Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Musíte zostať doma s chorým dieťaťom? Na TOTO máte nárok, môže vám to výrazne pomôcť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Slovensko aktuálne bojuje s chrípkou. Zatvorené sú už pred vianočnými prázdninami desiatky škôl a školských zariadení, pediatri nestíhajú nápor pacientov a odborníci už stihli avizovať, že po prázdninách môžeme očakávať nárast chorých. To komplikuje situáciu najmä rodičom, ktorí sa o svoje choré ratolesti musia postarať aj na úkor vlastne práce.

archívne video: Krajniak varuje, čo sa stane, ak nebude schválený rozpočet, ale nastane rozpočtové provizórium

Krajniak varuje o tom , čo sa stane, ak nebude schválený rozpočet, ale nastane rozpočtové provizórium (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

To však nie vždy nebýva jednoduché najmä kvôli pracovným povinnostiam. Ministerstvo práce však rodičom pripomenulo pomocnú ruku, ktorú v tomto prípade môžu dostať. Aj naďalej totiž trvá mimoriadna situácia a rodičia tak majú nárok na pandemické ošetrovné aj  pri respiračných ochoreniach. Nielen teraz, ale aj po vianočných sviatkoch, kedy sa po krátkom útlme očakáva opätovný nárast chorobnosti.

Dávku môžu poberať rodičia detí do 11, respektíve 18 rokov veku v prípade, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. „Nárok na ňu budú mať aj v prípade, ak sa deti budú učiť online z dôvodu uzatvorenia triedy alebo školy na základe rozhodnutia hygienika, riaditeľa školy, respektíve zriaďovateľa školy,“ uviedol rezort.

Musíte zostať doma s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade starších detí do 16 roku veku si rodičia môžu uplatniť nárok vtedy, ak je dieťa choré a lekár potvrdí potrebu jeho osobného a celodenného ošetrovania.

Elektronické formuláre - Žiadosť o dávku ošetrovné a Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné nájdete TU. Viac informácií o tom, ako si uplatniť dávku, podmienky nároku a postupy žiadosti o dávku zasa nájdete TU.

 
Viac o téme: DetiChrípkaRodičiaOČRPandemické ošetrovné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu