Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Goebbelsovská lož, vyššia hra a dávno urobená dohoda: Matovič pripustil koniec vlády na 1. septembra

Matovič ráta s povalením vlády 1. septembra. Zobraziť galériu (2)
Matovič ráta s povalením vlády 1. septembra. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister financií a šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič pripúšťa, že strana SaS povalí 1. septembra tretiu vládu, ktorej je súčasťou. Podľa neho je plán už dávno urobený.

Aktualizované 18:57 - Reakcia SaS

Strana SaS považuje slová Igora Matoviča o páde vlády či predčasných voľbách za potvrdenie, že požiadavka na jeho odchod z funkcie, je opodstatnená.

"Každá riadna vláda musí mať dôveru parlamentu, teda aspoň 76 poslancov. My sme pripravení poskytnúť všetkých 19 poslancov pri obmene jedného postu vo vláde. Ak nebudú mať strany OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí záujem o ďalšiu spoluprácu s SaS, môže sa trojkoalícia v parlamente opätovne oprieť o podporu ĽSNS a poslancov, ktorí prišli do parlamentu na kandidátke tejto strany. Za SaS môžeme deklarovať požiadavku, že z novej koaličnej zmluvy musí tiež vyplynúť istota, že vládna koalícia s extrémistami nekšeftuje a ani nelaškuje," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Strana SaS pripomína, že odchod jej štyroch ministrov z vlády nebude znamenať ani pád vlády, ani predčasné voľby a ani koniec koalície. "Sme stále presvedčení, že ak nebude historicky najnedôveryhodnejší politik Igor Matovič vo vláde, politická a aj spoločenská situácia sa upokojí. Chápeme, že nie je jednoduché pozrieť sa pravde do očí a ľahšia cesta je obviňovať koaličného partnera z výmyslov a opakovane o ňom klamať," doplnil podpredseda SaS a minister školstva Branislav Gröhling.


"Ono je za tým určite niečo väčšie, vyššia hra, o čom nikto z nás ani netuší. Dohoda s niekým, komu tretie povalenie vlády SaS-kou mimoriadne vyhovuje," uviedol Matovič na sociálnej sieti. Ten odmieta, že by sa pri schvaľovaní rodinného balíčka porušila koaličná zmluva. SaS si podľa neho vymýšľa. "Konali sme vyslovene so súhlasom SaS," dodal.

Arívne video: Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu! Premiérovi dali ultimátum, inak ich ministri podajú demisiu

Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu! Premiérovi dali ultimátum, inak ich ministri podajú demisiu (Zdroj: Topky/Maarty)

SaS vypovedala koaličnú zmluvu, novú očakáva do konca augusta, chce ju prepracovať na základe aktuálnej politickej situácie, žiada odchod Igora Matoviča z vlády. To OĽANO odmieta, za Matovičom stojí. 

Goebbelsovská lož, vyššia hra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

SaS svoje požiadavky chce adresovať premiérovi budúci týždeň. Ak nedôjde k ich naplneniu, podajú jej ministri demisiu. Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci Národnej rady SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽANO Matoviča.  

Viac o téme: VládaMinister financií1. septemberIgor MatovičSaSPovalenie vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu