Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

AKTUÁLNE Migračná kríza: Kontroly na hraniciach nám predĺži Česko aj Rakúsko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

VIEDEŇ - Rakúsko plánuje predĺžiť kontroly na hraniciach so Slovenskom do 12. decembra. Rakúske ministerstvo v odôvodnení svojho rozhodnutia spomenulo, že kontroly na hraniciach so Slovenskom predĺžilo pre zvýšenú migráciu tiež Česko. Kontroly na hraniciach Rakúska s Maďarskom a Slovinskom by mali platiť odteraz ešte najmenej pol roka. Rakúskej agentúre APA to v piatok povedal minister vnútra Gerhard Karner.

Karner považuje toto opatrenie za nevyhnutnú súčasť boja proti prevádzačom. Hraničné kontroly sa podľa neho vykonávajú v úzkej koordinácii so susednými štátmi. Rakúsko o predĺžení kontrol na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom bude oficiálne informovať Európsku komisiu. Pripomína zároveň, že hraničné kontroly v súčasnosti vykonávajú aj Nemecko, Dánsko či Francúzsko.

Archívne video: Mikulec volá po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice

Mikulec volá po dôslednej ochrane vonkajšej schengenskej hranice (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V rámci schengenského priestoru môžu jednotlivé krajiny vykonávať hraničné kontroly len v prípade vážneho ohrozenia verejného poriadku či bezpečnosti, a to najviac pol roka. Po uplynutí tohto obdobia musí daný štát preukázať existenciu inej vážnej hrozby vyžadujúcej si hraničné kontroly.

Predĺženie zaviedla aj Česká republika

Karner poukázal na to, že napríklad aj Česko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Český minister vnútra Vít Rakušan vo štvrtok avizoval, že sa situácia s prevádzačstvom nezlepšuje. Podľa Rakušana sa kontroly neskončia 13. decembra, kedy uplynie termín schválený českou vládou. "Čísla tomu zatiaľ nenapovedajú. Slovenskej strane sme sľúbili, že každé ďalšie predĺženie prejde spoločným expertným rozhovorom. Nebude to len oznámenie, že kontroly predlžujeme," komentoval ďalšiu novinku český minister vnútra.

"Dnes sme sa na seba snažili byť dobrí, čo sa nám po celú dobu rokovania podarilo. So slovenskou stranou sme sa dohodli, že silné mediálne výroky ani jednej strane neprospievajú," komentoval atmosféru stretnutia vicepremiér. Česko si podľa Rakušana stálo za tým, že znovuzavedené hraničné kontroly na spoločnej hranici majú zmysel. Zopakoval, že česká strana si nemyslí, že ich zavedením porušila Schengenský kódex.

Viac o téme: HraniceKontrola SlovenskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu