Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medici potopili Matovičov najnovší nápad: Je krátkozraký a prehlbuje problémy! Odkaz pre financmajstra

Matovič predstavuje nový plán ohľadom medikov na Slovensku. Zobraziť galériu (3)
Matovič predstavuje nový plán ohľadom medikov na Slovensku. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Matovič predstavil tento týždeň ďalší zo svojich nápadov – tento raz, chce aby ročne pribudlo na našich školách o 500 medikov viac. Tí súčasní však nad takýmto nápadom len krútia hlavami a žiadajú, aby bol návrh upravený. To, kde vidia problém, vysvetlili financmajstrovi v niekoľkých bodoch.

Matovič svoju najnovšiu „atómovku“ vysvetľoval tým, že podľa neho máme veľký nedostatok lekárov, ale v jednom ročníku je 430 zahraničných študentov, z ktorých nikto na Slovensku nezostane. „Prečo? Lebo za jedného zahraničného študenta získa lekárska fakulta o cca 4 000 eur ročne viac ako za slovenského. Z pohľadu školy logické, z pohľadu verejného záujmu a ochrany zdravia ľudí na Slovensku nepochopiteľné,“ tvrdí.

Video: Minister financií Igor Matovič chce o stovky zvýšiť počet slovenských medikov na lekárskych fakultách na Slovensku

Minister financií Igor Matovič chce o stovky zvýšiť počet slovenských medikov na lekárskych fakultách na Slovensku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zdravotníctvu a školstvu preto ponúkli, že zaplatia školám presne to isté, ako im platia zahraniční študenti, aby neboli „škodní“ a mohli ročne prijať o 500 medikov viac. „Nie jeden rok, ale ako systémovú zmenu … lebo nové nemocnice nám budú na nič, ak budú zívať personálnou prázdnotou,“ vysvetlil.

Medici poukázali na viaceré problémy

Študenti medicíny však nad takýmto nápadom len krútia hlavami. Navrhované zmeny totiž podľa nich neriešia často spomínané problémy. „Naopak, vnímame ich ako kontraproduktívne: ich cieľom síce je náprava situácie v školstve a zdravotníctve, ale uvedené kroky sú krátkozraké a prehlbujú problémy vzdelávania budúcich lekárov bez odstránenia reálnej príčiny ich nedostatku,“ uviedla Slovenská asociácia študentov medicíny.

Podľa nich je totiž na základe požiadaviek reprezentácie vysokých škôl nutné iniciálne vyriešiť už existujúci a prehlbujúci sa finančný deficit. V opačnom prípade nebude zvyšovanie počtov prijatých študentov udržateľné.

Pripomenuli tiež, že nemocnice sú pre mnohých absolventov lekárskych fakúlt z dôvodu drastického poddimenzovania zdravotníctva už teraz nedostupné. „Najväčším problémom zdravotníctva na Slovensku nie je nedostatok absolventov lekárskych fakúlt, ale nedostatok lekárov v zdravotníckom systéme našej krajiny,“ tvrdia. Každoročne na lekárskych fakultách úspešne ukončí doktorské štúdium viac než 700 absolventov, z toho až 78 percent má záujem u nás aj zostať. Aj napriek tomuto vysokému počtu študentov však je pre nich nemožné nájsť si pracovné miesta. „Dôvodom je obrovský investičný deficit a fundamentálne nesprávne nastavená metodika financovania verejného zdravotníctva, ktoré je aj napriek enormnému personálnemu poddimenzovaniu stratové. Ak v prvom rade nebude vyriešená otázka dostupných pracovných miest, ani mnohonásobné navyšovanie počtu absolventov zdravotníckych odborov aktuálny stav nezlepší,“ vysvetlili medici.

Medici potopili Matovičov najnovší
Zobraziť galériu (3)

Neúmerné zvýšenie počtu študentov okrem toho podľa nich zásadne ohrozuje kvalitu vzdelávania na lekárskych fakultách. Poukazujú pri tom na nedostačujúcu výučbovú kapacitu, keďže už teraz aktuálny počet vyučujúcich lekárov, technického vybavenia a priestorových možností budov určených na vzdelávanie budúcich zdravotníckych profesionálov nereflektuje potreby študijných skupín.

„Nakoľko návrh počíta s navýšením akceptovaných uchádzačov o štúdium, ignoruje a prehlbuje základné nedostatky. Rovnaký pokus, označený študentmi ako populistický, mala tiež minulá vláda v roku 2018, kedy sa nedostatočne premysleným navýšením počtu študentov ukázalo, že nejde len o otázku financií, ale tiež o otázku personálnych, materiálnych a priestorových kapacít,“ odkázali.

Navýšenie študentov takýmto dramatickým spôsobom podľa nich povedie k úplnému kolapsu kvality zdravotníckeho vzdelávania na Slovensku. „Už dnes sa študenti dennodenne stretávajú s nesmierne limitovanou praktickou výučbou, zatiaľ čo lekári čelia aj formou nárastu vyučovacích hodín zvyšovaniu pracovnej záťaže. Po navýšení ich počtu budúci lekári úplne stratia možnosť osobného kontaktu s pacientom v rámci praktickej výučby na univerzitách,“ vysvetlili.

Medici potopili Matovičov najnovší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Žiadajú preto o úpravu aktuálneho, podľa ich názoru nedostatočne zváženého návrhu na zvýšenie počtu študentov, ktorí v už teraz preťaženom systéme naďalej nebudú mať priestor na zamestnanie sa či podmienky na kvalitné vykonávanie svojej profesie. „Takáto úprava by mala prebehnúť v spolupráci s odborníkmi kvalifikovanými v tejto oblasti a tiež zástupcami študentov lekárskych fakúlt tak, aby nový návrh reflektoval aktuálne problémy a smeroval k skutočnému riešeniu nedostatkov v slovenskom zdravotníctve. Vyzývame predstaviteľov kompetentných orgánov, aby s cieľom aktívnej a efektívnej spolupráce iniciovali stretnutia so zástupcami oboch vyššie spomenutých skupín,“ dodali.

Viac o téme: ŠtudentiLekáriMedicínaDoktoriIgor MatovičMediciLekárska fakultaMinisterstvo fianncií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu