Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nezaradení poslanci reagovali na konflikt v koalícii: Hatráková v tom má jasno, Kollár hovorí o odchode Matoviča!

Katarína Hatráková Zobraziť galériu (2)
Katarína Hatráková (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Katarína Hatráková podporí aj prípadnú menšinovú vládu po možnom odchode SaS z koalície. Nezaradený poslanec Miroslav Kollár nevidí dôvod, aby prestal podporovať zmysluplné návrhy koalície, nechce však hovoriť o plošnej podpore vláde, pokiaľ je v nej líder OĽANO Igor Matovič.

Hatráková si nemyslí, že v súčasnej situácii by mali predčasné voľby zmysel. "Menšinová vláda mi príde zmysluplnejšia," povedala. Naďalej bude podľa vlastných slov podporovať vládu a všetky jej zmysluplné návrhy. Nateraz nedostala ponuku na prípadný návrat do klubu OĽANO.

Archívne video: Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu! Premiérovi dali ultimátum, inak ich ministri podajú demisiu

Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu! Premiérovi dali ultimátum, inak ich ministri podajú demisiu (Zdroj: Topky/Maarty)

Kollár označil otázku o podpore menšinovej vláde za predčasnú. Po svojom odchode z koalície deklaroval podporu zmysluplným návrhom vlády a nevidí dôvod, aby v tom nepokračoval. "O plošnej podpore vlády v tejto chvíli nemôže byť reč, pokiaľ je v nej Matovič," podotkol. Odchod lídra OĽANO by podľa neho vyriešil väčšinu problémov krajiny, umožnil dovládnutie súčasného kabinetu a oddialil návrat predchádzajúcich vlád. Dodal, že ideálne by bolo, keby sa Matovič stiahol z politiky a prenechal OĽANO premiérovi Eduardovi Hegerovi.

Nezaradení poslanci reagovali na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Predčasné voľby nie sú najmenším zlom. To horšie zlo je zotrvanie tejto štvorkoalície, či ešte horšie, trojkoalície spoliehajúcej sa na podporu fašistov," podotkol nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Dodal, že pri dobrých zákonoch nemá dôvod správať sa k menšinovej vláde inak ako k doterajšej väčšinovej, ktorej zákony často podporoval. Negarantuje však, že pri hlasovaní o dôvere v pléne kabinet podrží. Hovorí o riziku, že čím dlhšie bude súčasná vláda pri moci, tým väčšiu šancu na návrat a aj ústavnú väčšinu v parlamente bude mať koalícia tvorená Smerom-SD, Hlasom-SD, fašistami a prípadne aj Sme rodina. Kritizoval hádky a spory v koalícii, ako aj nekompetentnosť vlády.

Strana SaS minulý týždeň vypovedala koaličnú zmluvu, požaduje vypracovanie novej a odchod lídra OĽANO Igora Matoviča z vlády. OĽANO požiadavku odmieta. SaS avizovala, že pri nenaplnení jej podmienok podajú ministri zo strany demisiu. Matovič hovorí, že liberáli takto v septembri povalia vládu. Podľa SaS však ich demisia nebude znamenať pád vlády, predčasné voľby a ani koniec koalície. Koaličnú zmluvu nechce meniť ani predseda Sme rodina Boris Kollár. Šéf poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský už skôr uviedol, že v prípade odchodu partnera z koalície by do menšinovej vlády nešli.

Viac o téme: VládaIgor MatovičMiroslav KollárKatarína Hatráková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu