Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Matúš Vallo a ďalší primátori hlavných miest V4 navštívili Kyjev

Primátori hlavných miest v Kyjeve
Primátori hlavných miest v Kyjeve (Zdroj: Facebook/ Matúš Vallo má rád Bratislavu)

KYJEV/BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Matúš Vallo a ďalší zakladajúci členovia Paktu slobodných miest, ktorý združuje primátorov metropol krajín Vyšehradskej štvorky, sa v stredu stretli v Kyjeve s tamojším starostom Vitalijom Kličkom. Jednou z hlavných tém stretnutia bolo vytvorenie platformy pre dlhodobú pomoc a obnovu ukrajinských miest.

S cieľom zlepšiť kvalitu a objem pomoci pre Ukrajinu na úrovni miest navrhol Pakt slobodných miest platformu pre dlhodobú efektívnu pomoc. Ukrajinské mestá budú do systému zadávať podľa priority svoje potreby a požiadavky a darcovské mestá budú môcť priebežne sledovať, či niektoré z požiadaviek vedia naplniť, prípadne do systému zaevidujú, ako inak vedia pomôcť. Do tejto iniciatívy sa budú môcť zapojiť aj ďalšie mestá.

 

Európske mestá pomáhajú ukrajinským, Bratislava pomáha Kyjevu. Spolu s primátormi Prahy Zdeněk Hřib - primátor Prahy,...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Wednesday, January 11, 2023

"Je logické, že na tejto pomoci sa podieľajú aj mestá a samosprávy, ktoré si najviac uvedomujú utrpenie ľudí, pretože mali k obyvateľom vždy najbližšie a najlepšie poznajú ich potreby. A nejde len o terajšiu pomoc, ale aj o výmenu skúseností, ktorá bude veľmi dôležitá po vojne, ako napríklad aj skúsenosti EÚ ohľadom energetickej efektívnosti," uviedol bratislavský primátor. Mesto Bratislava v spolupráci s Dopravným podnikom daruje svojmu partnerskému mestu Kyjevu 25 kusov 12-metrových autobusov Irisbus Citelis.

Pripomenul pomoc pre ľudi z Ukrajiny

Tie boli v Bratislave nedávno nahradené novými 12-metrovými autobusmi SOR. Vallo a primátori Prahy, Varšavy a Budapešti – Zdeněk Hřib, Rafal Trzaskowski a Gergely Karácsony – mali v stredu na programe v Kyjeve aj stretnutie so zástupcom ministerstva zahraničných vecí a návštevu nemocnice pre vojnových veteránov, kde sa zotavujú účastníci bojov, a tiež návštevu vojnou poznačeného mesta Buča pri Kyjeve. 

Bratislavský primátor pripomenul, že hlavné mesto SR vytvorilo a niekoľko mesiacov prevádzkovalo bod prvého kontaktu a podpory pre ľudí z Ukrajiny na hlavnej železničnej stanici, následne v spolupráci s partnermi zabezpečilo asistenčné centrum pomoci pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Okrem služieb týkajúcich sa pobytu či finančnej pomoci sú v tomto centre poskytované aj kurzy a výučba slovenského jazyka. Vallo koncom minulého roka pozval Klička na návštevu do Bratislavy.

Viac o téme: PrimátoriUkrajinaKyjevV4Matúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu