Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Generálna prokuratúra odmieta tvrdenia Juraja Šeligu: Označila ich za zavádzajúce

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR dôrazne odmieta tvrdenia poslanca Národnej rady (NR) SR Juraja Šeligu (Za ľudí). Vyplýva to zo stanoviska GP, ktoré zaslal jej hovorca Dalibor Skladan. Prokuratúra zdôraznila, že jej úlohou nie je napĺňať predstavy a záujmy politikov, ale ochraňovať zákonnosť. GP sa nebráni polemike, no musí byť odborná a založená na znalosti faktov.

Šeligove tvrdenia označila GP za zavádzajúce a manipulatívne. "Sústavné účelové verejné spochybňovanie činnosti prokuratúry a generálneho prokurátora SR, prameniace z nespokojnosti s rozhodnutiami v niektorých trestných veciach, vážne ohrozuje dôveryhodnosť a dobrú povesť prokuratúry SR, čo v konečnom dôsledku zneisťuje verejnosť vo vzťahu k funkčnosti prokuratúry a zákonnosti jej rozhodovania," uviedol v reakcii Skladan.

Manipulatívne a zavádzajúce tvrdenia

Ak Šeliga hovorí o normalizácii prokuratúry, kritizuje disciplinárny návrh na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, či snahu o cenzurovanie vyjadrení prokurátorov, Generálna prokuratúra SR mu odporúča dôkladne sa oboznámiť napríklad s právoplatným rozhodnutím Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky z 20. mája 2022, ktorým bol špeciálny prokurátor uznaný vinným z disciplinárneho previnenia.

Šeliga informoval o návrhu

Prokuratúra tiež pripomenula list generálneho prokurátora z 30. mája 2022 adresovaný predsedovi NR SR, ako aj príkaz generálneho prokurátora z 23. decembra 2022 o spôsobe informovania verejnosti o činnosti prokuratúry prostredníctvom masovokomunikačných prostriedkov, webového sídla a sociálnych sietí. "Uvedené písomnosti totiž jasným, zrozumiteľným a nespochybniteľným spôsobom svedčia o účelovom prekrúcaní skutočnosti," dodal hovorca.

Šeliga vo štvrtok informoval o návrhu, ktorým by sa malo v Ústave SR explicitne zakotviť postavenie Špecializovaného trestného súdu i Úradu špeciálnej prokuratúry. Označil to za poistku, ktorá má zabrániť tomu, aby generálny prokurátor Maroš Žilinka znormalizoval prokuratúru. Kritizoval viaceré jeho rozhodnutia.

Viac o téme: TvrdeniaGenerálna prokuratúra SRJuraj Šeliga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu