Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po úmorných horúčavách udrú búrky! Preženú sa Slovenskom, pre celé územie platia výstrahy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Výstrahy pred teplom striedajú výstrahy pred búrkami. Po niekoľko dní trvajúcich úmorných horúčavách si konečne vydýchneme. Do našich končín totiž mieri od západu studený front. Ruka v ruke s ochladením však treba rátať aj s búrkami, ktoré môžu miestami narobiť poriadne problémy. Česi už varujú svojich obyvateľov, výstrahy na zajtra vydali aj Slováci.

Búrky smerujú do našej oblasti od západu, najskôr zasiahnu Česko, kde už vydali výstrahy. Ešte dnes popoludní budú teploty nad 31 °C, v častiach severozápadných, západných a stredných Čech dokonca nad 34 °C. Večer sa však všetko zmení. „V pondelok večer a v noci na utorok budú cez naše územie od západu prechádzať prehánky a búrky, v Čechách miestami s nárazmi vetra okolo 70 km/h a krúpami. Búrky zoslábnú v noci a od západu prejdú na trvalejšie dážď,“ upozorňuje Český hydrometeorologický ústav.

Po úmorných horúčavách udrú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Český hydrometeorologický ústav)

Od západu postupujúci front prinesie dnes búrky nielen v Česku, ale aj v Poľsku či Nemecku. Okrem prívalových dažďov hrozia meteorológovia aj krúpami.

Po úmorných horúčavách udrú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Búrky však neminú ani Slovensko. Studený front sa k nám začne presúvať z Moravy a Rakúska už počas noci, prvé búrky by mali však udrieť až v ranných hodinách. Podľa údajovom Slovenského hydrometeorologického ústavu platí výstraha pred búrkami pre západné aj stredné Slovensko. Padnúť má 20 až 30 milimetrov zrážok. Zrážky by mali byť výdatné najmä v západnej polovici územia.

Archívne video: Z Bratislavy smerovali na juhozápad silné búrky: Výrazná blesková aktivita! 

Z Bratislavy smerovali na juhozápad silné búrky: Výrazná blesková aktivita! (Zdroj: Topky.sk)

Výstrahy sú ale na zajtra vydané aj pre východ našej krajinu – tam však meteorológovia najskôr varujú pred vysokými teplotami. Neskôr však búrky dotazia aj tam, vydané sú aj výstrahy. Rovnako sa treba pripraviť na dážď, no malo by ho byť o niečo menej ako na západe.

Viac o téme: PočasieBúrkaBúrkyOchladenieStudený front
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu