Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boris Kollár o tom, čo sa stane, keď vláda stratí väčšinu: Toto by rázne odmietol

Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Boris Kollár (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Ak by vláda stratila v parlamente väčšinu, riešením sú predčasné voľby, myslí si predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Úradnícku vládu odmieta. Rovnako by nesúhlasil s menšinovou vládou závislou od hlasov ĽSNS. Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini považuje predčasné voľby za najférovejšie riešenie. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

"Pre mňa je smerodajné, čo sa stane v parlamente. Pokiaľ vláda bude mať v parlamente viac ako 76 poslancov, môže pokračovať ďalej," povedal Kollár. Je zvedavý, či bude strana SaS po odchode vládu podporovať. V prípade straty väčšiny vidí ako riešenie predčasné voľby. Problémom úradníckej vlády podľa neho je, že nebola nikým volená. Ako však dodal, robí maximum na udržanie vládnej koalície. 

Túto psychiatriu musíme už ukončiť, reaguje Kollár na konflikt medzi Matovičom a Sulíkom (archívne video)

Túto psychiatriu musíme už ukončiť, reaguje Kollár na konflikt medzi Matovičom a Sulíkom (Zdroj: Boris Kollár)

Od hlasov ĽSNS by nechcel byť závislý, možnosti však vidí v "konzervatívnych silách" medzi nezaradenými poslancami. Kollár tiež potvrdil, že predloží do Národnej rady SR návrh zmeny Ústavy SR, do ktorej chcú zakotviť možnosť predčasne ukončiť volebné obdobie. 

Boris Kollár o tom,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Heger by mal byť ráznejší

Pellegrini očakáva, že sa koalícia udrží. "Oni niečo vyšpekulujú," poznamenal. Podotkol, že vládna koalícia má vždy v najťažších časoch krízu. Minister financií a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič by mal podľa neho odísť, ak mu nejde len o vlastnú stoličku. Pellegrini si ďalej myslí, že premiér Heger by mohol pri riešení krízy konať ráznejšie. Ak by SaS prešla do opozície, určite treba vyskúšať, ako by sa zachovala pri odvolávaní Matoviča v parlamente, dodal.

Zdravotníci dostanú pridané, tvrdí Kollár 

Vláda je pripravená sa so zdravotníkmi dohodnúť na zvýšení platov. V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Je pripravená dohoda, nemôžem o nej hovoriť, to si musia odkomunikovať minister financií alebo premiér. Ale zdravotníci dostanú viac peňazí a myslím si, že budú spokojní," uviedol Kollár, ktorý je presvedčený, že odchod tisícok zdravotníkov nikto nedopustí. "To by bol rozvrat štátu," zdôraznil.

Nezaradený poslanec parlamentu a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini poukázal na to, že podobne ako pri príspevku pre učiteľov, aj dohoda so zdravotníkmi sa rodí komplikovaným spôsobom preto, lebo minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) "potrebuje teáter", aby mohol napokon vystupovať v úlohe záchrancu. "Podobne ako s učiteľmi, aj teraz zdravotníkov nechá do poslednej chvíle v nervozite a potom ako taký anjel s krídlami vzlietne a ako spasiteľ ich zachráni zvýšením platov," povedal opozičný líder. Upozornil pritom, že netreba riešiť len problém zvýšenia platov tých, ktorí zdravotníctve ostali. "Nerieši sa problém, že ich máme málo," zdôraznil.

Hovorili aj o prezbrojovaní slovenskej armády

Obaja sa dostali aj k otázkam prezbrojovania slovenskej armády a plánovaných miliardových akvizícií ministerstva obrany v prípade obrnených pásových vozidiel a vozidiel 8x8. Pellegrini je presvedčený o netransparentnosti a predražovaní nákupov, vidí za nimi i kšefty šéfa rezortu Jaroslava Naďa (OĽANO). "Verím, že raz budú dopodrobna všetky prešetrené," uviedol. Kritizuje aj to, že kým pri pomoci proti zdražovaniu je vláda zdržanlivá, pri vojenských nákupoch neotáľa. Kollár upozornil, že SR viažu medzinárodné záväzky zvyšovať svoje výdavky na obranu. "Nikto nemôže v súčasnej geopolitickej situácii spochybňovať potrebu modernizácie armády a jej techniky," zdôraznil. Priznáva však, že otázkou je, akým spôsobom sa nákupy dejú.

V diskusii tiež potvrdil, že ak sa v rámci legislatívneho procesu dostanú na rokovanie vlády a parlamentu opätovne opatrenia v rámci tzv. protiinflačného balíčka, Sme rodina ich podporí. "Je to pomoc rodinám, budeme hlasovať za každý takýto zákon," dodal. Uistil sa tiež, že sa v rámci pomoci proti zdražovaniu bude rokovať o poskytnutí predvianočného príspevku pre seniorov. "Mám prísľub od ministra financií, že sa stretneme aj so zástupcami Jednoty dôchodcov Slovenska," uviedol. Pellegrini vyzýva na to, aby sa zrýchlila valorizácia dôchodkov. "Nečakajme na január, poďme s ňou už skôr, Sociálna poisťovňa na to peniaze má," zdôraznil.

Viac o téme: VládaKoalíciaBoris KollárPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu