Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Najmocnejší muž v krajine čosi tají: Presadne definitívne z bicykla na elektronickú kolobežku, veľa napovedá aj status

Chcel Žilinka novým statusom naznačiť presadnutie do nového dopravného prostriedku?
Chcel Žilinka novým statusom naznačiť presadnutie do nového dopravného prostriedku? (Zdroj: Facebook/Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Okrem toho, že v rámci právomoci je najsilnejšou figúrou v štáte, pomedzi to si nájde aj čas na relax v prírode. Reč je o generálnom prokurátorovi Marošovi Žilinkovi, ktorý sa často okrem práce ukazuje aj s cyklistickou helmou na hlave v prírode. V novom statuse však napovedal niečo nové a v kontexte úplne iného dopravného prostriedku. Vymení svoj doterajší bicykel za súčasný trend?

archívne video 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka o snahách plošne monitorovať jeho styky a kontakty: Naznačil neistú budúcnosť vo funkcii (Zdroj: Topky)

Novým trendom, ktorý už niekoľko mesiacov valcuje slovenské, ale aj zahraničné cesty, sú určite elektronické kolobežky, ktoré nie sú tak veľké a možno ani tak náročné na údržbu ako bicykle. Uvažuje Žilinka o novom prostriedku? Nuž, všeličo napovedá jeho posledný status, kde sa legislatívne venuje práve novému spôsobu prepravy v mestách.

Žilinka totiž verejnosti predostrel pravidlá jazdy na kolobežke bez pomocného motorčeka a tiež s pomocným motorčekom (elektrická kolobežka), ktoré upravuje zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

 

KLASICKÁ KOLOBEŽKA VS. ELEKTRICKÁ KOLOBEŽKA Pravidlá jazdy na kolobežke bez pomocného motorčeka (klasická kolobežka) a...

Posted by Maroš Žilinka - generálny prokurátor SR on Wednesday, July 20, 2022

O nehodách hovorí z vlastnej skúseností

Zákon podľa Žilinkovho výkladu síce neukladá chrániť si počas jazdy na elektrickej kolobežke (rovnako tak klasickej kolobežke) hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou, no pre verejnosť má zásadné slová. "V záujme ochrany vlastného zdravia však použitie ochrannej prilby určite odporúčam," povedal Žilinka, ktorý zrejme veľmi dobre vie, prečo tieto slová povedal.

Sám si totiž prešiel v apríli tohto roka vážnou nehodou na bicykli, kde mu bezpečnosť zaručila práve cyklistická prilba a nedošlo tak k väčšiemu zraneniu.

Viac o téme: BicykelKolobežkaGenerálny prokurátorMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu