Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Svet sa obracia do CHAOSU: Ekonomická kríza a masívne protesty v uliciach na Srí Lanke, prezident pred davom ušiel!

Na Srí Lanke panuje chaos a demonštranti si robia čo chcú. Zobraziť galériu (6)
Na Srí Lanke panuje chaos a demonštranti si robia čo chcú. (Zdroj: SITA/AP Photo/Amitha Thennakoon)

KOLOMBO - Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa dnes ušiel zo svojej rezidencie v Kolombe. Len pár minút na to do budovy vtrhli tisíce nahnevaných demonštrantov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje. Na ostrove sa v posledných dňoch odohrávali mohutné protesty proti najhoršej ekonomickej kríze, aká krajinu postihla za posledných sedem desaťročí.

archívne video

Podľa ministerstva financií inflácia v tomto a v ďalšom roku dosiahne dvojciferné hodnoty (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na záberoch súkromnej televíznej stanice Sirasa TV bolo vidieť davy ľudí mieriace do prísne stráženého prezidentského paláca. Podľa srílanských bezpečnostných zdrojov zostáva Radžapaksa prezidentom a armáda ho chráni na bližšie neurčenom mieste.

"Prezident bol eskortovaný do bezpečia," citovala AFP nemenovaný zdroj, podľa ktorého srílanskí vojaci strieľali do vzduchu a nasadili slzotvorný plyn, aby rozhnevanému davu zabránili v obsadení prezidentského sídla. Demonštranti pritom podľa agentúry DPA už obsadili úrad hlavy štátu, ktorý sa nachádza menej než kilometer od jeho sídla.

Srílanský premiér po masívnych protivládnych protestoch zvolal mimoriadne stretnutie lídrov strán.

Rastúca inflácia

Ostrovné krajiny, kde žije 22 miliónov obyvateľov, sa stretávajú s nedostatkom devíz, kvôli ktorému má problém zaplatiť dovoz palív, potravín a liekov. Ľudia sa mesiace stretávajú s rastúcou infláciou a výpadkami energií.

Krajina už takmer úplne spotrebovala zásoby benzínu a nafty. Vláda v snahe šetriť zatvorila školy i úrady, ktorých fungovanie nie sú pre chod krajiny nevyhnutné. Mnohé európske krajiny, Austrália a Spojené štáty preto varovali svojich občanov pred cestovaním na Srí Lanku. Tisícky protivládnych demonštrantov ignorovali zákaz a dokonca prinútili predstaviteľov vlakovej dopravy, aby prevádzkovali vlaky a previezli ich do Kolomba na sobotňajšie demonštrácie.

Niekoľko dní predtým Radžapaksa požiadal Putina o finančnú pomoc. 

Demonštranti plávajú v bazéne v jednej zo zabavených vládnych budov. 

Srílanský prezident utiekol z rezidencie, do budovy vtrhli tisíce demonštrantov

Srílanský prezident Gotabaja Radžapaksa dnes utiekol zo svojej rezidencie v Kolombe. Len pár minút potom do budovy vtrhli tisíce rozhnevaných demonštrantov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje. Kancelária srílanského premiéra dnes popoludní podľa zahraničných agentúr uviedla, že predseda vlády Ranil Vikremesinghe je ochotný rezignovať, ako požadujú lídri parlamentných strán, aby otvoril cestu k vytvoreniu koalície zloženej zo všetkých strán.

Premiér ponúkol svoju demisiu

Srílanský premiér Ranil Vikramasinghe ponúkol v sobotu svoju demisiu. Oznámila to jeho kancelária niekoľko hodín po tom, ako demonštranti vtrhli do oficiálnej rezidencie srílanského prezidenta Gotábaju Rádžapakšu v hlavnom meste Kolombo, ktorého tak prinútili k úteku. Kancelária premiéra podľa agentúry AFP uviedla, že Vikramasinghe súhlasí odstúpením z úradu, ktoré mu odporučili lídri opozičných strán, "aby tak zaistil bezpečnosť občanov"

Vikramasinghe podľa slov svojho hovorcu povedal straníckym lídrom, že z postu premiéra odstúpi po tom, ako sa strany dohodnú na vytvorení novej vlády. Agentúra AP uvádza, že sobotné protesty boli na Srí Lanke vôbec najväčšími.

Viac o téme: PrezidentSrí lankaGotabaja Radžapaksa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu