Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

ONLINE Prvá dáma USA je už na Slovensku: Bidenová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej... musíme bojovať!

Prvá dáma Jill Biden Zobraziť galériu (9)
Prvá dáma Jill Biden (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Na Slovensko dnes pricestuje prvá dáma Spojených štátov Jill Bidenová. Príletom do Rumunska začala svoju štvordňovú cestu po východnej Európe. V nedeľu sa v rámci návštevy na Slovensku stretne s utečencami z Ukrajiny. Následne zamieri do Bratislavy. Stretnúť by sa mala aj s predstaviteľmi vlády aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Podľa Bieleho domu má táto cesta ukázať silné vzťahy USA ku krajinám východoeurópskeho krídla NATO. Bidenová pricestovala do Európy v piatok večer. Stretne sa s lídrami štátov, americkými vojakmi, ako aj s vysídlenými ukrajinskými rodičmi, deťmi, pedagógmi a humanitárnymi pracovníkmi v Rumunsku a na Slovensku.

Galéria: Prvá dáma USA priletela na Slovensko

Aktualizované 22:23 Bidenová si uctila pamiatku Kuciaka a Kušnírovej

Prvá dáma USA Jill Bidenová si po príchode do Bratislavy uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na sociálnej sieti o tom informovala americká ambasáda na Slovensku.

"Musíme chrániť slobodu médií a bojovať proti korupcii. Nikdy nezabudneme na Tvoju odvahu, Ján," odkázalo veľvyslanectvo USA. Bidenová vzdala hold zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej položením kvetov k ich pamätníku na bratislavskom Námestí SNP. Potom absolvovala na veľvyslanectve stretnutie s rodinami amerických diplomatov.

Aktualizované 20:33 Obmedzenia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké

Polícia upozorňuje osoby, ktoré plánujú počas zajtrajšieho dňa použiť na presun hraničný priechod Vyšné Nemecké, aby sa pripravili na prípadné mierne zdržanie. "Potrebné je, aby v prípade použitia tohto hraničného priechodu počítali s časovou rezervou a čakacou lehotou na vybavenie. Odporúčame pasažierom použiť na vstup a výstup zo Slovenska v tejto pohraničnej  oblasti  hraničný priechod Ubľa," inofrmoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Aktualizované 19:40 Návšteva prvej dámy USA Jill Bidenovej je potvrdením výborných slovensko-amerických vzťahov. Uviedol to šéf slovenského rezortu zahraničia Ivan Korčok. Minister vníma jej návštevu "aj ako prejav uznania za to, že naša vláda a občania stoja za Ukrajinou a denne to preukazujú konkrétnymi činmi".

 

Minister Ivan Korčok privítal prvú dámu USA First Lady Dr. Jill Biden, ktorá pricestovala na návštevu Slovenska...

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR on Saturday, May 7, 2022

Aktualizované 19:30 Návšteva prvej dámy USA sa bude v Košiciach konať za prísnych bezpečnostných opatrení

V súvislosti s nedeľňajšou (8. 5.) návštevou americkej prvej dámy Jill Bidenovej, ktorá v sobotu priletela do Bratislavy, budú aj na území Košického kraja platiť prísne bezpečnostné opatrenia. Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií rezortu vnútra ich prijal viacero. "Z bezpečnostných a taktických dôvodov ich však nebudeme bližšie špecifikovať," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

ONLINE Prvá dáma USA
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Polícia nemohla z dôvodov vysokého rizika špecifikovať ani orientačný počet policajtov v uliciach mesta Košice, kde má Bidenová naplánované dve aktivity. Najprv v doobedňajších hodinách zavíta do krízového centra pri autobusovej stanici, kde sa stretne so zástupcami mesta a dobrovoľníkmi. Nasledovať bude stretnutie so slovenskými a ukrajinskými mamami a deťmi pri príležitosti Dňa matiek v základnej škole na Tomášikovej ulici. "Dopravné obmedzenia v tejto súvislosti nebudú výrazné, iba s minimálnym zdržaním. Aj napriek tomu apelujeme na ohľaduplnosť a rešpektovanie všetkých, ktorí sa na bezpečnom priebehu návštevy budú podieľať," dodala Ivanová.

Aktualizované 17:11 Po príchode do Bratislavy by sa mala stretnúť s pracovníkmi amerického veľvyslanectva.

ONLINE Prvá dáma USA
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

ONLINE Prvá dáma USA
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Aktualizované 16:39 V nedeľu (8. 5.) odcestuje na východné Slovensko. V Košiciach sa stretne s tamojším primátorom Jaroslavom Polačekom a košickým županom Rastislavom Trnkom. Pri autobusovej stanici navštívi krízové centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Absolvuje aj stretnutie so slovenskými a ukrajinskými mamami i deťmi pri príležitosti Dňa matiek.

Prvá dáma pri odlete z Rumunska
Zobraziť galériu (9)
Prvá dáma pri odlete z Rumunska  (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh)

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa stretne s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, jeho manželkou a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Úrad vlády SR priblížil, že spolu navštívia dobrovoľníkov a predstaviteľov zložiek, ktoré zabezpečujú východnú hranicu a pomáhajú utečenom z Ukrajiny. S Čaputovou by sa mala stretnúť s pondelok.

Aktualizované 16:31 Manželka amerického prezidenta v sobotu popoludní pricestovala na Slovensko. Na bratislavskom letisku M. R. Štefánika ju privítal šéf slovenského rezortu zahraničia Ivan Korčok (nominant SaS).

Aktualizované 16:11 Letisko M. R. Štefánika upozorňuje cestujúcich, ktorí odlietajú v sobotu podvečer 7. mája, v nedeľu 8. mája v ranných a večerných hodinách a v pondelok 9. mája v obedných hodinách, aby sa dostavili na letisko aspoň dve hodiny pred plánovaným odletom. "Z dôvodu plánovanej návštevy manželky prezidenta USA Jill Bidenovej sa očakávajú na letisku a na príjazdovej komunikácii obmedzenia, ktoré môžu viesť k zdržaniu. Je preto potrebné vyhradiť si dostatočný časový priestor pred odletom na príchod na letisko, či už cestujúci prichádzajú vlastnou dopravou, mestskou hromadnou dopravou alebo využitím taxi služieb," upozornila hovorkyňa Veronika Demovičová.

ONLINE Prvá dáma USA
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Susan Walsh, Pool)

Aktualizované 12:42 Bidenová ocenila Rumunsko za pomoc ukrajinským utečencom

Bidenová dnes v Rumunsku ocenila tamojšiu vládu a humanitárne organizácie za pomoc Ukrajincom utekajúcim pred ruskou inváziou. Prejavenú solidaritu označila za "úžasnú", ale aj len za začiatok. Bidenová sa vyjadrila po brífingu na americkom veľvyslanectve v Bukurešti. Dozvedela sa na ňom, že Rumunskom prešlo od začiatku ruskej invázie 900-tisíc Ukrajincov, z ktorých väčšina pokračovala do ďalších krajín. Boli medzi nimi hlavne ženy a deti.

"Je to úžasné, tá solidarita, akú spoločne prejavujete. Domnievam sa, že je to, bohužiaľ, iba začiatok. Rumuni sú úžasní, keď tých ľudí prijímajú vo svojich domovoch, ponúkajú im jedlo, oblečenie a prístrešie," povedala Bidenová. Rumunský zástupca úradu OSN pre utečencov Pablo Zapata uviedol, že denne hranicu prekračuje 7000 Ukrajincov. Bidenová sa zaujímala o zabezpečenie zdravotných služieb pre ľudí s mentálnym hendikepom a tiež o letné školy, v ktorých by mohli ukrajinské deti dohnať zameškané učivo.

Aktualizované 10:48 "Nech som kdekoľvek na svete, vždy nájdem kúsok domova. Títo členovia Národnej gardy armády štátu Delaware slúžia po boku našich spojencov z NATO na leteckej základni Mihail Kogălniceanu," uviedla Bidenová. 

Deň matiek strávi s matkami a deťmi, ktoré museli odísť kvôli Putinovej vojne

Svoju návštevu začala pozdravom a podávaním jedla vojakom umiestneným na rumunskej leteckej základni. V sobotu večer plánuje prvá dáma pricestovať do Bratislavy, kde sa stretne s pracovníkmi tamojšieho amerického veľvyslanectva. Z Bratislavy by mala odcestovať v nedeľu smerom do Košíc a obce Vyšné Nemecké.

Prvá dáma Jill Biden
Zobraziť galériu (9)
Prvá dáma Jill Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh, Pool)

V Košiciach sa prvá dáma zúčastní udalostí zorganizovaných pri príležitosti Dňa matiek (8. mája) a navštívi aj centrum pre utečencov z Ukrajiny a dve školy. Prvá dáma sa tiež stretne s rodinami, ktoré prichýlili utečencov. "Na ceste do Rumunska a na Slovensko strávim Deň matiek s ukrajinskými matkami a deťmi, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy kvôli Putinovej vojne,“ napísala Bidenová v piatok na Twitteri.

Stretnutie s Čaputovou

Bidenová sa v rámci svojej návštevy Slovenska stretne aj s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, uviedla vo vyhlásení zverejnenom v noci na piatok kancelária prvej dámy USA. Presný dátum a čas avizovaného stretnutia s Čaputovou však nie je známy. Bidenová sa následne 9. mája plánuje stretnúť s členmi slovenskej vlády pred tým, ako sa vráti do Spojených štátov. Pôjde o druhú zahraničnú cestu Jill Bidenovej bez svojho manžela – po návšteve olympiády v Tokiu – a ďalší prejav solidárnosti americkej prvej dámy s Ukrajinou, píše AP. Prezident Joe Biden sa stretol s ukrajinskými utečencami v marci počas návštevy Poľska.

Viac o téme: Návšteva BratislavaUSARumunskoVyšné NemeckéZuzana ČaputováJill Bidenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu