Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

AUTENTICKÉ ZÁBERY zo Západných Tatier: Útok medveďa v priamom prenose! Kameraman stihol iba tasiť sprej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁPADNÉ TATRY - Fotiek či videí, ktoré zachytávajú medveďa v bezprostrednej blízkosti ľudí, sme túto sezónu videli už niekoľko. Nič z toho sa však zrejme nepribližuje záberom, ktoré kolujú na internete v tieto dni. Vidieť na nich medveďa, ktorý je zjavne nepokojný, netrvá dlho a rozbehne sa priamo smerom k mužovi, ktorý ho kameroval. Dôjde k útoku, pri ktorom sa napadnutý muž zmôže len na rýchle použitie spreja proti medveďom a a následný útek.

K incidentu malo prísť 24. júna v Kamenistej doline v Západných Tatrách. Muž zábery, na ktorých vidieť, ako ho napadne medveď, zverejnil na YouTube a pridal k nim aj rozsiahly opis celej situácie. Po krátkom čase však všetko stiahol. Napriek tomu sa už video stalo virálnym a na sociálnych sieťach ho zdieľali desiatky ľudí.

VIDEO Západné Tatry: Nepokojný medveď krátko pred útokom

Západné Tatry: Nepokojný medveď krátko pred útokom (Zdroj: Facebook/Marek Belák ǂ politik)

"O šiestej ráno stúpam do Pyšného sedla. Už po ceste si všímam pobytové znaky medveďov, stopy aj značkovacie stromy. Stretávam skupinku ľudí, s ktorými sa dávam do reči a zapisujem si telefónne číslo, že, keby som niekde videl medveďa, aby som dal vedieť. Hovorím si, že OK, to je rozumné a pokračujem ďalej. Cestou obdivujem krásu tunajšej prírody, keďže som tu po prvý krát. Už som skoro hore v sedle, tak si hovorím, že sa najem napijem a uvidím ako ďalej. Na kopci vidím čriedu kamzíkov. Okolo mňa prechádza iná skupinka štyroch turistov a ja vidím z hora z poľskej strany prichádzať medveďa. Ešte si hovorím aké by to bolo skvelé ho nafilmovať v takom krásnom horskom prostredí. A aj tak bolo. Ešte sa pokúšam zavolať tak, ako som sľúbil skupinke, s ktorou som už stratil zrakový kontakt. No neúspešne, nie je tu signál," začal opisovať sled udalostí.

VIDEO Západné Tatry: Útok medveďa na kameramana

Západné Tatry: Útok medveďa na kameramana (Zdroj: Facebook/Marek Belák ǂ politik)

Následne filmoval medveďa, ktorý sa pásol popri potoku asi 20 minút, no pri tom sa postupne približoval k mužovi, dokonca ho mal aj zbadať. "Keď už je odo mňa cca 50 metrov, tak sa postavím a snažím sa presunúť ďalej, aby som mu nestál v ceste. Vtedy ma zaregistroval a ja si hovorím, že ho ešte natočím, ako odbieha preč, no všetko bolo inak," tvrdí.

Medveď sa totiž nedal na ústup, ale rozbehol sa smerom k nemu. Muž si stihol ešte vytiahnuť sprej určený na obranu proti medveďom a vystriekal ho na šelmu, keď už bola bezprostredne pri ňom. Tvrdí však, že sprej mu vôbec nepomohol, a tak sa dal na útek. Kamera zostala ležať v tráve. Ďalší sled udalostí už na kamere nevidíme. "Po piatich krokoch zakopávam a padám na zem. To už ma, ale zadrapol za nohu, rýchlo sa otáčam a snažím sa ho nohami odkopávať. Ako útočí trhá na mne oblečenie. Už ani neviem zrátať koľko kopov do hlavy dostal no stále nie je koniec! Snažím sa postaviť a verím, dúfam, že sprej už po minúte musí účinkovať. Podarilo sa mi postaviť a bežím. No nohy mám neuveriteľne ťažké a po pár metroch znovu padám na zem. Znova je pri mne. To si už v podvedomí predstavujem, ako dopadol chlap z Poľany," uviedol.

Celý útok mal podľa jeho slov trvať do tohto okamihu dve minúty. Muž sa naďalej bránil kopancami, až nakoniec medveď od neho odbehol preč. Našťastie, ako uviedol, obišiel iba s pár škrabancami a hryzancami, chvíľu však trvalo, kým sa postavil a vrátil sa po kameru a vak, ktoré nechal na mieste prvého stretu so šelmou. 

Viac o téme: Videoútok Západné TatryMedve´d
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu