Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protest ľudí pracujúcich v školstve bol podľa analytika v súčasnej situácii nevyhnutný

Protest zamestnancov školstva
Protest zamestnancov školstva (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Protest ľudí pracujúcich v školstve bol v súčasnej situácii nevyhnutný. Vláda im zatiaľ garantuje len nedostatočné zvýšenie platov o tri percentá od júla tohto roka a neponúka im žiadnu perspektívu na vyšší rast finančného ohodnotenia. Uviedol to analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

"Rokovania zástupcov zamestnancov škôl s vládnymi predstaviteľmi k ničomu neviedli a v takejto situácii už zostala len možnosť verejných nátlakových akcií za lepšie pracovné podmienky," povedal. Ak podľa jeho slov ani po tomto proteste nedôjde k výraznejšiemu zvýšeniu platov v školstve, je úplne legitímne, aby na jeseň prebehol ostrý štrajk.

Najväčší protest zamestnancov školstva

Podľa Rehúša bude veľmi dôležité, aby štrajkujúci veľmi zrozumiteľne vysvetlili príčiny prípadného štrajku najmä rodičom a získali ich na svoju stranu. "Bolo by dobré, aby štrajk prebehol s podporou rodičov a nebol zneužitý proti zamestnancom škôl. Napokon, kvalitné vzdelávanie je aj v záujme rodičov," dodal.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku v stredu (15. 6.) organizoval v Bratislave protestné zhromaždenie. Začalo sa na Námestí SNP, následne sa protestujúci presunuli pred parlament. Školskí odborári na sociálnej sieti informovali, že išlo o najväčší protest zamestnancov školstva, účasť odhadujú na 15.000 ľudí. Sú presvedčení, že všetci zamestnanci škôl si zaslúžia dôstojné ohodnotenie, žiadajú zvýšenie platov o desať percent i lepšie podmienky.

Viac o téme: ProtestŠkolstvoUčiteliaPlat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu