Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Heger a Duda sa zhodli na podpore jednotného prístupu EÚ voči ruskej invázii

Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) a poľský prezident Andrzej Duda sa na stredajšom stretnutí zhodli na tom, že podporujú jednotný prístup Európskej únie voči ruskej invázii na Ukrajine, ale aj sankcie voči Rusku.

"S Poľskom máme rovnaké postoje, pokiaľ ide podporu Ukrajiny po všetkých stránkach vrátane jej členstva v Európskej únii," vyhlásil predseda slovenskej vlády. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Slovensko aj Poľsko podporujú, aby Ukrajine bol udelený status kandidátskej krajine EÚ, tvrdí Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na stretnutí spoločne hovorili o prehlbovaní vzájomnej spolupráce, situácii na Ukrajine a možnostiach ďalšej pomoci, ale aj možnostiach diverzifikácie dodávok energetických surovín. Obaja predstavitelia spomenuli zastavenie dodávok plynu do Poľska a Bulharska, čo podľa Hegera podčiarkuje potrebu hľadania alternatívnych plánov na dovoz ropy a plynu. "Odpojenie je nevyhnutné, aby sme boli slobodní a aby sme neboli vydierateľní," povedal. Poľsko je podľa ÚV SR v tejto situácii pripravené pomôcť.

Heger v tejto súvislosti zdôraznil, že pre Slovensko je mimoriadne dôležité čo najrýchlejšie spustenie prevádzky plynového interkonektora Veľké Kapušany – Strachonica, ktorý umožní prístup aj k dodávkam skvapalneného zemného plynu LNG z Poľska. Poľský prezident sa v rámci návštevy SR v stredu stretol aj so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, stretnúť sa tiež mal s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina).

Viac o téme: PrezidentPoľskoAndrzej DudaEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu