Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V zdravotníctve možno ušetriť desiatky miliónov eur, najviac do roku 2025

Vladimír Lengvarský
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V zdravotníctve je do roku 2030 potenciál úspor takmer 426 miliónov eur na výdavkoch z verejného zdravotného poistenia. Efektívnejšie využívanie zdrojov by mohlo najviac usporiť do roku 2025. V budúcom roku by to mohlo byť 127 miliónov eur. Vyplýva to z aktuálnej revízie výdavkov, ktorý vláda vzala v stredu na vedomie.

Najväčšiu časť tvoria úspory na neefektívnom užívaní liekov. Potrebné je tiež zefektívnenie činnosti štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Najmä na strane cenotvorby výkonov, vyvážením jednotkovej sadzby v ústavnej zdravotnej starostlivosti na priemernú úroveň ostatných zdravotných poisťovní či rozšírením centrálneho obstarávania liekov," uvádza sa v revízii.

Vladimír Lengvarský o dohode s riaditeľmi nemocníc (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Usporené peniaze by mali ísť na prioritné oblasti

Úspory sa dajú dosiahnuť aj v oblasti spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, kde je podľa nej dôležité referencovanie cien a počtov diagnostických vyšetrení so zahraničím. Ceny za poskytovanie magnetickej rezonancie a počítačovej tomografie sú v priemere vyššie ako v Česku a slovenskí pacienti absolvujú takmer o tretinu viac týchto vyšetrení ako v krajinách V3. Autori revízie vidia ako jeden z dôvodov duplicitné a opakované vyšetrenia.

Potenciál úspor vzniká aj v oblasti špecializovanej ambulantnej starostlivosti znížením počtu návštev. "Je však spojený s implementáciou hodnotových opatrení na podporu všeobecnej ambulantnej starostlivosti," píše sa v dokumente. Usporené peniaze by mali ísť na prioritné oblasti v zdravotníctve ako podporu inovatívnej liečby či všeobecnej ambulantnej starostlivosti, mzdy zdravotníkov či kultiváciu DRG systému.

Viac o téme: PeniazeZdravotníctvoUšetrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu