Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SaS aj po stretnutí premiéra so Sulíkom trvá na svojich požiadavkách: Problém nie je vláda, ale Matovič!

SaS aj po stretnutí premiéra Eduarda Hegera s Richardom Sulíkom trvá na požiadavke vypracovať novú koaličnú zmluvu a na odchode ministra financií Igora Matoviča z vlády. Zobraziť galériu (9)
SaS aj po stretnutí premiéra Eduarda Hegera s Richardom Sulíkom trvá na požiadavke vypracovať novú koaličnú zmluvu a na odchode ministra financií Igora Matoviča z vlády. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Strana SaS aj po stretnutí premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) s lídrom liberálov Richardom Sulíkom trvá na požiadavke vypracovať novú koaličnú zmluvu a na odchode ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) z vlády. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Jasná VÝZVA premiéra: SaS musí urobiť krok späť! Spor Sulíka s Matoviča môže spôsobiť návrat Fica a jeho dvojčaťa (Zdroj: Úrad vlády SR)

Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš zatiaľ o záveroch stretnutia premiéra so Sulíkom nemá informácie. OĽANO však podľa jeho slov ďalej odmieta odchod Matoviča. "Naďalej platí stanovisko SaS, že sme pripravení podpísať novú koaličnú zmluvu," uviedla Zemanová. Napriek tomu označila sobotné (16. 7.) rokovanie Sulíka s premiérom za konštruktívne. "Nie je problém vláda Eduarda Hegera ako celok," poznamenala s tým, že jediný problém je Matovič.

 

SaS aj po stretnutí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ak by prišla zo strany partnerov požiadavka na odchod Sulíka z postu ministra hospodárstva, tak si liberáli vypočujú argumenty a minister sa tým bude zaoberať. Sulíka však považuje Zemanová za jedného z najlepších ministrov. Na margo odmietania odchodu Matoviča z vlády zo strany OĽANO Zemanová podotkla, že hnutie bude musieť zvážiť, s kým chce vládnuť.

SaS aj po stretnutí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Sulík mal s premiérom rozsiahly rozhovor

Líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík označil sobotňajší (16.7.) rozhovor s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) za rozsiahly a konštruktívny. Strana však naďalej trvá na svojich podmienkach. Ak sa nenaplnia, ministri SaS opustia k 31. augustu vládu. Vyplýva to zo stanoviska Sulíka, ktoré TASR poskytol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

"Množstvo vecí sme si vydiskutovali, no naďalej platí naše pôvodné stanovisko odsúhlasené Republikovou radou SaS, že po tom, ako sme 6. júla opustili koalíciu, sme pripravení podpísať novú koaličnú zmluvu, z ktorej bude vyplývať, že (minister financií, pozn.) Igor Matovič nebude členom budúcej vlády," uviedol Sulík.

SaS aj po stretnutí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Spor v koalícii sa opäť vyostril potom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne Matoviča. SaS a OĽANO sa následne obviňovali z hlasovania s fašistami. Pre útoky Matoviča SaS prestala opätovne chodiť na koaličné rady, vypovedala koaličnú zmluvu a očakáva do konca augusta novú. Chce ju prepracovať a žiada Matovičov odchod z vlády. OĽANO to od začiatku odmieta. SaS avizovala demisiu svojich ministrov, ak nedôjde k naplneniu ich požiadaviek.

Matovič reagoval, že SaS v septembri povalí vládu. To Sulík odmietol a tvrdí, že odchodom liberálov z koalície nepadne vláda. Deklaroval záujem na dovládnutí kabinetu. Vyhlásil však, že SaS koalíciu opustila. Heger vyzval liberálov, aby urobili krok späť.

OĽANO bude hovoriť o ďalšom postupe v koalícii

Šipoš predpokladá, že počas týždňa bude mať OĽANO zrejme predsedníctvo, na ktorom budú jeho členovia hovoriť o ďalšom postupe v koalícii. Cieľ je podľa neho dovládnutie súčasnej koalície. Nesúhlasí s názorom, ktorý prezentuje poslanec György Gyimesi (OĽANO) o menšinovej vláde. Riešenie a požiadavky SaS však nepovažuje za také jednoduché, ako si liberáli predstavujú. Pripomenul, že už pred rokovaním Republikovej rady SaS dalo OĽANO jasne najavo, že odchod Matoviča nie je pre nich prijateľný.

Michal Šipoš
Zobraziť galériu (9)
Michal Šipoš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Riešením sú podľa Takáča predčasné voľby

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč vidí naďalej ako riešenie situácie na Slovensku predčasné voľby. Preto opozícia pokračuje v zbere podpisov za referendum o predčasných voľbách. Uviedol, že vyzbieraných majú už okolo 220.000 podpisov. Jediný problém súčasnej vlády nevidí v Matovičovi, hovorí o viacerých problémových nominantoch. Ako príklad uviedol špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

SaS aj po stretnutí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ján Blcháč z mimoparlamentného Hlasu-SD poznamenal, že podpisy im podľa jeho slov aktívne nosia aj samotní ľudia. Nepovedal, či by po voľbách jeho strana išla do vlády, na ktorej čele by bol líder Smeru-SD Robert Fico. Vie si ako premiéra predstaviť svojho straníckeho šéfa Petra Pellegriniho. "Je asi najlepšie pripravený vládnuť," uviedol.

SaS aj po stretnutí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Šipoš opozícii pripomenul viaceré kauzy, ale aj nedokončenú výstavbu nemocnice na Rázsochách. Takáč vláde vyčítal, že nepracuje pre ľudí. Zemanová očakávala od Takáča a jeho strany poďakovanie Matovičovi, pretože nik iný podľa nej nedvíha Smeru-SD preferencie tak ako on.

Šipoš označil rokovania so zdravotníkmi za intenzívne, Takáč nesúhlasí

Rokovania so zdravotníkmi prebiehajú intenzívne, cieľom je motivovať mladých začínajúcich zdravotníkov k práci na Slovensku. Uviedol to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč tvrdí, že vláda sa mesiace háda a nevie sa na ničom dohodnúť. Premiér Eduard Heger (OĽANO) mal podľa neho zvolať rokovanie, z ktorého sa neodíde bez dohody.

S niektorými požiadavkami zdravotníkov sa podľa Šipoša dá súhlasiť, niektoré treba ešte prepočítať a dohodnúť sa. "Mohlo to byť aj skôr, ja s tým súhlasím," uviedol a poukázal pritom na vládnu krízu, ktorú podľa jeho slov spôsobila SaS. Navrhovaná jednorazová pomoc 500 eur by mala podľa jeho slov trochu utlmiť vplyv inflácie. Riešenia sa hľadajú, rokovať sa má ďalej 9. augusta. 

SaS aj po stretnutí
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Blcháč z mimoparlamentného Hlasu-SD pripomenul, že jeho strana už predložila viacero návrhov. "Vláda by mala teraz makať, nie že počkáme do 9. augusta," namieta. Takáč to vníma podobne. Vláda podľa neho jednoducho nevie ľuďom pomôcť. "Tu by mala byť vláda a premiér, ktorý zvolá okrúhly stôl, zavrú sa a pokiaľ sa nedohodnú, nepôjdu na dovolenky," podčiarkol.

Na margo vetovania tzv. protiinflačného balíka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou Šipoš poznamenal, že hlava štátu by mala pristupovať ku všetkým zákonom rovnako. Deklaroval záujem pomôcť rodinám na Slovensku. Po rozhodnutí Ústavného súdu (ÚS) SR je podľa jeho slov OĽANO pripravené aj opätovne predložiť návrh do parlamentu. Za prioritu označil dohodnúť sa s SaS. Ak sa táto rozhodne odísť z vlády, budú hľadať iné riešenie.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (9)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pripustila podporu návrhu, ak sa dokážu dohodnúť a zmeny z dielne OĽANO budú rozumné, prípadne podporia pozmeňujúce návrhy SaS. Najväčšiu pomoc seniorom a rodinám vidí Zemanová v zabezpečení práce a funkčnej ekonomike. Poukázala na príchod spoločnosti Volvo na východ Slovenska. Verí, že toto prinesie nové pracovné príležitosti a pomoc regiónu.

Viac o téme: KoalíciaPožiadavkyKoaličná zmluvaIgor MatovičSaSRichard SulíkEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu