Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sulík tvrdí, že SaS už z tejto koalície de facto odišla: Na rade je rozhovor s Hegerom, podľa Radičovej si môže pomôcť

Richard Sulík tvrdí, že SaS z tejto koalície už odišla. Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík tvrdí, že SaS z tejto koalície už odišla. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva a šéf SaS Richard Sulík sa má budúci týždeň pre koaličnú krízu stretnúť s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Premiérovi chce zároveň v pondelok (11. 7.), najneskôr v utorok (12. 7.) odoslať list s informáciou o odchode SaS z koalície. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

archívne video

Podľa Sulíka Matovič nezvláda základnú úlohu: Ak nevie zostaviť rozpočet, zrejme by mal zvážiť zmenu roboty (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

My sme už koalíciu opustili, spresnil Sulík aktuálny stav

"My sme koalíciu opustili, pretože nevidíme žiaden zmysel v ďalšom fungovaní, naopak, vidíme mnoho problémov. Zároveň hovoríme, že sme pripravení sa dohodnúť na novej koalícii s novou zmluvou," skonštatoval. Vláda, ktorá by mala fungovať podľa novej koaličnej zmluvy, musí podľa Sulíka splniť viacero podmienok.

Sulík tvrdí, že SaS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okrem odchodu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) z vlády požaduje strana napríklad vyriešenie platu učiteľov, valorizáciu platov zdravotníkov či zamestnancov štátu o infláciu.

Sulík tiež dodal, že s ostatnými lídrami má korektné vzťahy. Spomenul napríklad Borisa Kollára (Sme rodina), s ktorým sa "občas na niečom pochytia v médiách" ale inač sa rešpektujú.

Sulík tvrdí, že SaS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk )

Šéf liberálov požiadavky SaS považuje za premyslené

Požiadavky považuje za primerané a premyslené. "Ak nedôjde k dohode na novej koalícii a koaličnej zmluve, z ktorej jasne vyplynie, že Igor Matovič už nebude vo vláde, tak my štyria ministri z SaS podáme demisie," zdôraznil. Šéf liberálov zopakoval, že v prípade ich odchodu z postov ministrov nedôjde k povaleniu vlády.

"Vláda bude normálne fungovať ďalej, možno bude menšinová, možno bude mať väčšinu," doplnil. Ako to dopadne, podľa neho závisí od koaličných partnerov. Sulík zdôraznil, že je pripravený prijať každú alternatívu.

Sulík povedie SaS aj do ďalších volieb ako líder

V prípade, ak ako minister hospodárstva skončí, vráti sa do parlamentu. Zároveň odmietol, že mu ide o predčasné voľby, ako šéf SaS chce stranu priviesť do riadnych parlamentných volieb, ktoré očakáva vo februári 2024.

Deklaroval, že aj keby bola SaS v opozícii, je pripravená naďalej podporovať kvalitné návrhy koalície.

Sulík si môže upevniť pozíciu, myslí si Radičová

Sulík by si mohol pri odchode do opozície podľa sociologičky a bývalej premiérky SR Ivety Radičovej posilniť pozíciu, ak sa zvyšok koalície nerozhodne spolupracovať s fašistami. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Je však podľa nej potrebné uvedomiť si, dokedy to občan znesie.

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (4)
Iveta Radičová  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Sulík si vie posilniť pozíciu, keď bude 'bartrovať' schvaľovanie zákonov, pokiaľ sa zostávajúci zvyšok koalície nerozhodne naplno kooperovať s fašistami v parlamente," skonštatovala Radičová. Je podľa nej otázkou, aký zmysel bude mať menšinová vláda pre občanov. "Budú sa naozaj presadzovať zákony, ktoré nevyhnutne potrebuje prijať?" pýta sa.

Počítať podľa nej treba aj s tým, dokedy občan znesie spory predstaviteľov v koalícii. Poukázala pritom na niekdajšiu krízu počas vlády Igora Matoviča. Podľa sociologičky sa situácia aj v súčasnosti nesie v rovnakom duchu. "Osobné rivality prevyšujú nad tým, čo Slovensko potrebuje nevyhnutne riešiť," podotkla.

Ide nám to ako v bagančiach

Protiinflačnú pomoc nepovažuje za reálnu pomoc. Občania podľa sociologičky oprávnene vnímajú, že vláda nereaguje a neodpovedá na problémy, ktorými žijú. Od vlády očakávajú, že bude prichádzať s riešeniami, ktoré zvýšia životnú úroveň. "Ide nám to hrozne pomaly a ako v bagančiach," povedala Radičová.

Opozícia sa podľa nej prizerá sebadeštrukčnému a sebalikvidačnému procesu vládnej koalície. Poukazuje na emóciu sklamania, hnevu a frustrácie na strane občanov, podpísanú emóciou strachu, keďže nevidia, že by rozhodnutia viedli k lepším riešeniam. "Otvára sa tak priestor pravicovému extrémizmu," upozornila Radičová. Zabrániť tomu sa podľa nej dá presunom od mocenskej politiky k politike riešení, diskusiami a zapájaním ľudí do prijímania riešení. Kritizuje tiež rozdelenie spoločnosti a vytváranie ďalšieho napätia.  

Viac o téme: VládaKoáliciaSaSRichard SulíkOĽaNOEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu