Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Silné monzúnové dažde v Pakistane si vyžiadali už vyše tisícku obetí

Monzúnové dažde v Pakistane si vyžiadali už vyše tisícku obetí Zobraziť galériu (15)
Monzúnové dažde v Pakistane si vyžiadali už vyše tisícku obetí (Zdroj: SITA/AP Photo/Asim Tanveer)

ISLAMABAD - Počet obetí nezvyčajne silných monzúnových dažďov v Pakistane dosiahol od júna už 1033. Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedol tamojší Štátny úrad pre živelné pohromy (NDMA).

V dôsledku prudkých prehánok, ktoré neprestávajú bičovať niektoré časti Pakistanu, zahynulo len za posledných 24 hodín 119 ľudí. Každoročné monzúny sú pre indický subkontinent a priľahlé zemepisné oblasti dôležité pre zavlažovanie obrábanej poľnohospodárskej pôdy a pre dopĺňanie vody do jazier, vodných nádrží a priehrad, avšak každý rok prinesú so sebou aj vlnu skazy. Zodpovedné pakistanské úrady uvádzajú, že tohtoročný monzún nepriaznivo zasiahol viac než 33 miliónov ľudí, čo je v podstate každý siedmy Pakistanec.

FOTO Silné monzúnové dažde
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Asim Tanveer)

Dažde úplne zničia alebo ťažko poškodia ročne takmer milión príbytkov. NDMA sumarizuje, že tento rok dážď zničil už približne 800.000 hektárov ornej pôdy, poškodil 3451 kilometrov cestných komunikácií a podmyl a spláchol do vody 149 mostov.Odborníci tvrdi a, že silný monzún, ktorý postihol tohto roku Pakistan, je dôsledkom globálnych klimatických zmien. Monzúny postihujú Pakistan každoročne od júla do septembra.

Viac o téme: PovodneObeteMonzúnDaždePakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu