Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Penzisti si od nového roka prilepšia: O koľko narastú vaše dôchodky, pozrite sa na TABUĽKU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, že obeh peňazí a inflácia je stále väčšia sa rozhodne podpisuje aj na zásadných zmenách vo výške vyplácaného mesačného dôchodku. Od nového roka tak logicky dôjde k nárastu týchto súm, ktoré penzisti dostanú. O koľko si seniori prilepšia? V najnovšej tabuľke sa to dozviete.

archívne video

Minister Milan Krajniak o európskom dôchodku (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Množstvo vyplácaných prostriedkov v rámci dôchodku by sa malo s novým rokom o niekoľko percent zvýšiť, no aj tak sa v týchto dňoch nájdu kritici, ktorých neuspokojil ani tento nárast. Títo kritici pochádzajú priamo z dotknutej skupiny ľudí - Jednoty dôchodcov Slovenska. Podľa nich je nárast stále nedostatočný.

Dôchodcovia si prilepšia o desiatky eur

Po prepočte a následnej valorizácii dôchodkov sa teda môžeme v tabuľke pozrieť, o koľko si jednotlivé dôchodky s príchodom nového roka prilepšia. 

Penzisti si od nového
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR)

Od januára budúceho roka by mohol dokonca platiť nový zákon. Tento predložil rezort práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý navrhuje zvýšiť tieto dôchodky. Novelu ešte musí schváliť parlament. To však nie je všetko, okrem valorizácie seniorov čaká aj rodičovský bonus a obmieňa sa aj spôsob a vzorec vypočítavania týchto peňazí.

Valorizácia navyše spôsobí, že s novým rokom dôchodcovia dostanú zvýšené penzie o 11,8 percenta. Valéria Pokorná ako predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska túto výšku dôchodkov naďalej hodnotí ako nedostatočnú. Dôchodcovská inflácia je totiž aktuálne na úrovní 14 percent.

Viac o téme: ZmenaMinisterstvo práceDôchodkyValorizácia20222023
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu