Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Premiér Heger ku koaličnej kríze: Teraz nie je čas na pád vlády! Verím, že SaS ostane s nami

Premiér Eduard Heger Zobraziť galériu (2)
Premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger verí, že SaS ostane v koalícii. Aktuálne podľa neho nie je čas na povalenie vlády. Povedal to po rokovaní vlády. Ešte predtým hnutie zverejnilo stanovisko, v ktorom odmietli odchod Igora Matoviča z postu ministra financií.

Šéf liberálov a minister hospodárstva Richard Sulík počas dňa odmietol komentovať situáciu či stanovisko OĽaNO. Republiková rada SaS zasadne dnes a stanovisko by malo byť známe okolo štvrtej poobede. O tom, že majú žiadať hlavu Matoviča sa hovorí už niekoľko dní. Pokiaľ neodíde, Slovensko by mohli čakať predčasné voľby. 

Premiér Heger ku koaličnej kríze: Teraz nie je čas na pád vlády! Verím, že SaS ostane s nami (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nie je čas na pád vlády

Všetko však bude jasné až po zasadnutí Republikovej rady. "Slovensko zažíva najťažšie časy vo svojej histórii. Teraz nie je čas na povalenie vlády. Verím, že kolegovia zo SaS sa rozhodnú zostať s nami," vyhlásil predseda vlády po stredajšom rokovaní kabinetu.

Premiér Heger ku koaličnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

OĽaNO predčasné voľby odmieta

SaS bude v stredu na mimoriadnej republikovej rade hovoriť o ďalšom postupe v súvislosti so situáciou v koalícii. Predsedníctvo hnutia OĽaNO už odmietlo prípadnú požiadavku na odchod Igora Matoviča z vlády. Apelovalo na liberálov, aby sa vrátili k rokovaniam. Predčasné voľby odmieta.

VIDEO OĽaNO po mimoriadnom predsedníctve: So SaS nás toho viac spája ako rozdeľuje

OĽaNO po mimoriadnom predsedníctvo: So SaS nás toho viac spája ako rozdeľuje (Zdroj: OĽaNO)

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci parlamentu prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽANO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať. Matovič ju vyzval na uzmierenie. Liberáli zatiaľ postup nepriblížili, urobia tak po republikovej rade.

Viac o téme: Koaličná krízaIgor MatovičRichard SulíkEduard HegerRepubliková rada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu