Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bezpečnostná rada SR by mohla mať nový výbor pre hybridné hrozby

Minister obrany 
Jaroslav Naď
Minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bezpečnostná rada (BR) SR by mohla mať nový výbor pre hybridné hrozby. Cieľom je posilniť odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení. Vyplýva to z návrhu novely zákona o fungovaní BR SR, ktorú Ministerstvo obrany (MO) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Hlavným poslaním nového výboru Bezpečnostnej rady SR bude podieľať sa na koordinácii činností zameraných na vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie doma i v zahraničí, prijímanie opatrení na riešenie hybridného pôsobenia proti záujmom Slovenskej republiky a tvorbu relevantných politík v oblasti boja proti hybridným hrozbám," priblížil predkladateľ. Bezpečnostná rada SR v súčasnosti nedisponuje stálym pracovným orgánom zameraným výhradne na hybridné hrozby.

Minister obrany Jaroslav Naď o strážení hraníc a o hlasovaní o ministrovi financií Igorovi Matovičovi (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Cudzie mocnosti voči Slovenskej republike v súčasnosti využívajú široké spektrum nástrojov hybridného pôsobenia. Ako vysvetľuje rezort obrany, cieľom je manipulovať verejnou mienkou, vplývať na predstaviteľov štátu a jeho inštitúcie, oslabiť alebo inak poškodiť záujmy Slovenskej republiky, či narušiť vnútornú súdržnosť Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. 

Zastúpenie vo výbore majú mať príslušné ústredné štátne orgány a spravodajské služby. Účinnosť návrhu zákona sa navrhuje od 1. marca 2023.

Viac o téme: VýborBezpečnostná rada SRHybridné hrozby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu