Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rastislav Káčer zdôraznil potrebu jednoty EÚ a NATO v reakcii na úmysly Ruska

Rastislav Káčer Zobraziť galériu (2)
Rastislav Káčer (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

NEW YORK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Rastislav Káčer v stredu zdôraznil potrebu jednoty členských krajín EÚ a NATO. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

"Oceňujem rýchle rozhodnutie zvolať mimoriadne zasadnutie šéfov diplomacií krajín EÚ krátko nato, ako sa ruský agresor rozhodol eskalovať napätie voči nášmu bezprostrednému susedovi," povedal Káčer. Krajiny EÚ musia byť pripravené, že Rusko bude svoje kroky ďalej stupňovať, a musia "hlasne a jednoznačne odsúdiť akékoľvek rozhodnutia začleniť okupované ukrajinské územia do Ruska".

Archívne video: Rokovanie bolo príjemné, spoločná miestnosť s ministrami pre mňa nie je nová, reaguje Káčer po prvej vláde 

Rokovanie bolo príjemné, spoločná miestnosť s ministrami pre mňa nie je nová, reaguje Káčer po prvej vláde (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Takýto postup je aj proti slovenským záujmom, nakoľko zmena hraníc zorchestrovaná so zbraňami a na základe etnického princípu ide proti všetkým pravidlám medzinárodného práva," povedal šéf slovenskej diplomacie. MZVEZ píše, že situácii na Ukrajine je potrebné aj naďalej venovať pozornosť, pretože má presah aj na ďalšie kľúčové oblasti vrátane potravinovej bezpečnosti.

"Za túto je výlučne zodpovedná Ruská federácia z dôvodu jej agresie voči Ukrajine v príkrom rozpore s medzinárodným právom a Chartou OSN. Nie je to EÚ a jej sankcie, ktoré nie sú namierené voči svetovému obchodu s potravinami, ale sú následkom jasnej vojenskej agresie," povedal Káčer. Záujmom SR je "udržať Ukrajinu v centre agendy OSN" a pokračovať v dialógu s partnermi, vrátane krajín afrického kontinentu. Mimoriadne zasadnutie šéfov diplomacií EÚ zvolal vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrel. Témou sú nové sankcie ako odpoveď na vyhrážky Ruska, že použije na Ukrajine jadrové zbrane, ako aj na nadchádzajúce referendá o pripojení k Rusku v ukrajinských oblastiach kontrolovaných ruskou armádou. Uskutočnenie referend odsúdili mnohé členské krajiny EÚ a NATO vrátane SR, pripomína tlačový odbor MZVEZ SR.

Rastislav Káčer zdôraznil potrebu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 

Káčer počas Valného zhromaždenia OSN absolvoval stretnutie so Simou Bahousovou, námestníčkou generálneho tajomníka OSN a výkonnou riaditeľkou UN Women, špecializovanej organizácie zameranej na rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien. V rámci stretnutia podpísali Memorandum o porozumení.

Minister rokoval aj s námestníčkou Generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti a budovanie mieru Rosemary Dicarlovou. V debate sa dotkli viacerých konfliktných oblastí vo svete, s primárnym dôrazom na ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine.

Viac o téme: MinisterNATORastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu