Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nejasnosti v počtoch dôchodku: Odborník na dane upozorňuje, takto sa to v žiadnom prípade nepočíta!

Mihál varuje, čomu sa pri prepočte dôchodku vyvarovať. Zobraziť galériu (3)
Mihál varuje, čomu sa pri prepočte dôchodku vyvarovať. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - O tom, že aj v súčasnosti už je v prípade informovania o výpočtoch dôchodku veľký chaos, nie je pochybností. Dokonca sa objavujú názory o nesprávnych vzorcoch, ktoré známy odborník na dane Jozef Mihál zhodil zo stola a verejnosti pripomenul, aby sa nespoliehali len na "dobré zarábanie" a platenie vyšších odvodov niekoľko rokov pred odchodom do dôchodku. Treba sa zabezpečiť inak.

archívne video

Liberáli odpovedajú na Matovičov plán daňovo-odvodovej reformy, Mihál ukázal svoju verziu (Zdroj: Topky/Maarty)

Mihál na nejasnosti vo výpočte dôchodku upozornil v poslednom statuse. Podľa neho chodí "chýr" o tom, že dôchodok sa počíta zo zárobku za posledných 10 rokov pred odchodom do dôchodku. Nie je to vraj pravda.

Je na to iný vzorec

"Starobný dôchodok sa vypočíta podľa vzorca: D = POMB x ODP x ADH," upozorňuje Mihál s tým, že POMB je váš priemerný osobný mzdový bod, ODP je vami získané obdobie dôchodkového poistenia, ADH je aktuálna dôchodková hodnota, ktorá platí v čase vzniku nároku na výplatu dôchodku, pre rok 2022 platí suma 15,13 eur.

"Hodnotu "ADH" ovplyvniť neviete - je určená zákonom a každý rok sa zvyšuje tempom, akým sa medziročne zvýšia priemerné mzdy na Slovensku, napríklad pre rok 2023 možno očakávať nárast približne o 7-8 %," varuje Mihál.

Nejasnosti v počtoch dôchodku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ako sa dostať k vyššiemu dôchodku?

"Váš dôchodok však bude tým vyšší, čím vyšší získate počet rokov dôchodkového poistenia a čím vyšší budete mať tzv. priemerný osobný mzdový bod," dodáva.

"Priemerný osobný mzdový bod závisí od výšky vašich odvodov, respektíve od výšky vašej hrubej mzdy alebo vymeriavacieho základu (ak ste SZČO). Čím vyššie platíte odvody, tým vyšší bude váš priemerný osobný mzdový bod, a teda tým vyšší bude váš dôchodok," píše Mihál. Pointa podľa neho je to, že priemerný osobný mzdový bod sa nezisťuje za posledných 10 rokov pred odchodom do dôchodku - ale počíta sa za všetky roky vášho dôchodkového poistenia, počnúc rokom 1984 (v určitých prípadoch dokonca aj za roky pred rokom 1984).

"Ak sa chystáte do dôchodku povedzme o rok - dva, tak Sociálna poisťovňa vypočíta Váš dôchodok na základe vašich odvodov počnúc rokom 1984 až doteraz," dodáva na záver. Ak ste sa narodili neskôr, a odvody ste začali platiť napríklad v roku 2000, tak váš dôchodok sa podľa Mihála vypočíta z vašich celoživotných odvodov.

Nejasnosti v počtoch dôchodku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na tieto veci sa nespoliehajte

"Preto sa nespoliehajte na to, že vám stačí dobre zarábať a platiť vyššie odvody posledných 10 rokov pred odchodom do dôchodku. Ak ste povedzme už po skončení školy začali podnikať a dlhodobo si platíte odvody ako SZČO z minimálneho základu, radšej o vysokom dôchodku nesnívajte a zabezpečte sa na dôchodok inak," uzavrel Mihál.

Viac o téme: DôchodokVýpočetJozef Mihál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu