Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PRVÉ REAKCIE po Zelenského príhovore v parlamente: Odchod extrémistov bola hanba, člen Smeru prekvapil, bolo to silné!

Ukrajinský prezident mal v parlamente prejav cez telemost, na ktorý neskôr reagovali aj samotní poslanci. Zobraziť galériu (13)
Ukrajinský prezident mal v parlamente prejav cez telemost, na ktorý neskôr reagovali aj samotní poslanci. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Najväčší diplomatický moment slovenského parlamentu alebo miestami až hanba? Nie všetci sa na tomto vedia zhodnúť po utorkovom príhovore ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Reakcia niektorých opozičných poslancov totiž bola na mimoriadne nízkej úrovni, keď priamo počas jeho rečnenia odišli. Lepšie neobišli ani ďalší, ktorí sa na jeho prejave vôbec neobťažovali ukázať.

VIDEO Príhovor Volodymyra Zelenského v slovenskom parlamente:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa cez telemost prihovoril v parlamente slovenským poslancom (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zelenskému sa poďakoval aj premiér Heger

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa za Slovensko poďakoval Zelenskému za jeho slová a tiež dodal, že naša krajina bude v rámci pomoci pokračovať aj naďalej.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Mikulec je rád, že sa Slovensko ako krajina zomklo

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) rovnako ocenil príhovor Zelenského v parlamente. Je rád, že sme sa ako krajina zomkli a ukázali srdce pre Ukrajinu, ktorej sme podali pomocnú ruku.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Roman Mikulec - minister vnútra SR)

Ivan Korčok považuje postoj poslancov Smeru za zbabelý

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) poďakoval poslancom, že odobrili toto vystúpenie Zelenského. Za zbabelý postoj považuje neúčasť poslancov opozície.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

Poslanci ĽSNS odišli počas prejavu

Ešte priamo počas prvých minút rozprávania Zelenského sa totiž zo svojich stoličiek zdvihli predstavitelia ĽSNS-kotlebovcov a teatrálne odišli.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Je to hanba, tvrdí Stančík

Toto mimoriadne nevhodné gesto neušlo ani najmladšiemu poslancovi OĽaNO Andrejovi Stančíkovi, ktorý hovorí o hanbe, pričom skritizoval aj lídra Smeru. 

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Stančík)

Ich odchod komentoval na sociálnej sieti aj minister životného protredia Ján Budaj (OĽaNO).

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Ján Budaj)

Matovičovci príchádzajú s uznesením

Poslanci OĽaNO dokonca na tlačovej konferencii oznámili vôľu iniciovať predloženie uznesenia o odsúdení vojnových zločinov Vladimira Putina na Ukrajine. "Kto za toto uznesenie nezahlasuje, pripoji sa k režimu tých putinovských zločinov," povedal predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

Poslanci OĽaNO prichádzajú s uznesením, ktoré odsudzuje kroky Vladimíra Putina na Ukrajine (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda klubu OĽaNO hovorí, že sme solidárny národ

Po príhovor predseda najsilnejšieho klubu OĽaNO Michal Šipoš zhodnotil, že sme ako Slovensko solidárny národ voči Ukrajine.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šipoš)

Išlo o silný moment, tvrdí SaS

Prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred poslancami Národnej rady SR bol podľa koaličnej SaS silným momentom pre spolupatričnosť Slovenska s Ukrajinou.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Volodymyr Zelenskyj ocenil pomoc Slovenska voči Ukrajine. Silným signálom bolo vyzdvihnutie pomoci našej vlády a podpory našich občanov, pričom ich rozhodnosť dal za príklad celému svetu. Napriek tomu, že ukrajinský prezident rozumie nášmu postoju k ruskej rope a plynu, vnímame aj my ich volanie po odstrihnutí sa od energetických zdrojov z Ruska," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Šeliga sa poďakoval za posolstvo

Poslanec z bývalého klubu Za ľudí Juraj Šeliga sa po Zelenského slovách poďakoval za jeho posolstvo.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Šeliga)

Minister školstva hovorí o najsilnejšom prejave v parlamente. Zelenskyj je podľa neho hrdinom dnešných dní.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Branislav Gröhling - Vzdelanie je budúcnosť krajiny)

Baláž bol zo Smeru jeden z mála, ktorý ostal počas Zelenského prejavu, bol príjemne prekvapený

Jeden z mála poslancov opozície, ktorý ostal na mieste počas Zelenského príhovoru bol Vladimír Baláž zo Smeru, ktorému sa prejav páčil. "Prekvapil ma príjemne. Naozaj ten príhovor bol veľmi dobre urobený. Ten človek má určitú charizmu, musím povedať, že som bol príjemne prekvapený. Celkovo jeho príprava bola veľmi dobrá, spomenul rok 68, ktorý u nás rezonuje a bol veľmi dobrou pripomienkou. Samozrejme oceňujem aj jeho poďakovanie Slovensku za pomoc, ktorá ide od vlády. Bolo to pre mňa silné," povedal novinárom Baláž.

Predstaviteľ Smeru Baláž, ktorý ostal počas Zelenského príhovoru v parlamente: Bol som príjemne prekvapený (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Už odbočujúco reagoval na otázku, prečo jeho kolegovia na prejav neprišli. "Ja si myslím, že sme slobodná krajina, a tak to má byť," stručne okomentoval tento stav.

Je to aj o nás, pripomína Remišová po prejave

Podľa vicepremiérky Veroniky Remišovej zo Za ľudí sa na Ukrajine v týchto mesiacoch rozhoduje aj o nás.

PRVÉ REAKCIE po Zelenského
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

VIDEO Reakcia poslancov Hlasu-SD po Zelenského prejave:

 

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini pripomína, že všetci poslanci za túto stranu boli prítomní v sále počas prejavu Zelenského. Bol to podľa neho prejav slušnosti a pochopenia. "Slovensko by malo ambície Ukrajiny vstúpiť do EÚ podporovať," dodal Pellegrini. Ten odmietol reagovať na neúčasť ostatných poslancov opozície na prejave, vraj si to musia zodpovedať v ich svedomí sami.

Na to, ako sa poslanci Smeru pri vystúpení Zelenského zachovali odpovedal prostredníctvom videa aj šéf strany Robert Fico. 

Viac o téme: VystúpenieVolodymyr ZelenskyjParlamentReackie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu