Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNY ZVRAT na súde s Dědečkom: Prepustili ho na slobodu! Pred novinármi utekal

Dušana Dědeček uteká zo súdu Zobraziť galériu (23)
Dušana Dědeček uteká zo súdu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Obvinený Dušan Dědeček sa dnes o 16:00 postaví pred sudcu prípravného konania, ktorý bude rozhodovať o tom, či ho zoberie do väzby. Dědeček je obvinený zo všeobecného ohrozenia, za čo mu hrozí trest 25 rokov až doživotie.

Aktualizované o 19:30

Dušana Dědečka sudca pre prípravné konanie prepustil na slobodu. Z budovy Justičného paláca doslova ušiel, na otázky novinárov neodpovedal. Koridor mu tvorili ozbrojení policajti. Prokurátor pre neho žiadal aj útekovú väzbu. Prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, bude sa o nej rozhodovať 14. októbra o 08:30 na Krajskom súde v Bratislave. 

"Súd nevzhliadol dôvod tzv. útekovej väzby pre hrozbu vysokého trestu. Súd nevzhliadol ani dôvod tzv. preventívnej väzby, keďže hrozba pokračovania v identickom alebo obdobnom konaní z konania obvineného a iných konkrétnych skutočností nevyplýva," priblížil hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak. Dodal, že súd konštatoval dôvodnosť vzneseného obvinenia.

"Podľa sudcu pre prípravné konanie rozhodovanie o väzbe nie je rozhodovaním o treste. Preto ani fatálnosť a neospravedlniteľnosť následku žalovaného skutku nezakladá väzobné stíhanie obvineného," povedal Adamčiak. "Je to súdne rozhodnutie, s ktorým môžeme nesúhlasiť, ale treba ho rešpektovať," reagoval prokurátor Juraj Chylo. Okolnosti víkendovej nehody nechcel bližšie komentovať.

Dušan Dedeček do väzby nepôjde: Zo súdu doslova ušiel! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dušan Dědeček uteká zo súdu
Zobraziť galériu (23)
Dušan Dědeček uteká zo súdu  (Zdroj: TASR)

Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 17:43 

Kým sudca rozhoduje o budúcnosti Dědečka, pred Justičným palácom sa stala nehoda. Keďže polícia pre bezpečnosť Dušana Dědečka uzavrela ulice, autám v jednosmerke neostávalo nič iné, len sa otočiť. 

Nehoda
Zobraziť galériu (23)
Nehoda  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Nehoda
Zobraziť galériu (23)
Nehoda  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ulica uzatvorené páskami a niekoľko policajtov - tak to aktuálne vyzerá pri Justičnom paláci v Bratislave. Pred sudcu totiž privezú obvineného Dušana Dědečka, ktorý v nedeľu vo vysokej rýchlosti vrazil do autobusovej zastávky Zochova na Staromestkej ulici. Dědeček šóferoval pod vplyvom alkoholu a zabil 5 mladých ľudí, ďalší leží v umelom spánku a v kritickom stave v nemocnici. 

Práve prebieha eskorta obvineného Dušana Dědečka na krajský súd v Bratislave (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Právny zástupca Jiří Kučera pred budovou súdu zopakoval, že obvinený skutok ľutuje a chce sa ospravedlniť aj rodinám obetí. V uznesení o vznesení obvinenia sa nedočítal, že mal byť jeho klient po zadržaní agresívny. "Príslušník Hasičského a záchranného zboru hovorí opak, že bol slušný. Len že hovoril príslušníkovi polície, že je chorý. Má viacero diagnóz," podotkol Kučera.

Sudca pre prípavné konanie bude o 16:00 Dědečka vypočúvať a rozhodovať o tom, či ho zoberie do väzby. Prokurátor preňho navrhuje kolúznu a útekovú väzbu. Vyšetrovateľ prekvalifikoval trestný čin z usmrtenia na trestný čin všeobecného ohrozenia. Obvinenému tak pôvodne hrozilo 7 až 12 rokov za mrežami, teraz mu hrozí trest 20 až 25 rokov, vo výnimočnom prípade až doživotie. 

MIMORIADNY ZVRAT na súde
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Deaflympijský výbor Slovenska)

MIMORIADNY ZVRAT na súde
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
MIMORIADNY ZVRAT na súde
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
MIMORIADNY ZVRAT na súde
Zobraziť galériu (23)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Čin oľutoval

Dědeček po vytriezvení svoj čin oľutoval a údajne chcel, aby ho zabili alebo mu dali zbraň, že sa zabije sám. Podľa advokáta je vo veľmi zlom psychickom stave. 60-ročný športový funkcionár, ktorý pôsobil v Deaflympijskom výbore Slovenska v nedeľu šoféroval opitý, policajti mu namerali 1,69 promile. Pod vplyvom alkoholu bol aj jeho syn, ktorý bol na mieste spolujazdca. Obaja vyviazli len s ľahkými zraneniami. 

V Bratislave je pred súdom s Dědečekom rušno: Uzatvorená ulica (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Na zastávke sa v momente tragédie nachádzalo asi 40 ľudí. Traja zomreli priamo na mieste, štvrtého oživovali, žiaľ neúspešne. Na druhý deň v nemocnici svoj boj o život prehrala aj 21-ročná Broňa. Jeden človek je stále v umelom spánku a v kritickom stave, ďalší traja utrpeli stredne ťažké zranenia. 

Viac o téme: NehodaVäzbaAutonehodaSúd Dušan Dědeček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu