Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slováci, tieto správy o realitnom trhu vás nepotešia: Definitívny koniec lacných úverov, utiahneme si opasky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - O tom, že tento rok Slováci prešli na trhu s úvermi zásadnou zmenou a z rekordne najnižších úrokových sadzieb sme sa dostali na vyššie a vyššie hodnoty, mnohí splácajúci už vedia. Niektorých to dokonca môže odradiť od kúpy nehnuteľnosti. Dokonca to nevyzerá, že by sa situácia mala nejako meniť, a to rozhodne nie ani v nasledujúcom období.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prelomový rok 2022, trh sa ochladil

Na aktuálne výzvy na realitnom trhu sa pozrela Eva Śablová zo spoločnosti FinGO.sk. "Rok 2022 bol prelomovým rokom, v ktorom sme zažili rekordné mesiace z hľadiska poskytnutých objemov hypoték a zároveň postupné výrazné ochladenie trhu. Na začiatku roka sa úvery na bývanie poskytovali za historicky najnižšie úrokové sadzby, ktoré sa v priebehu pár mesiacov niekoľkonásobne zvýšili," tvrdí Šablová.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Môže za to vraj aj nepriaznivý vývoj inflácie a eskalácia konfliktu na Ukrajine. Následok toho je zdražovanie zdrojov na medzibankovom trhu, ktorý sa preniesol do zvyšovania úrokov v komerčných bankách a koniec-koncov aj v Európskej centrálnej banke (ECB). Na programe dňa v tomto roku tak boli aj refinancovania hypoték klientov.

Letný zlom zmenil všetko a čo môžeme čakať v roku 2023?

"Zlom prišiel v lete, kedy sa vzhľadom na nepriaznivé ekonomické vyhliadky a čoraz drahšie úvery naplno prejavil útlm a záujemcov o úver začalo ubúdať. Drahšie hypotéky mnohým sťažili cestu k úveru. Kým v januári 2022 pri úrokoch pod 1 %  ich príjem mohol postačovať na hypotéku, ktorú potrebovali, na konci roka im už požadovaný úver s úrokom okolo 4 % vzhľadom na výrazne vyššiu splátku nemusí vyjsť," upozorňuje Śablová.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Koniec viazanosti v týchto dňoch klienti pocítia výrazne - na vyšších splátkach 

V roku 2023 sa podľa expertky zadlžovanie obyvateľstva veľmi pravdepodobne bude spomaľovať, pretože na drahšiu hypotéku sa kvalifikuje menej ľudí. "Očakávame totiž ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb, nemalo by však byť už také dramatické. Navyše sa od januára sprísňujú podmienky pre ľudí starších ako 40 rokov, ktorých splatnosť hypotéky presiahne dôchodkový vek. Táto kategória ľudí po novom musí počítať s nižším úverovým stropom," dokladá Śablová.

Tá zároveň očakáva, že v období rastu úrokových sadzieb sa zníži záujem aj o refinancovanie úverov, pretože väčšina ľudí má teraz na svojej existujúcej hypotéke nižší úrok v porovnaní s aktuálnou ponukou bánk. "Tí, ktorým práve v roku 2023 končí výročie viazanosti ich úroku, zrejme dosť intenzívne pocítia navýšenie splátky," varuje.

Viac o téme: KomentárHypotékyRealitný trh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu