Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Klubu OĽaNO dáva zbohom ďalší poslanec: Odchádza predseda výboru Juraj Krúpa!

Juraj Krúpa odchádza z klubu OĽaNO. Zobraziť galériu (3)
Juraj Krúpa odchádza z klubu OĽaNO. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zdá sa, že poslanecký klub OĽaNO to bude mať do konca volebného obdobia ešte mimoriadne ťažké. Klubu totiž dáva zbohom predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. Dôvody tohto kroku spísal v statuse na sociálnej sieti. Klub tak má po vyhadzove Romany Tabák a Kataríny Hatrákovej a odchode Jána Krošláka o ďalšieho člena menej.

archívne video

Krúpa po rokovaní výboru prehovoril, teraz sa vraj ukáže, kto to s bojom proti korupcii myslí vážne (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nebolo to jednoduché. Ale po dôkladnom zvážení a zrelej úvahe som sa rozhodol opustiť poslanecký klub OĽaNO," píše Krúpa na sociálnej sieti. Ten zatiaľ neprezradil, či sa vzdá aj poslaneckého mandátu.

OĽaNO sa od roku 2020 razantne zmenilo, odôvodňuje odchod

Krúpa mal ku svojmu kroku vážne dôvody. "Zistil som, že OĽaNO v roku 2022 už nie tým hnutím ako v roku 2020. Za niečo viac ako dva roky pri kormidle vládnej moci urobilo toľko hodnotových obratov, že sa v spätnom zrkadle spreneverilo tým zásadám, z ktorých vzišlo a prečo mu tak veľa ľudí dalo dôveru vo voľbách," tvrdí odchádzajúci poslanec. Krúpa odchádza po tom, čo už klub OĽaNO opustili také mená ako Ján Krošlák, Romana Tabák či Katarína Hatráková.

 

🟢 Nebolo to jednoduché. Ale po dôkladnom zvážení a zrelej úvahe som sa rozhodol opustiť poslanecký klub OĽaNO. Verím, že...

Posted by Juraj Krúpa - poslanec NR SR on Thursday, July 28, 2022

Rútia sa vraj do ultrakonzervativizmu a koketuje sa tam s orbánovským nacionalizmom

Hnutie, ktoré sa podľa neho vraj prezentovalo tolerantne k rôznym názorovým prúdom, "zultrakonzervatívnelo". "Čím viac sa jeho hlavný ťah vyprázdňoval od protikorupčnej agendy, tým viac sa začal stupňovať boj proti tzv. „liberálnemu peklu“. V poslaneckom klube sa prekvapujúco začali tolerovať prvky orbánovského nacionalizmu a koketovať so spoluprácou s extrémistami. S tými, ktorí počas náročných rokov pandémie, zvyšujúcej sa inflácie, energetickej krízy a agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine sústavne podkopávali legitimitu tejto vládnej koalície," uvádza ďalšie dôvody Krúpa.

Nie je nateraz jasné koho tým Krúpa konkrétne myslel, no dá sa predpokladať, že aj posledné kroky politikov ako Igor Matovič a Gyiorgy Gyimesi urobili svoje. "Vyvrcholením tohto príklonu k ultrakonzervativizmu v klube OĽaNO sa stala prípustnosť možnosti vytvorenia menšinovej vlády za ad hoc podpory rôznych kriminálnikov, extrémistov a fašistov počas koaličnej krízy. Uvažovať o pokračovaní vo vláde aj za takýchto neprijateľných podmienok sa stalo pre moje poslanecké svedomie červenou čiarou. Nedokážem ju preklenúť," priznáva odchádzajúci člen.

Gábor Grendel a Juraj Krúpa po rokovaní brannobezpečnostného výboru
Zobraziť galériu (3)
Gábor Grendel a Juraj Krúpa po rokovaní brannobezpečnostného výboru  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nemôžem predsa patriť do spoločnosti týchto poslancov

Pilierom tejto štvorkoalície bola podľa neho vraj kľúčová zhoda na obrane demokratických hodnôt a tej sa ani po odchode z klubu OĽaNO Krúpa nechce vzdať. "Ale principiálne odmietam legitimizovať extrémistov ich prizývaním k reálnej moci. Na takýchto krokoch, vedúcich ku korózii vnímania zásadných demokratických hodnôt a princípov, na ktorých bola táto koalícia štyroch vládnych strán postavená, sa odmietam podieľať. Nemôžem patriť do spoločnosti poslancov, ktorí hrozili popravnými čatami a stavali v čase proticovidových opatrení šibenice pred domami našich zdravotníkov, ktorí zachraňovali s absolútnym vlastným vypätím, životy iným. Preto odchádzam z poslaneckého klubu OĽaNO," uzavrel Krúpa. Nateraz nie je jasné, či sa vzdá aj svojho členstva v predsedníctva výboru pre obranu a bezpečnosť.

Šipoš píše, že mafia urobí všetko pre svoj návrat

Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš v týchto chvíľach na sociálnej sieti napísal status o tom, že "mafia urobí všetko preto, aby sa čím skôr vrátila k moci".

AKTUÁLNE Klubu OĽaNO dáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Michal Šipoš)

Veríme, že nikto ďalší nepodľahne

To však nebolo všetko, keďže o pár minút neskôr pridal aj samostatné stanovisko klubu. "Forma odchodu kolegu Krúpu nás zamrzela. Odísť z kolektívu bez rozlúčky s ľuďmi, ktorí sa mu roky snažili pomáhať, nie je úplne fér. Každopádne mu prajeme všetko dobré. Posledné dni registrujeme mimoriadnu snahu o rozbitie poslaneckého klubu OĽaNO, evidentne s cieľom zabrániť pokračovaniu vlády po avizovanom odchode strany SaS. Veríme, že vábeniu už nikto ďalší nepodľahne," dodal Šipoš.

Viac o téme: OdchodPoslanecký klubOĽaNOJuraj Krúpa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu