Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rastislav Káčer bez servítky: Aj keď máme mrdník, ale je náš! Dôvody, prečo som prijal Hegerovu ponuku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nový minister zahraničia Rastislav Káčer objasnil svoje rozhodnutie ísť do politiky aj napriek tomu, že tam možno pre predčasné voľby bude len pár mesiacov.

Nový minister zahraničných vecí si rozhodne servítku pred ústa nedáva. Na sociálnej sieti zverejnil príspevok, v ktorom zoširoka opísal, prečo sa rozhodol prijať ponuku premiéra Eduarda Hegera a nastúpiť na ministerský post. A to aj napriek tomu, že je viac ako pravdepodobné, že vo vláde bude len pár mesiacov. 

"Keď začali kuloárne klebety o možných nových ministroch, dostal som takúto sms od mojej pražskej (nitránskej) kamarátky: “fakt by si išov do hentoho mrdníku? “. Povedal som na to len: “Však uvidíme, aj môj syn tak hovorí” (môj syn je síce nevidiaci, ale vidí svojim srdcom úplne ostro). Teraz by som jej - a aj vám - chcel vysvetliť, že prečo som sa rozhodol do “toho mrdníka” ísť," napísal Káčer. 

Jedným z dôvodov, prečo sa rozhodol prijať ponuku premiéra, bola aj vojenská agresia Ruska na Ukrajine. "Po vojenskej agresii Ruska voči Ukrajinu sa náš svet zmenil zásadne. Útok na susedný štát, snaha o násilnú anexiu jeho územia, likvidáciu jeho štátnosti, popieranie jeho práva na existenciu, vraždenie jeho obyvateľov, pľundrovanie jeho územia - to je v Európe od konca druhej svetovej vojny najhoršia kríza morálky, práva, pravidiel a akceptovaného status quo. Tento stav priamo a bezprostredne ohrozuje aj našu štátnosť, integritu a prosperitu. V súčasnosti je pre nás jasná zahraničná a bezpečnostná politika, tak ako ju presadzovala vláda Eduarda Hegera v konsenze s pani prezidentkou a predsedom parlamentu kľúčová. Záleží mi na tom, aby táto politika pokračovala," vysvetlil nový minister. 

archívne video

Rokovanie bolo príjemné, spoločná miestnosť s ministrami pre mňa nie je nová, reaguje Káčer po prvej vláde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Káčer sám hovorí, že nepotrebuje ďalšiu položku v životopise, pretože dosiahol takmer všetko, čo chcel. "Mal som veľmi komfortnú pozíciu, dream job v Prahe a nič horšie, ako to, že budem veľvyslancom do môjho dôchodku mi nehrozilo," povedal. 

"Toto obdobie, tento “mrdník” doma i vo svete, je však ozaj kritické obdobie. Nasledujúce mesiace rozhodnú, aký charakter bude mať náš svet. Keby som odmietol ponuku premiéra Hegera v tejto situácii - poprel by som celý svoj profesionálny život, svoju službu krajine a moju domovskú zahraničnú službu. Spolu s Ivanom Korčokom a mnohými inými sme tridsať rokov nepracovali pre svoju vlasť, aby som si dnes zvolil komfort ktorý mám a stál bokom. Musel by som sa hanbiť sám pred sebou a pred všetkými ktorých mám rád. Aj keď máme “mrdník”, ale je náš. Iný nemáme. A ak aj na tri mesiace, pol roka, alebo do riadnych volieb - chcem sa pričiniť o to, aby sme ostali na správnej strane histórie," dodal Káčer. 

 

Dnešný deň nie je pre mňa bežný. Ani osobne, ani pracovne. Pani prezidentka ma dnes, na základe návrhu predsedu vlády,...

Posted by Rastislav Kacer on Tuesday, September 13, 2022

Rastoslav Káčer

Rastislav Káčer sa narodil 9. júla 1965. Študoval na Ústave medzinárodných vzťahov Právnickej fakulty Univerzity Komenského. V rezorte diplomacie pôsobí od roku 1992. Svoju kariéru tam začal ako politický analytik a vypracoval sa na vedúceho analytickej jednotky. V rokoch 1994 až 1998 bol I. tajomníkom Misie SR pri NATO v Bruseli. Od roku 1999 pôsobil ako generálny riaditeľ sekcie medzinárodných organizácií a bezpečnostnej politiky. V roku 2001 sa stal štátnym tajomníkom ministerstva obrany zodpovedným za negociačný a prístupový proces Slovenska do NATO. V júli 2008 ho zvolili za prezidenta Slovenskej atlantickej komisie, ktorá je členom Asociácie atlantickej zmluvy.  

Rastislav Káčer bez servítky:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V rokoch 2003 – 2008 pôsobil ako veľvyslanec v USA. V tomto čase sa výrazne pričinil o to, že Spojené štáty zrušili vízovú povinnosť pre slovenských občanov, a prispel k tomu, aby sa na Slovensku uskutočnila vôbec prvá návšteva prezidenta USA. V rokoch 2013 – 2018 bol veľvyslancom v Maďarsku a od roku 2020 bol veľvyslancom v Českej republike. Rastislav Káčer je presvedčený demokrat, ktorý je konzistentný vo svojich názoroch. Dlhodobo presadzuje záujmy SR, ako aj jej miesto v euroatlantických ekonomických a bezpečnostných štruktúrach. Je odborník na domácu a zahraničnú politiku USA, transatlantické vzťahy, obranu a bezpečnostné otázky. Aktuálne pôsobil ako slovenský veľvyslanec v Českej republike.

Viac o téme: Ministerstvo zahraničných vecíRastislav KáčerPolitika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu