Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KAUZA KUCIAK Vypovedá Slobodník: Bolo jasné, že políciu riadi Bödör! Žijete len vo svete peňazí, povedal Parovi

Pojednávanie v kauze Kuciak Zobraziť galériu (4)
Pojednávanie v kauze Kuciak (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Aj v utorok pokračuje na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze prípravy vrážd prokurátorov.

Aktualizované o 12:59

Slobodník na súde vypovedal najmä v súvislosti s kauzou plánovaných vrážd prokurátorov. Slobodník vyhlásil, že mal byť medzi rokmi 2017 a 2018 niekoľkokrát zavolaný nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom do budovy Transpetrolu. Na jednom stretnutí mal dostať príkaz, aby bolo odložené vznesenie obvinenia v kauze Technopol Servis. Prostredníctvom exšéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška malo prísť aj k výmene vyšetrovateľa.

archívne video

Obvinený Norbert Bödör na policajnom prezídiu chvíľu predtým, ako má vypovedať Robert FIco (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Norbert Bödör mi povedal, že je pripravených 300.000 eur, ak sa splnia jeho požiadavky," uviedol Slobodník s tým, že to odmietol. Aj v súvislosti s touto kauzou si mal podľa obžaloby objednať Marian Kočner vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý sa jej venoval. Slobodník podotkol, že mal Norbert Bödör intervenovať v prospech Kočnera. a iných tiež v súvislosti s kauzami zmenky či prípravou vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. 

Norbert Bödör a Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (4)
Norbert Bödör a Robert Kaliňák  (Zdroj: TASR)

Slobodník vypovedal aj o tom, prečo boli Peter Hraško a Robert Krajmer medzi prvými na mieste vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Tvrdil, že ich tam poslal Tibor Gašpar so slovami "nie že tam naši urobia nejaké hlúposti". Bödör sa mal o vraždu zaujímať aj po odchode Gašpara z polície. Podľa Slobodníka bolo jasné, že NAKA a políciu riadi práve nitriansky podnikateľ spolu s Tiborom Gašparom.Vo výsluchu Slobodníka pokračuje advokát Kočnera Marek Para. "Žijete len vo svete peňazí, ale sú aj iné hodnoty," povedal mu svedok. 

Chceli zmariť vyšetrovanie

Na Špecializovanom trestnom súde vypovedá bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polícia Bernard Slobodník. Slobodník podrobne opísal, ako mal naňho Norbert Bödör tlačiť, aby marili vyšetrovanie kauzy Technopol. V tej hrozilo stíhanie aj Mariánovi Kočnerovi. Bývalý policajný funkcionár je obvinený práve spolu s nitrianskym podnikateľom a ďalšími vysokopostavenými ľuďmi. S políciou spolupracuje už dlhšie. 

archívne video

Pokračuje ďalší deň hlavného pojednávania v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Pojednávanie v kauze Kuciak
Zobraziť galériu (4)
Pojednávanie v kauze Kuciak  (Zdroj: TASR)

Späť je aj Para

Na pojednávaní je prítomný aj Kočnerov obhajca Marek Para. Ten je stále obvinený z toho, že sa mal snažiť zdiskreditovať prokurátora Vasiľa Špirka. Len nedávno ho prepustili z väzby. 

Pojednávanie v kauze Kuciak
Zobraziť galériu (4)
Pojednávanie v kauze Kuciak  (Zdroj: TASR)

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne. Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragić. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie.

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová. Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní. Rovnako ani obžalovaná Zsuzsová, ktorá požiadala o konanie v jej neprítomnosti.

Viac o téme: VraždaPojednávanieSúd Bernard SlobodníkJán KuciakMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu