Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žilinka chce preveriť, či politici pri pandémii nezlyhali: Nepozdáva sa mu štúdia o vysokej nadúmrtnosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Generálny prokurátor Maroš Žilinka si posvieti na konanie v súvislosti s manažmentom pandémie koronavírusu. Pozrieť sa chce lepšie na to, či počas tohto obdobia nedošlo ku konaniu alebo k opomenutiu konania, za ktoré by mala byť vyvodená trestná zodpovednosť. Dôvodom je štúdia, podľa ktorej mali na Slovensku na vysokú nadúmrtnosť vplyv rozhodnutia politikov.

Archívne video: Žilinka preveril podmienku kňaza, ktorý zneužíval dievača: Personálna dohra!

Žilinka preveril podmienku kňaza, ktorý zneužíval dievača: Personálna dohra! (Zdroj: FB/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR)

Na štúdiu vypracovanú poradenskou spoločnosťou upozornila RTVS. Podľa jej zistení mali na vysokú nadúmrtnosť počas pandémie vplyv rozhodnutia politikov. Ak by sme zaviedli opatrenia ako napríklad Dánsko, podľa štúdie sa mohlo potenciálne zachrániť viac ako 21 000 ľudských životov.

Autori štúdie v nej poukázali na to, že ešte počas prvej vlny sme patrili po zavedení lockdownu k premiantom. Všetko sa však zmenilo počas druhej a tretej vlny, ktoré dopadli katastrofálne. Slovensko dosiahlo 70-percentnú nadúmrtnosť oproti predpandemickému obdobiu. Horšie od nás na tom boli už len Poliaci a Bulhari.

Hospitalizácie na koronavírus
Zobraziť galériu (2)
Hospitalizácie na koronavírus  (Zdroj: TASR/AP)

Na základe spomínanej štúdie sa chce na celú vec pozrieť generálna prokuratúra. „Generálna prokuratúra Slovenskej republiky prijala opatrenia na preverenie významných skutočností vyplývajúcich zo štúdie ,Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022)‘ z decembra 2022, ktorá bola predmetom reportáže odvysielanej v Správach RTVS dňa 6. januára 2023, a to z hľadiska, či v súvislosti s manažmentom pandémie covidu-19 nedošlo k takému konaniu alebo opomenutiu konania, ktoré by zakladalo trestnú zodpovednosť,“ uviedli.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusMaroš ŽilinkaGenerálna prokuratúra SRManažovanie pandémie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu