Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zuzana Čaputová a poľský prezident Duda chcú s lídrami hovoriť o kandidátskom statuse Ukrajiny

Andrzej Duda a Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda a Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda plánujú spoločne navštevovať lídrov krajín, najmä západnej Európy, so zdržanlivejším postojom voči kandidátskemu statusu Ukrajiny v Európskej únii. Čaputová to navrhla na stredajšom prijatí Dudu v Prezidentskom paláci v Bratislave.

"Pre budúcnosť a perspektívu Európy, a aj mieru v Európe, je dôležité baviť sa o postavení Ukrajiny z hľadiska udelenia kandidátskeho štatútu. To, samozrejme, neznamená automaticky plnohodnotné členstvo, na ktoré je treba splniť kritériá. Ale kandidátsky status považujeme za prirodzené gesto v náročnej situácii, v ktorej Ukrajina je. Navyše, aj v kontexte toho, že sa jej vzďaľuje členstvo v Aliancii," uviedla Čaputová.

Slovensko aj Poľsko podporujú, aby Ukrajine bol udelený status kandidátskej krajine EÚ, tvrdí Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Andrzej Duda a Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (2)
Andrzej Duda a Zuzana Čaputová  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hovoriť o konkrétnych termínoch či poradí návštev je podľa prezidentky zatiaľ predčasné. Uviedla, že s niektorými lídrami sa už uskutočnili neformálne kontakty na túto tému. Prezidentka ocenila vzťahy s Poľskom. Vyzdvihla, že Poľsko má chrániť vzdušný priestor SR, ako aj účasť poľských vojakov v jednotke NATO na Slovensku. "Zároveň verím, že sa nám v lete podarí dokončiť pripojenie na dodávky plynu smerom na Poľsko," dodala.

Slovensko aj Poľsko cítia dopady ruskej invázie na Ukrajine, tvrdí prezidentka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Poľský prezident sa v stredu stretne aj s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) a premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO).

Viac o téme: UkrajinaAndrzej DudaZuzana ČaputováVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu