorí sa na referende zúčastnili, a tiež tých, ktorí sa rozhodli svoj postoj vyjadriť neúčasťou. I keď je referendum neplatné, vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu je nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente," uviedla prezidentka.

SNS hovorí o aktivizácii zmien na Slovensku

Účasť ľudí v referende znamenala prvú aktivizáciu zmien na Slovensku. V reakcii na výsledky sobotňajšieho referenda to uviedla mimoparlamentná SNS s tým, že si váži každý jeden hlas v jeho prospech. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu strany Zuzana Škopcová.

SNS skonštatovala, že približne 1,2 milióna ľudí, ktorí sa na referende zúčastnili, predstavujú potenciálne hlasy strán, ktoré chcú pre Slovensko zmenu. "Všetky strany, ktoré podporovali referendum, majú možnosť získať v súčte takmer 50 percent v najbližších parlamentných voľbách. Je to zároveň potvrdením, že musíme vytvoriť jednotný opozičný blok," uviedla strana vo vyhlásení.

Vyjadril sa aj Taraba

Podľa poslanca Tomáša Tarabu malo referendum množstvo protivníkov. Nevynechal ani útok na prezidentku a zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa ho zúčastnili. "Ja ľuďom vo vláde, čo z klamstva si spravila základnú črtu vládnutia neverím, že budú chcieť dodržať čo prehlásili, pretože bolo by to prvýkrát, čo by ľudí neoklamali," napísal.

REFERENDUM Prvé reakcie: Smer
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: FB/Tomáš Taraba)

Naď poslal odkaz Blahovi

Spôsobom sebe vlastným sa k referendu vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď. Ten poslal odkaz najmä Ľubošovi Blahovi. 

 

Filozof Blaha bude dnes mimoriadne frustrovaný z toho, ako ich vysnívané referendum ľudia svojim odignorovaním vysmiali… Keby som bol baran, bežím kadeľahšie…

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Saturday, January 21, 2023

Odmietnutie zneužitia referenda ako kampane

Voliči ukázali, že odmietajú zneužitie referenda na kampaň politickej strany. Mimoparlamentná Aliancia to uviedla v reakcii na oficiálne výsledky sobotného plebiscitu. Otázku vypísania predčasných volieb môžu podľa nej rozlúsknuť jedine poslanci Národnej rady SR, strana preto naďalej volá po neodkladnej zmene Ústavy SR. Informovala o tom hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

Predseda strany Aliancia Krisztián Forró
Zobraziť galériu (18)
Predseda strany Aliancia Krisztián Forró  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Nízka účasť voličov na referende naprieč celou krajinou neznamená, že prevažná časť obyvateľov Slovenska nechce predčasné voľby, a predstavitelia koaličných strán odvolanej a dočasne poverenej vlády by to mali akceptovať. Mali by si uvedomiť, že nízka účasť bývalej koalícii nevráti ani spoločenský kredit, ani parlamentnú väčšinu," uviedla Magdeme.

Parlament by mal podľa Aliancie v utorok (24. 1.) pristúpiť k  zmene ústavy v intenciách potrebných na vypísanie predčasných volieb v čo najkratšom možnom termíne.

Referendum ukázalo masu, ktorá dokáže rozhodnúť o novej vláde, tvrdí Uhrík

Viac ako 1,1 milióna ľudí, ktorí sa v sobotu zúčastnili na referende, predstavuje masu a silu, ktorá dokáže rozhodnúť o pár mesiacov aj o novej vláde. V reakcii na výsledky referenda to uviedol predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík. Informoval o tom hovorca hnutia Ondrej Ďurica.

Uhrík poďakoval voličom, ktorí sa na referende zúčastnili, účasť podľa jeho slov ovplyvnila antikampaň. "Prístup médií a ústavných činiteľov, ktorí doslova odrádzali od referenda, považujem za maximálne nezodpovedný. Len nás to utvrdzuje v názore, že títo ľudia nemajú s demokraciou nič spoločné. Zároveň je to jasný dôkaz toho, že referendum treba do budúcna sfunkčniť a podobne ako pri voľbách minimálne kvórum účasti zrušiť," skonštatoval predseda Republiky.

Na referende sa zúčastnilo len 27,25 % voličov

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného (21. 1.) referenda o zmene Ústavy SR. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Deviate referendum v histórii samostatnej SR inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Viac o téme: ReferendumVýsledkyReakciaOĽANO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu