Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší rast cien: Prišiel rad na ŠTUDENTOV! Školy nemajú peniaze, ubytovanie musí ísť hore, TOTO sú dôvody

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zdražovanie pociťujeme už niekoľko týždňov. Hore idú ceny potravín, pohonných hmôt i rôznych ďalších služieb. Drahší bude aj plyn, aj elektrika. To však nie je všetko. Zdražovanie pocítia v novom školskom roku aj študenti. Ceny ubytovania v internátoch totiž idú od septembra hore.

Prvou univerzitou, ktorá oznámila zvyšovanie cien, je Univerzita Komenského v Bratislave, pod ktorú patria najznámejšie internáty Družba a Mlyny. Ceny však pôjdu hore aj v ďalších najväčších študentských mestách - v Košiciach, Prešove aj v Nitre. 

Archívne VIDEO Pokles dvojcifernej inflácie sa očakáva až v roku 2024, uviedol guvernér NBS Peter Kažimír

Pokles dvojcifernej inflácie sa očakáva až v roku 2024, uviedol guvernér NBS Peter Kažimír (Zdroj: TASR - Jakub Popelka)

Nemáme iné zdroje, musíme dvihnúť ceny

UK od septembra zavádza nové cenníky na internátoch, ktoré zverejnila aj na svojom webe. "Máme za sebou akademický rok, v ktorom sa stretli tri veci: globálna pandémia COVID-19, vojnový konflikt v susednej krajine a bezprecedentné znižovanie dotácie štátu vysokým školám. Robíme však všetko pre to, aby sme internáty udržali v čo najlepšej kondícii a aby si čo najviac študentov mohlo dovoliť štúdium na našej univerzite," informovala UK. 2

Ďalší rast cien: Prišiel
Zobraziť galériu (6)

Výdavky na energie na internátoch v Bratislave vzrástli o viac ako 40 %. "UK nemá iné zdroje, z ktorých by tieto dodatočné náklady mohla pokryť. Preto univerzite neostáva nič iné ako zvýšiť ceny za ubytovanie na internátoch pre študentov a zamestnancov od budúceho semestra," skošntatovala univerzita.

Dbáme na to, aby si ubytovanie mohli dovoliť všetci

Ceny na Mlynoch UK vzrastú zo 47,50 až 113,50 eur na 58,50 až 134 eur na mesiac. Dvojlôžková izba vo výškovom bloku B bude študentov namiesto súčasných 74 eur stáť od septembra 87,50 eur mesačne. Ceny na internátoch Družba UK sa zmenili z pôvodných 72,53 až 97,33 eur na 88,68 až 119 eur mesačne. Dvojlôžková izba v bloku D1 alebo D2 vyjde študentov namiesto súčasných 76,85 eur od septembra na 93,96 eur na mesiac.

Ďalší rast cien: Prišiel
Zobraziť galériu (6)

"Ceny sa zvýšili len o sumu, o ktorú internátom narástli oprávnené výdavky. Ubytovanie študentov a zamestnancov nie je pre univerzitu forma zárobku, ale sociálna služba. Univerzita Komenského dbá pri tvorbe cien na to, aby boli na takej úrovni, aby si ubytovanie naďalej mohli dovoliť aj študenti zo sociálne slabších rodín," dodala univerzita. Cenník nájdete na stránke UK BA

Cenník platný minulý rok
Zobraziť galériu (6)
Cenník platný minulý rok

V Košiciach renovujú, hore idú aj energie, ceny stúpnu o 10 až 15 percent

Ceny dvíhajú aj na internátoch patriacich pod Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. "Vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pristúpi k zvýšeniu cien za ubytovanie študentov univerzity v študentských domovoch od septembra akademického roka 2022/2023. Tento krok bol prerokovaný na všetkých relevantných úrovniach vrátane zástupcov Študentskej internátnej rady," uviedla pre Topky hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová. 

Ďalší rast cien: Prišiel
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Študenti tak môžu očakávať 10 až 15 % zvýšenie poplatku za ubytovanie v Študentských domovoch UPJŠ v Košiciach. "Aktuálne platia mesačný poplatok v rozmedzí 47 až 50 eur v závislosti od typu izby, ktorú obývajú," reagovala hovorkyňa Po novom tak budú platiť 51 až 54 a za drahší variant 55 až 57 eur. Košická univerzita uvádza ako dôvod zvýšenia poplatku za ubytovanie študentov už zrealizovanú ako aj plánovanú rekonštrukciu internátov, postupné skvalitňovanie ubytovania pre študentov a zvyšovanie nákladov za energie.

"Internáty UPJŠ na Medickej ulici v Košiciach prešli kompletnou rekonštrukciou sociálnych zariadení, zateplením celej budovy a výmenou okien, rozvodov vody a elektriny. V súčasnosti má každá dvoj- a trojlôžková izba prístup k vlastnému zrekonštruovanému sociálnemu zariadeniu. Približne 1 700 klasických žiaroviek bolo nahradených úspornými LED žiarovkami s fotobunkou. V budúcnosti sa plánuje kompletná výmena interiéru všetkých izieb," dodala Hoľanová.  

Ceny pôjdu hore aj v Prešove a Nitre

Inak to nie je ani v prípade internátov Prešovskej univerzity. "Z dôvodu nárastu energií a celkových nákladov pristúpi Prešovská univerzita k zvyšovaniu cien za ubytovanie v jej študentských domovoch. Od septembra teda dôjde k navýšeniu cien v priemere o desať eur. Kým doposiaľ stálo jedno lôžko v dvojposteľovej izbe 65 eur, od nového akademického roka to bude 75 eur. V prípade trojposteľovej izby sa cena za jedno lôžko zvýši z pôvodných 60 na 70 eur," uviedla pre Topky hovorkyňa Prešovskej univerzity Anna Polačková. 

Ďalší rast cien: Prišiel
Zobraziť galériu (6)

K zdražovaniu dôjde aj na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Od nového akademického roka sa zvýšia ceny ubytovania od 8 do 15 %. "Bude to v závislosti od toho koľko miestna je izba, aké jej vybavenie, či izba prešla rekonštrukciou a podobne," uviedla Renáta Chosraviová, hovorkyňa SPU. "Dôvodom je zvyšovanie cien energie a služieb," dodala. Podrobný cenník nových poplatkov nájdete na stránke nitrianskej SPU.

Vzhľadom na mimoriadny nárast cien energií musí Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici pristúpiť od septembra 2022 k zvýšeniu cien za ubytovanie svojich študentov. "Priemerný mesačný nárast ceny za ubytovanie predstavuje 10 eur na osobu, čo v percentuálnom vyjadrení zodpovedá navýšeniu o 12-19 %," uviedla pre Topky Dana Straková z referátu marketingovej komunikácie UMB.

Viac o téme: UbytovanieZvyšovanie cienUniverzita KomenskéhoSPUUPJŠPrešovská univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu