Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zverejnili nominácie na HOMOFÓBA ROKA: O titul sa pobije aj Matovič! Šancu vyhrať má aj katolícky kňaz

Igor Matovič Zobraziť galériu (7)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ďalší ročník ankety Homofób roka je tu! Minulý rok vyhral minister obrany Jaroslav Naď, ktorý potom nazval súťaž trápnou a zbytočnou. Tento rok má šancu vyhrať aj Robert Fico či Igor Matovič.

Pri príležitosti zajtrajšieho Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii (IDAHOT) vyhlásili mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.z. už desiaty ročník anti-ceny Homofób roka a zverejnili nominácie.

Medzi nominovanými sú expremiéri Robert Fico aj Igor Matovič, biskup Jozef Haľko, ale aj tenista Martin Kližan. "Do hlasovania o víťazovi sa môže zapojiť každý a každá na webstránke ludskeprava.sk/homofob a to až do pondelka 4. júla. Takýmto spôsobom môžeme povedať, že LGBT ľudí si vážime a ich ľudské práva nás zaujímajú. Aspoň v jeden deň v roku na to chceme upozorniť aj širokú verejnosť. Zároveň odporúčame každému, kto chce svoj postoj prezentovať aj verejne, si na odev pripnúť dúhovú stužku tak, ako sa to deje v mnohých krajinách sveta už dlhé roky," povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Víťazmi ankety sa v minulosti stali Štefan Harabin, Marián Kotleba, Anna Záborská a naposledy minister obrany Jaroslav Naď. Cenu si ako prvý a zatiaľ jediný prevzal bývalý predseda NR SR Andrej Danko, ktorý po stretnutí so zástupcami mimovládnych organizácii zmiernil svoje vyjadrenia voči LGBT menšine. "Aj na tom, ako sa zmenili nominované výroky za dekádu existencie tejto ankety, vidíme, ako sa zmenila Slovenská spoločnosť. Nominované výroky môžeme považovať na jednej strane za hanebnú snahu získavať politické body šírením nenávisti, no na druhej za jasný výraz bezradnosti voči postupnej akceptácii LGBT menšiny širokou verejnosťou v určitých kruhoch. Už len samotný fakt, že sa diskutuje o situácii trans ľudí je významným posunom. Teraz stojíme pred úlohou tento diskurz oslobodiť oď vulgárnosti, nenávisti a škodlivých stereotypov," uzavrel riaditeľ IĽP.

Nominovanými sú:

  • Jozef Haľko, katolícky biskup zhrozený z televízneho seriálu RTVS: “Druhý diel si nepozriem… lebo si myslím, že bozkávanie ľudí rovnakého pohlavia na obrazovku nepatrí.”

Zverejnili nominácie na HOMOFÓBA
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

  • Martin Kližan, profesionálny tenista o svojej kolegyni Martine Navrátilovej: “Najznámejšia športová lesbička prehovorila!.”

Zverejnili nominácie na HOMOFÓBA
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: ČTK)

  • Igor Matovič, ex-premiér, minister financií v NR SR: „Pellegriniho kamarát – buzerant posratý – má zlaté tehly…”

Igor Matovič
Zobraziť galériu (7)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

  • Anton Chromík, hovorca Aliancie za rodinu sa počas pandémie stal epidemiológom: “Propaganda spôsobuje epidemický nárast LGBTI správania u mladých.”

Organizátori pochodu Hrdí na rodinu Marek Nikolov a Anton Chromík.
Zobraziť galériu (7)
Organizátori pochodu Hrdí na rodinu Marek Nikolov a Anton Chromík.  (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

  • Robert Fico, poslanec, predseda strany Smer-Slovenská sociálna demokracia: “Ja si neželám, aby tu chodili ľudia, ktorí budú tvrdiť, že sú ženy a budú mať medzi nohami 20 cm pinďúra.”

Zverejnili nominácie na HOMOFÓBA
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Trofejou pre víťaza je štylizovaný piktogram, zdeformovaná tvár, ktorá v sebe ukrýva aj nápis 4%, teda tradične chápaný podiel neheterosexuálnych osôb v populácii. Autorom je známy dizajnér, ktorý ju vytvoril bez nároku na odmenu.

Viac o téme: Anketa Robert FicoIgor MatovičAnton ChromíkHomofób roka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu